READING

12 curiozități despre cărți pe care nu le știai...

12 curiozități despre cărți pe care nu le știai

Sunt sigură că îți place să citești și adori cărțile. Tocmai din această cauză am decis să fac o compilație cu cele mai curioase și captivante lucruri despre micile universuri învelite în coperți despre care, cu siguranță, nu ai știut.

Așadar, una dintre cele mai scumpe cărți din lume este considerată Codexul Leicester care aparține lui Leonardo da Vinci. Tema sa principală o reprezintă apa, conținând studii și desene spectaculoase privind curenții și vârtejurile. O parte considerabilă este dedicată și astronomiei. Mai mult decât atât, acest Codex este scris invers, adică pentru a fi în stare să-l citești trebuie să folosești o oglindă. Actualul proprietar al manuscrisului este Bill Gates și a cumpărat Codexul Leicester în 1994 cu prețul de 30.8 milioane de dolari.

 PC: www.huffingtonpost.com

***

După moartea ilustrului medic olandez Herman Boerhaave, în casa lui a fost găsită o carte sigilată de aproximativ 100 de pagini care se intitula Secretele sănătății și longevității. Cartea urma să fie vândută la o licitație, iar fondurile obținute să fie împărțite la săraci. Ea a fost vândută cu o sumă impunătoare, iar după ce sigiliul a fost deschis, s-a descoperit că toate paginile sunt goale și doar prima conținea următorul text: Ține-ți capul la răcoare, picioarele la cald, ferește-ți stomacul de constipație și vei lăsa medicii fără lucru.

***

În cărțile lui Shakespeare cuvântul dragoste este menționat de 2259 ori, în timp ce cuvântul ură este întâlnit de doar 229 de ori.

  PC: www.carolineld.blogspot.ro

***

Biblia ocupă, fără îndoială, primul loc printre cele mai citite cărți din lume. Tirajul total este de șase miliarde de exemplare. Pe locul doi, cu doar 820 de milioane de exemplare vândute, se situează cartea Citate ale Președintelui Mao Ze-Dong, iar locul al treilea îi aparține lui J.R.R. Tolkien cu Stăpânul Inelelor.

***

În mediu, oamenii petrec zilnic 6,5 ore citind. Aceste lecturi nu se referă doar la cărți, ci și la inscripții, publicitate, denumiri de instituții, magazine, etc. 

***

În bibliotecile publice din Europa Medievală cărțile erau legate de rafturi cu ajutorul unor lanțuri din fier. Aceste lanțuri erau suficient de lungi pentru a lua cartea de pe raft și a o citi, dar nu destul de lungi pentru a scoate cartea în afara bibliotecii. Această practică a fost prelungită până în secolul al 18-lea din cauza valorii mari a cărților.

 PC: www.carolineld.blogspot.ro

***

Majoritatea cititorilor își pierd interesul față de subiectul cărții ajungând la a 18-a pagină.

***

Cel mai renumit hoț de cărți este Stephen Blumberg care a furat mai mult de 23.000 de cărți rare din 268 de biblioteci. Pentru a-și crea colecția, care se estimeaza la circa 20 de milioane de dolari, Blumberg apela la cele mai ingenioase metode de a pătrunde în biblioteci. Uneori se strecura prin sistemul de ventilare a clădirii ori chiar și prin puțul ascensorului.

***

Prizonierii Bastiliei nu erau doar oamenii. În renumita închisoare a ajuns și enciclopedia franceză scrisă de Diderot și D’Alamberom. Cartea a fost reținută pentru faptul că dăuna religiei și moralei publice.

***

Manuscrisul lui Voynich este considerată cea mai misterioasă carte din lume și asta pentru că a fost scris într-o limbă inexistentă, iar plantele pe care le descrie în text și ilustrații nu au fost găsite pe pământ. 

***

Mulți din noi cunosc poveștile din O mie și una de nopți, însă puțini știu că Alladin, în versiunile originale ale poveștilor, este chinez și nu arab.

***

În biblioteca renumitei universități Harvard poți găsi patru cărți cu coperta confecționată din piele de om.

Comentarii

comentarii


Sarcasmul este pasiunea mea. Cărțile sunt hobby-ul meu. Dragostea – frigiderul meu mereu gol. De ce gol? Păi, țin dietă.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE