READING

3 rețete de la Hemingway, Dickinson și Cehov

3 rețete de la Hemingway, Dickinson și Cehov

Cândva am scris despre regulile de aur ale lui George Orwell pentru prepararea unui ceai perfect, iar acum a venit rândul și artei culinare, mai ales că printre marii scriitori sau chiar personajele lor au fost din cei care știau cum să aprecieze o masă copioasă.

1. Primul pe lista noastră este Ernest Hemingway și celebrul său burger, rețetă pe care a notat-o cândva în casa sa din Cuba și care a ajuns accesibilă publicului larg datorită digitalizării documentelor și donării acestora de către autorități muzeului și librăriei prezidențiale John F. Kennedy, locul unde de altfel se păstrează o bună parte din arhiva personală a scriitorului.

Burgerul, numit de scriitor „Favorite Papa’s Hamburger”, conține următoarele ingrediente: 0,4 kg de carne macră de vită, 2 felii tocate de usturoi, 2 cepe verzi mici și tocate fin, 1 linguriță cu condimente (India relish, amestec tocat de legume, piper, zahăr, sos de soia etc.), 2 lingurițe de capere (condiment), 1 linguriță de salvie (condiment marca Spice Islands), 1/2 de condimente Beau Monde (marca Spice Islands), 1 ou bătut într-o cană cu furculița, 1/3 dintr-un pahar de vin roșu sec sau alb sec, 1 lingură de ulei.

Cum se gătește? Faceți găuri mici cu furculița în carne și presurați deasupra usturoiul, ceapa și condimentele uscate, apoi îmbibați-le în carne cu ajutorul furculiței sau a mâinilor. Lăsați la rece castronul cu carne timp de 10-15 minute, în timp ce așezați masa și faceți salata. Adăugați apoi condimentele India relish, caperele și vinul și lăsați carnea să se marineze încă pentru 10 minute. Imediat după asta faceți chiftelele cu propriile mâini. Acestea nu trebuie să fie mai groase de un centimetru, moale ca și textură, dar nu exagerat. Puneți uleiul în tigaia deja înfierbântată, adăugați chiftelele, apoi faceți focul scăzut și le prăjiți timp de 4 minute. Scoateți iarăși tigaia de pe aragaz și faceți focul înalt. Întoarceți chiftele pe partea cealaltă și puneți iarăși tigaia pe foc, iar după un minut scădeți iarăși intensitatea focului și mai gătiți carnea timp de 3 minute. Ambele părți ale burgerului vor fi crocante, iar interiorul va fi roz și suculent.

 PC: www.openculture.com

2. Emily Dickinson a fost nu doar o poetă talentată, dar și o mare meșteriță la bucătărie. Printre cele mai apreciate bucate în familia ei a fost turta dulce, rețetă care apare în cartea Emily Dickinson: Profile of the Poet as Cook with Selected Recipes publicată pentru prima dată în 1976 de autorii Nancy Harris, Juliana McGovern Dupree, Wendy Tocher Kohler și Jean McCl Brose.

Pentru această rețetă veți avea nevoie de: 500 gr. de făină, 120 gr. de unt, 120 ml. de frișcă, 1 linguriță de ghimbir ras, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de sodă alimentară, melasă sau zahăr după gust.

Cum se gătește? Amestecăm untul deja puțin topit cu frișca. Într-un alt vas amestecăm toate ingredientele uscate. Adăugăm apoi ingredientele uscate în vasul cu unt și frișcă. Aluatul obținut îl punem într-un vas prevăzut special pentru copt și, la o temperatură de 200 de grade, îl lăsăm timp de 20-25 de minute.

 PC: www.pemberleycupandcakes.com

3. Despre abilitățile culinare ale lui Anton Cehov nu se știe prea multe, în schimb găsim în povestirea Невидимые миру слёзы (n.r. Lacrimile pe care nu le vede lumea) o mențiune a crapului prăjit. Personajul Prujâna-Prujânskii își arată fascinația pentru un pește prăjit în smântână, rețetă asemănătoare cu un tip de mâncare tradițional care se gătește în Cehia de Revelion.

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de: 1 kg. de crapi, 500 ml. de lapte, 3 ouă, 1 ceapă, pesmeți, unt și ulei vegetal, smântână.

Cum se gătește? Lasă peștele proaspăt spălat în lapte timp de 2-3 ore și abia după asta îl vei curăța. Îl ștergi cu prosoape de hârtie. Mărunțește ceapa și prăjește-o în unt, apoi răcește conținutul și amestecă cu ou. Fiecare pește va fi înmuiat în amestecul de ouă și ceapă, apoi rostogolit în pesmeți. Gătiți la foc mare până va prinde o crustă. Imediat după asta peștele prăjit va fi cufundat pentru câteva minute într-o cratiță cu smântână. 

 PC: www.gastronom.ru

Dacă te prinde inspirația la bucătărie și gătești, te rugăm să ne trimiți poze.

MPC: www.huckberry.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE