READING

14 cărți horror pentru cea mai înfricoșătoare noap...

14 cărți horror pentru cea mai înfricoșătoare noapte din an

N-o fi Halloween sărbătoarea noastră, dar oricum ne mascăm în fiecare an la data de 31 octombrie și ieșim în stradă, cluburi sau cafenele. Dar n-ar fi un Halloween veritabil fără niște cărți pe măsură. De asta am întocmit o listă cu cele mai înfricoșătoare cărți pentru cea mai abominabilă noapte din an când strigoii și alte creaturi ale nopții te vânează și abia așteaptă să scoți piciorul de sub plapumă. 🙂

Începem lista cu clasicii genului:

dracula-book-coverBram Stocker și „Dracula”. Dacă a mai rămas vreun profan printre noi, atunci nu pierde timpul și apucă-te imediat de lectura cărții care a devenit ulterior simbolul genului și baza tuturor cărților „contemporane” despre vampiri. Amintesc și de ecranizarea fidelă din anul 1992 în regia lui Francis Ford Copolla.

Îl trecem în revistă și pe Edgar Allan Poe, considerat creatorul primului detectiv dinprabusirea-casei-usher_book_cover istoria literaturii mondiale, dar și mare arhitect de istorii macabre și pline de simbolism. Pentru acest Halloween vă recomandăm „Prăbușirea Casei Usher”.

H.P. Lovecraft, unul dintre părinții literaturii fantastice din secolul XX și unul dintre cei care l-au inspirat pe Stephen King, îți va servi groaza la tavă. Recomandăm „Dragon și alte povestiri macabre”, „Coșmarul din Innsmouth” și „În căutarea cetății Kadath”.

Henry James și „Turn of the Screw”. O istorie gotică despre fantome. Din păcate, o găsiți doar în limba engleză.

Edith Wharton, scriitoare nominalizată de trei ori la Premiul Nobel pentru Literatură și laureată a premiului Pulitzer, are și ea în palmares istorii de groază dedicate fantomelor. Recomandăm „Tales of men and ghosts”. Ca și în cazul lui Henry James, o găsiți doar în limba engleză.

O altă carte potrivită pentru sfârșitul acestui octombrie este cartea de debut a baronesei Karen Blixen, cunoscută scriitoare daneză, „Şapte povestiri gotice”.

Din scriitorii români, îl amintim pe Mircea Eliade și nuvela „Domnișoara Christina”, o carte electrizantă despre strigoi, farmece și puterea distrugătoare a dragostei.

Din urmașii genului, potriviți pentru noaptea de Halloween, îi găsiți pe:

cimitirul-animalelor_book_coverStephen King, cel care semăna groaza pe străzile din Maine, numit și regele horror-ului are o bibliografie impunătoare care s-ar potrivi perfect pentru Halloween. Totuși, noi am selectat „Cimitirul Animalelor”, „Misery” și „Christine”. În primul roman vei descoperi o familie obișnuită, dar care ajunge să trăiască un adevărat coșmar imediat ce descoperă Cimitirul Animalelor. Un loc grotesc, mistic și cu forțe supranaturale. Al doilea roman, Misery, reliefează un personaj macabru cu același nume și cu deficiențe mentale care-l răpește pe un scriitor și-l torturează pentru a obține continuarea romanului ei preferat. Romanul Christine spune povestea unui tânăr care se lasă ademenit de o mașină malefică.

Joe Hill, fiul lui Stephen King, a luat-o pe urmele tatălui său. „Cutie în formă de inimă” este al doilea roman al autorului și spune povestea unui cântăreț de muzică rock restras de pe scenă care colecționează lucruri morbide, inclusiv cumpără online costumul unui decedat. Se pare totuși că Judas Coyne și-a achiziționat împreună cu acest costum și o fantomă răzbunătoare.exorcistul_book_cover

William Peter Blatty și cartea acestuia, „Exorcistul”. O nuvelă inspirată din cazul real de posesie demonică și una dintre cele mai populare în rândul iubitorilor al acestui gen de literatură. Nu uităm nici de Dimiter, carte lansată în 2010, după aproximativ 40 de ani de la lansarea Exorcistului.

Roald Dahl și „Book of Ghost Stories”. Găsești aici 14 povestiri terifiante despre fantome de la cel numit maestru al macabrului. O găsiți online în limba engleză.

Dacă ești fanul regizorului Guillermo del Toro, atunci cu siguranță o să-ți placă și „Molima”, carte scrisă în colaborare cu scriitorul Chuck Hogan. „Molima” este o istorie îngrozitoare despre vampiri cu un scenariu apocaliptic unde oamenii se schimbă din consumatori în pradă.

cititorul-de-cadavre_book_coverChiar dacă nu este un horror în adevăratul sens al cuvântului, „Cititorul de cadavre” se înscrie perfect în această listă datorită grotescului. Antonio Garrido descrie amănunțit crimele comise de Song Ci, considerat părintele medicinei legale, dar și cadavrele în putrefacție.

„Drumul” de Cormac McCarthy este un alt roman macabru acțiunea căruia se desfășoară într-o lume post-apocaliptică, personajele sale încercând să supraviețuiască. Nu este despre fantome, zombie sau vampiri, dar este la fel de impresionantă. Această carte i-a adus lui McCarthy premiul Pulitzer.

Lista poate fi completată. Deci, dacă mai aveți sugestii, atunci le așteptăm în comentarii. Vă doresc un Halloween cât mai fioros!

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE