READING

11 reguli de preparare a ceaiului perfect de la Ge...

11 reguli de preparare a ceaiului perfect de la George Orwell

Dacă până acum ai știut doar despre romanele „Ferma Animalelor” și „1984”, atunci este cazul să-l cunoști pe un alt George Orwell. Scriitorul mai pământesc și cu griji cotidiene. Cel puțin așa l-am remarcat prin prisma eseului „A nice cup of tea”. Publicat pentru prima dată în 1946 într-un ziar londonez și mai apoi inclus în antologia „As I please, 1943-1945”, eseul îți oferă 11 reguli privind prepararea unui ceai perfect.

Autorul mărturisește că au fost numeroase dispute în comunitatea britanică privind metoda de preparare a ceaiului, dar care l-au motivat să găsească regulile proprii de „aur” pentru a obține rețeta desăvârșită.

Ține la îndemână un creion și ia notițe sub îndrumarea scriitorului. În 15 minute vei savura legendarul ceai orwellian.

1. Prima regulă de preparare a unui ceai perfect, în opinia lui Orwell, este utilizarea ceaiului indian sau Ceylon. Autorul scrie despre gustul ireproșabil al acestui ceai, dar care cred că pot fi înlocuite în prezent și cu altele care excedă în calitate. De exemplu, ceaiul Golden Yunnan crescut în China, Golden Moon – Rasa Sinharaja crescut în Sri Lanka sau ceaiul organic SerendipiTea crescut în Nepal (toate pot fi comandate online).

2. Scriitorul ne îndeamnă să preparăm infuzia în cantități mici într-un ceainic din porțelan sau ceramică – materiale care mențin gustul nobil al băuturii.

3. Ceainicul trebuie încălzit în prealabil. El recomandă să-l încălzim pe plită, decât prin metoda uzuală de încălzire cu apă caldă.

4. Ceaiul trebuie să fie puternic. Pentru un vas cu capacitatea de un sfert de litru, el recomandă 6 lingurițe de ceai: „O ceașcă de ceai puternic este mai bun decât douăzeci mai slabe.” Scriitorul mai spune că orice iubitor adevărat de ceai va căuta să-și facă băutura mai puternică cu fiecare an.

5. Ceaiul trebuie să fie pus direct în ceainic. Nu se va utiliza nicio sită, saci din muselină sau alte dispozitive pentru a prinde frunzele de ceai fără stăpân care, zic gurile rele, sunt dăunătoare. Totuși, dacă se întâmplă să înghiți niște frunze, autorul te asigură că nu are efecte adverse. Ceaiul nu trebuie „întemnițat”, altfel nu se infuzează în mod corespunzător.

6. Infuzia trebuie turnată în ceainic în momentul în care apa începe să clocotească.

7. În momentul în care infuzia a fost turnată în apa fiartă este indicat să agităm ceainicul foarte bine și abia după aceea să permitem frunzelor să se așeze în partea inferioară a vasului.

8. Orwell ne recomandă să bem ceaiul dintr-un pahar cu formă cilindrică și nicidecum dintr-o ceașcă plată. Autorul spune că astfel eviți să se răcească băutura.

9. Nu vom utiliza un lapte prea cremos pentru ceai pentru că îi dă un gust „bolnăvicios”.

10. Chiar dacă Orwell spune că în Marea Britanie au existat două metode de a combina laptele și ceaiul, el înclină să creadă că cea mai potrivită metodă este să torni ceaiul mai întâi și apoi laptele, continuând să mesteci și să regulezi cantitatea de lapte în ceașcă.

11. Orwell ne îndeamnă să bem ceaiul fără zahăr, ingredient care distruge aroma veritabilă a ceaiului. Ceaiul trebuie să fie amar, la fel ca și berea.

Tu cum obișnuiești să-ți pregătești ceaiul? Așteptăm răspunsul tău în comentarii.

Sursa foto: danutm.wordpress.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE