10 cărți tari despre subculturi

Obișnuim să recomandăm multe cărți pe HaiBun și ne străduim să țintim aceste recomandări pe diverse grupuri de cititori, așa încât fiecare, atunci când e în pană de idei, să poată găsi pe site-ul nostru un titlu bun de tot.

Astăzi vreau să vorbim despre culturile underground și cărțile afiliate lor. Dar nu putem cuprinde într-un singur articol toate subculturile și listele infinite de cărți care le revin. În schimb, lista noastră se va axa pe muzică, music worms (ne-am permis să inventăm acest termen 😀 ) și experiențele psihedelice care ni le oferă uneori muzica.

1. The Loser, Thomas Bernhard

O povestire fictivă despre relația dintre virtuosul pianist Glenn Gould și doi studenți de-ai săi.

2. Man on the Run, Tom Doyle

Această carte nu este doar o simplă biografie a lui Paul McCartney, dar o poveste veritabilă despre cum este să trăiești viața ca un rock icon.

3. How Music Got Free, Stephen Witt

Cartea prezintă un amalgam de istorii despre industria muzicală și cum aceasta a invadat internetul. Obsedante, criminale, geniale și pline de personaje cult!

4. Ready Player One, Ernest Cline

În această distopie Sci-Fi evenimentele au loc în anul 2044. Poți zice că iei jackpot-ul, citind-o, findcă are de toate: un joc virtual, nostalgie, aventură, romantică, umor și dialoguri captivante.

5. On the road, Jack Kerouac

Această carte are la bază călătoriile lui Kerouac prin America și e considerată una dintre operele definitorii ale mișcării Beat din anii ’50.

6. High Fidelity, Nick Hornby

O carte despre niște music worms pe cinste. Protagonistul, Rob Fleming, deține un magazin de viniluri în Londra și, crede-ne, tipul ăsta știe foarte multe despre estetica mixului.

7. Divine Right’s trip: A novel of the counterculture, Gurney Norman

O istorie despre o călătorie psihedelică în care protagoniștii întâlnesc oameni pe nume Căpitanul, Grecul, Practicantul dietei Sumeriene, etc. Da, Divine e cu mintea cam tulburată de plante, dar are un microbuz VW cu care călătorește prin Appalachia și trăiește niște experiențe memorabile.

8. Fear and Loathing in Las Vegas, Hunter S. Thompson

Mai întâi a fost cartea și abia apoi filmul cu același nume. Toți și-l amintesc pe Johnny Depp si Benicio Del Toro care pornesc spre Las Vegas în căutarea „visului american”, lăsând în urma lor cutii de bere, sticle goale de tequila și de rom, fum înțepător de iarbă, timbre de LSD, camere de hotel devastate și o poveste care și-a pus amprenta asupra multor generații. Dacă nu ai auzit de ei, shame on you! Citește cartea!

9. The Electric Kool-Aid Acid Test, Tom Wolfe

Această carte spune povestea lui Ken Kesey și gașca lui pe nume Merry Pranksters care au făcut o călătorie psihedelică prin America din vara anului 1964. Istoria lor este faimoasă pentru petrecerile cu LSD, faptul că au întâlnit mai multe personaje care au influențat dezvoltarea subculturilor în anii ’60 și căutarea intersubiectivității.

10. The Doors of Perception, Aldous Huxley

Încă o carte „drogată” și îi zic așa pentru că Huxley era sub mescalină când a scris-o. De fapt, ea relatează ce simte Huxley în timp ce este sub mescalină, efect pe care acesta îl descrie ca „estetică pură” până la „viziune sacră”. Titlul cărții l-a inspirat pe Jim Morrison care și-a numit astfel trupa.

Iar dacă sunteți afiliat unei subculturi, atunci nu trebuie să ratați evenimentul Wipe Out Electronic Music Festival care va avea loc în Chișinău între 15 și 16 septembrie. Nu uitați să luați cu voi una din cărți, mai ales că se potrivesc perfect cu starea pe care ne-o promit organizatorii, cea care va sta la limita dintre real și ireal.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE