READING

100 cele mai bune cărți pentru adolescenți conform...

100 cele mai bune cărți pentru adolescenți conform revistei Time

Publicația Time, în colaborare cu poetul american pentru copii Kenn Nesbitt, istoricul literar Leonard Marcus, Centrul Național de Literatură Ilustrată pentru Copii (SUA), dar și Biblioteca Congresului (SUA), a realizat un top 100 al celor mai bune cărți young adult, adunând deopotrivă titluri de carte devenite deja clasice, precum Să ucizi o pasăre cântătoare sau De veghe în lanul de secară, dar și contemporani precum Harry Potter sau cărțile semnate de Roald Dahl.

Așadar, pe primele poziții se află:

1. Jurnalului complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă de Sherman Alexie (Editura Arthur-YoungArt, 2014)

Arnold Spirit, protagonistul, este născut într-o rezervație de indieni și este nevoit, de foarte mic, să înfrunte boala, sărăcia și discriminarea. Puștiul decide, în ciuda dezaprobării celor din rezervație, să se mute la o școală pentru albi, cunoscând astfel zbuciumul adolescenței.

„M-am născut cu apă în creier.

Bine, n-a fost chiar aşa. De fapt, m-am născut cu prea mult lichid cefalorahidian în craniu. Dar lichid cefalorahidian e doar o denumire pe care au găsit-o doctorii, ca să se dea ei deştepţi, pentru grăsimea din creier. Şi grăsimea din creier face acelaşi lucru pe care îl face vaselina într-un motor, doar că între lobi. Face lucrurile să funcţioneze bine şi repede. În schimb, ciudatul de mine m-am născut cu prea multă grăsime în craniu şi s-a făcut toată densă şi noroioasă şi dezgustătoare şi tot ce făcea era să dea peste cap lucrurile. Motoraşul raţiunii şi al respiraţiei şi al vieţii mele lucra încet și era inundat.

Creierul meu se îneca în grăsime.

Dar dac-o zic aşa sună ciudat şi amuzant, ca şi când creierul meu ar fi fost un cartof prăjit gigantic, aşa că e mai serios şi mai poetic şi mai corect să zic:

— M-am născut cu apă în creier.

Ok, poate că nici ăsta nu-i un mod foarte serios de a o zice. Poate că toată chestia asta e ciudată şi amuzantă.

Dar, frate, oare s-au gândit maică-mea şi taică-meu şi soră-mea mai mare şi bunică-mea şi verii şi mătuşile şi unchii mei că e amuzant când doctorul mi-a deschis micuţul craniu şi a absorbit toată apa aia în plus cu un aspirator micuţ?”

2. Seria Harry Potter de J.K.Rowling (Editura Arthur, 2015)

Această serie a format o întreagă generație de cititori, așa că, probabil, nici nu merită o prezentare serioasă. Micuțul vrăjitor căruia îi reușește să salveze lumea de cel mai înfricoșător vrăjitor – Voldemort.

„Harry Potter era un băiat din cale-afară de neobișnuit în multe privințe. În primul rând, ura vacanța de vară mai mult decât oricare altă perioadă a anului. În al doilea, ținea cu tot dinadinsul să-și facă temele, însă era silit să se ocupe de ele pe furiș, în crucea nopții. Pe lângă toate astea, întâmplarea făcea să fie vrăjitor.”

3. Hoțul de cărți de Mark Zusak (Editura Rao, 2014)

Liesel Meminger și fratele său mai mic sunt duși, în 1939, în timpul Germaniei naziste, de către mama lor să locuiască în afara orașului Munchen la o familiei adoptivă. La moartea fratelui său, Liesel descoperă Manualul Groparului, fiind prima carte, dintr-o serie, pe care le va fura.

„Se țineau de mână.

Își luară un ultim rămas-bun scăldat în lacrimi și se întoarseră și plecară uitându-se înapoi de mai multe ori.

Cât despre mine, am mai stat preț de câteva minute.

Am făcut cu mâna.

Nimeni nu mi-a răspuns.

Mama și fiica au părăsit cimitirul și s-au îndreptat spre următorul tren către München.

Amândouă erau slabe și palide.

Amândouă aveau răni pe buze.

Liesel a remarcat asta în geamul murdar și încețoșat al trenului atunci când se urcară, chiar înainte de amiază. După cum a scris chiar hoțul de cărți, călătoria a continuat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.”

4. O buclă în timp de Madeleine L’engle (Editura ART, 2017)

Tatăl lui Meg și Charles dispare inexplicabil, iar o musafiră, în scurt timp, ajunge la ei acasă într-o noapte furtunoasă. Frații află că doamna Ce, musafira, știe unde este tatăl lor și pornesc o aventură fantastică prin timp și spațiu.

„Era o noapte întunecată şi furtunoasă.

În dormitorul ei de la mansardă, înfofolită într-o pătură veche, făcută din petice colorate cusute între ele, Margaret Murry stătea pe marginea patului şi se uita la copacii care se încovoiau sub biciul nemilos al vântului. Dincolo de copaci, norii goneau pe cerul nopţii. Din când în când, frânturi de lună răzbăteau printre ei, aruncând pe pământ umbre fantomatice, prinse într-un dans nebunesc.

Casa se cutremura.

Înfăşurată în pătură, Meg tremura şi ea.

De obicei nu-i era frică de vremea rea. „Nu-i vorba doar de vreme“, îşi zise ea. „Vremea doar a pus capac la toate. Mie mi-a pus capac. Vremea i-a pus capac lui Meg Murphy, care face totul anapoda…”

Şcoala… Totul era aiurea la şcoală. Ajunsese printre ultimii din clasă. În dimineaţa aceea, unul dintre profesorii ei o dojenise:

— Serios, Meg, nu pricep cum un copil cu părinţi eminenţi, ca ai tăi, poate avea note atât de proaste! Dacă nu reuşeşti să le îndrepţi un pic, va trebui să te las corigentă.”

5. Pânza Charlottei de E.B.White (Editura Arthur, 2017)

O păienjeniţă şi o copilă îşi unesc forţele pentru a salva cel mai slab porcușor care s-a născut vreodată.

„— Unde se duce tata cu barda? o întrebă Fern pe mama ei, în timp ce puneau împreună masa pentru micul dejun.

— Până afară, la cocina porcilor, îi răspunse doamna Arable. A fătat scroafa peste noapte.

— Da’ tot nu văd ce nevoie are de bardă, continuă Fern, care nu avea decât opt ani.

— Păi, zise mama, un purceluș s-a născut beteag. E slăbănog și mult mai mic decât ceilalţi. N-o să se-aleagă nimic de el. Tata se duce să-i facă de petrecanie.

— Să-i facă de petrecanie? izbucni Fern. Adică să-l omoare? Doar pentru că-i mai mic decât ceilalţi?

Doamna Arable puse pe masă o cană cu smântână.

— Nu ţipa, Fern. Tata are dreptate. Probabil purcelușul ăsta o să moară oricum.

Fern dădu la o parte un scaun care-i stătea-n drum și o zbughi afară. Iarba era udă, iar pământul mirosea a primăvară. Până să-l prindă din urmă pe tatăl ei, Fern avea pantofii leoarcă.

— Te rog eu, nu-l omorî, suspină fetiţa. Nu e drept.”

Celelalte cinci poziții sunt împărțite de Tabăra de Louis Sachar (Editura Arthur, 2012), Matilda de Roald Dahl (Editura Arthur, 2018), Proscrişii de S.E.Hinton (Editura ART, 2013), Vama fantomă de Norton Juster (Editura Arthur, 2013) și Darul lui Jonas de Lois Lowry (Editura Arthur, 2017).

Lista integrală de cele mai bune cărți pentru adolescenți o găsiți AICI.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE