READING

4 locuri de vizitat cu o curioasă istorie literară...

4 locuri de vizitat cu o curioasă istorie literară

Ghidurile turistice oferă o gamă largă de destinații literare. Localurile preferate din Paris ale lui Hemingway, Muzeul din Devon dedicat Agathei Christie sau Casa Micului Prinț din sudul Franței. Acest locuri sunt ușor de găsit și, de cele mai multe ori, sunt pline de turiști și au prețuri excesive. Totuși, există locuri cu o bogată istorie literară despre care știu prea puțini. Noi le-am căutat avid și am făcut o listă cu primele 4 destinații de acest fel.

Château de Lacoste, Franța

Castelul Lacoste a fost construit în secolul al XI-lea printre peisajele idilice din Provence. Acesta a aparținut cândva scandalosului scriitor, Marquis de Sade, iar astăzi, mai exact în 2001, castelul a fost cumpărat de faimosul designer Pierre Cardin care-i finanțează restaurarea.

Totuși, revenind la trecutul tumultos din secolul XVIII, perioada în care de Sade a stat la castel, bântuie mai multe mituri precum că tocmai în acel loc s-au dat cele mai perverse petreceri care au inspirat romanul Cele o sută douăzeci de zile ale Sodomei.

 PC: www.dreamstime.com

Marquis de Sade a stat la castel în perioada dintre 1769 și 1772, când a izbucnit scandalul privind modul său libertin de viață și a fost acuzat de otrăvire și sodomie. Ulterior acesta se refugiază în Italia, dar revine iarăși la castel până este întemnițat în 1777 în castelul Vincennes. Acesta reușește să fugă de acolo, în timp ce urma să fie transferat la Aix, și se refugiază pentru ultima dată în castelul Lacoste în perioada 16 iulie și 7 septembrie 1778 până să fie încarcerat din nou.

Universitatea de Muzică și Teatru din München, Germania

În 1889, celebrul matematician german de origine evreiască, Alfred Pringsheim, se mută cu familia într-o vilă imensă din München de pe strada Arcisstrasse 12, unde, de altfel, obișnuiau să găzduiască elita din oraș. Vila mai era cunoscută după numele Palatul Pringsheim.

Alfred Pringsheim, pe lângă matematică, era pasionat și de muzică, acesta fiind un prieten apropiat lui Richard Wagner, ba chiar a adaptat unele piese de-ale compozitorului pentru pian. 

 PC: Wikipedia

Alfred Pringsheim a avut 5 copii. Fiica acestuia, Katia, s-a căsătorit cu Thomas Mann, câștigătorul premiului Nobel pentru literatură, care dedică familiei romanul Alteță regală. Thomas și Katia au trăit aproximativ 50 de ani în această reședință.

 Thomas și Katia Mann. PC: AFP/AFP/Getty Images

Mai târziu, după ce naziștii vin la putere, Palatul Pringsheim este demolat și în locul său este ridicată o altă clădire. Aici a fost semnat Acordul de la München (1938) care a dat startul celui de-al Doilea Război Mondial.

 Clădirea în 2007. PC: Wikipedia

După capitularea Germaniei, în această clădire a fost deschis un punct de colectare a obiectelor de artă pierdute în timpul războiului pentru a fi returnate mai târziu adevăraților proprietari, iar din 1957 clădirea este transformată în Școala Bavareză Regală de Muzică. Instituția a fost redenumită de mai multe ori până în 1998, când a devenit oficial Universitatea de Muzică și Teatru din München.

Lacul Silent Pool, Marea Britanie

La începutul lunii decembrie, în 1926, toate ziarele britanice și americane scriau despre dispariția misterioasă a scriitoarei Agatha Christie. Mașina acesteia, cu farurile aprinse, a fost găsită în apropiere de orașul Guildford și lacul Silent Pool.

 PC: eksmo.ru

În urma cercetărilor, poliția a descoperit că, înainte de dispariție, scriitoarea a avut o ceartă cu soțul, Archibald Christie, care i-a cerut divorțul, recunoscând că iubește o altă femeie. Agatha a părăsit casa într-o stare precară, dispărând pe 11 zile. A apărut ipoteza că scriitoarea s-ar fi sinucis prin înec în lacul Silent Pool. În cele 11 zile, cât scriitoarea a fost căutată asiduu de poliție, lângă lac s-au adunat sute de turiști, devenind astfel un loc legendar.

Totuși, 11 zile mai târziu, Agatha Christie este văzută și recunoscută într-un hotel. Aceasta a povestit autorităților că și-a pierdut memoria.

Orașul Tarfaya, Maroc

În 1927, Antoine de Saint Exupéry a fost numit șef al aeroportului de escală din regiunea Tarfaya, Maroc, oraș la graniță cu Sahara. Tânărul specialist urma să încheie tratative pașnice cu maurii și să controleze linia Paris — Dakar.

 PC: theculturetrip.com

Casa scriitorului se afla chiar pe malul mării. Se zice că ziua acesta putea să urmărească fenecile, numite și vulpile deșertului, care se presupune că l-au inspirat în crearea personajului din Micul Prinț, iar serile și le petrecea lucrând la manuscrisul romanului Curierul de Sud în care povestește despre viața în deșert.

Astăzi, în acest oraș, există și un muzeu dedicat scriitorului, unde pot fi găsite toate ilustrațiile originale pentru Micul Prinț, dar și un monument de forma unui avion.

MPC: www.turnoftheworld.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE