READING

10 cele mai frumoase librării din Europa de vizita...

10 cele mai frumoase librării din Europa de vizitat în vacanța de vară

Imediat cum am pășit în vară, gândul ne stă numai la vacanță. Și dacă stai deja cu biletele de autobuz în mână sau ai făcut check-in la avion cu destinația insert here numele unui oraș din Europa, îți propunem să optezi nu doar pentru vizitarea muzeelor, monumentelor și a locurilor unde se îmbulzesc toți turiștii. În articolul ce urmează îți recomandăm 10 librării de toată frumusețea pe care să le vezi în vacanța ta de vară.

1. Librăria Acqua Alta, Veneția (Italia)

Aproape toate sursele care scriu despre această librărie spun că este una dintre cele mai frumoase din lume, iar numele ei semnifică „apă înaltă”, deoarece în timpul anului apa se ridică, iar librăria este inundată. Totuși, cărțile rămân în siguranță. De fapt, librăria este mai mult un anticariat. Aici cărțile ocupă tot spațiul: sunt pe jos, pe rafturi, pe pereți, sunt până și într-o gondolă care stă în mijlocul librăriei. Vizita în acest loc face toți banii nu doar pentru a ajunge în raiul cărților, dar și pentru a cunoaște cele 4 pisici ale proprietarului care locuiesc în librărie.

Adresa: Libreria Acqua Alta, Sestiere Castello, 5176/B, Veneția, Italia , +39 041 296 0841

PC: Vanilla Magazine
 PC: Vanilla Magazine

2. Atlantis Books, Santorini (Grecia)

Pe lângă faptul că această librărie se află în inima bazinului mediteranian și vine la pachet cu marea, soarele și o terasă unde poți să citești (deja m-am îndrăgostit de ea), este un loc foarte confortabil, unde conceptul de ZEN este la el acasă. În plus, Atlantis Books ocupă poziții de vârf în topul celor mai interesante și unice librării din lume, topuri create de The Guardian, National Geographic, Lonely Planet, Tripadvisor, etc.

Adresa: Atlantis Books, Oia, Santorini, Grecia, +30 22860 72346

PC: Greece is

3. Librăria Lello sau Livraria Lello & Irmão, Porto (Portugalia)

Este una dintre cele mai vechi librării din Portugalia și merită s-o vezi nu doar pentru că are o colecție impresionantă de cărți, dar și pentru arhitectură. Lello pare a fi un fragment de poveste: scări de lemn, arcade, ferestre cu vitralii și miros de carte veche și nouă.

Adresa: Livraria Lello & Irmão, Rua das Carmelitas 144, Porto, Portugalia, +351 22 200 2037

PC: The culture map

4. Shakespeare & Co., Paris (Franța)

Această librărie e probabil la fel de faimoasă ca și numele scriitorului care stă pe ușa ei. Librăria este vizitată de scriitori faimoși, de scriitori la început de drum, de mii de studenți la litere și de milioane de cititori. Apropo, a fost vizitată și de Hemingway, acesta a și pomenit-o în cartea „Sărbătoarea continuă”. Deci, este un mic rai al literaturii. Pe rafturi vei găsi atât cărți rare, cărți la mâna a doua, cât și cele mai noi apariții pe piața literară.

Adresa: Shakespeare & Co., 37 Rue de la Bûcherie, Paris, Franța, +33 1 43 25 40 93

PC: European trips
PC: European trips

5. Dominicanen, Maastricht (Olanda)

O singură propoziție: o biserică veche de 700 de ani transformată în librărie! Totuși, vă mai zic câte ceva: biserica a fost neglijată mulți ani până a fost adaptată într-o librărie. Acum are trei etaje și este dotată cu mobilă modernă, spațiu de lectură și o mică cafenea – toate condițiile ca vizitatorii să aibă o experiență de neuitat. Dacă sunteți prin Olanda, trageți o fugă până în Maastricht.

Adresa: Dominicanen, Grote Staat 53, Maastricht, Olanda, +31 43 321 7296

PC: Roos Aldershoff

6. Librăria Daunt Books, Londra (Anglia)

Ce asociații vizuale ai când citești îmbinarea „librărie engleză”? Eu văd imediat o încăpere luminată obscur în care toată mobila e din lemn, cărțile sunt vechi și miros a praf și totul denotă un stil clasic, puțin demodat. Cam așa e atmosfera în librăria Daunt Books situată în centrul Londrei – o bucățică de secol trecut teleportat în Londra secolului XXI. Este raiul colecționarilor de cărți, al istoricilor și a celor care caută o experiență mai neobișnuită. Librăria se bucură de o impresionantă colecție de cărți. Inițial, pe rafturi se găseau practic doar cărți de călătorie, dar cu timpul gama de literatură s-a extins, iar din 2010 librăria are și activitate editorială.

Adresa: Daunt Books, 83-84 Marylebone High Street, Londra, UK, +44 20 7224 2295

PC: Voyage Collective

7. Word on Water, Londra (Anglia)

O altă librărie must visit în Londra este Word on Water ridicată într-o barcă care realmente staționează la diferite maluri ale râului Tamisa. Această librărie-barcă este unica de felul ei în Londra. Pe barcă, care are mai mult de 100 de ani, se vând în mare parte cărți la mâna a doua, dar poți găsi și cărți noi. Aici se organizează deseori evenimente literare, concerte cu muzică acustică, dar și alte petreceri.

Adresa: Barca își schimbă locul, dar la moment staționează aici

 PC: Flickr
PC: Flickr

8. Librăria Bardon, Madrid (Spania)

I se mai spune „Librăria bibliofililor” pentru că are o colecție de peste 50.000 de cărți rare. Vânătorii de cărți vechi, rare, unice, antice, vin aici din toată lumea. Expresia „nu este loc nici pentru un ac” este pe potriva rafturilor de cărți din această librărie.

Adresa: Plaza San Martín, 3, 28013 Madrid, Spania

PC: A. Malalana

9. Librăria Cărturești Carusel, București (România)

O librărie din inima Bucureștiului a cărei decorații în alb te duc cu gândul la o poveste cu prințese și castele strălucitoare. În realitate, nu e o librărie destinată literaturii pentru copii, aș zice că e o librăria destinată culturii în general. Pe lângă vânzarea de cărți, la Carusel se fac multe lansări de carte, evenimente, expoziții. La etajul doi e spațiu pentru lectură, iar la etajul superior a librăriei este o cafenea.

Adresa: Strada Lipscani 55, București 030033, România

PC: Cărturești Carusel

10. 10 Corso Como, Milano (Italia)

Unul dintre templele fashion ale Milanului este librăria 10 Corso Como. Aceasta este, de fapt, mai mult decât o librărie. Este o sală de expoziții, pe teritoriu găsești o cafenea șic, iar la etajul superior este un hotel de lux. Acest loc merită a fi vizitat nu doar pentru librărie, dar și pentru a admira designul minimalist și foarte stilat al încăperilor. Librăria se specializează în cărți despre fashion, design, arhitectură, fotografie, etc.

Adresa: Corso Como, 10, 20154 Milano, Italia

PC: Live Journal

Așteptăm impresii și fotografii din vacanța ta literară pe Facebook sau Instagram. Adaugă hashtag-ul #haibunmd ca să le găsim.

Dacă scrii bine, când revii din vacanță, poți să ne trimiți un articol pentru rubrica Travel Books. Aici publicăm texte despre experiențele literare din călătorii.

P.S. Nu uita că avem și un concurs despre cărțile din vacanța ta: https://goo.gl/G9wQZc

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE