READING

5 coperți de carte de la RAO în vizorul expertului...

5 coperți de carte de la RAO în vizorul expertului. Cum au dat-o în bară designerii

Când cei de la HaiBun mi-au propus acest experiment am zis „da” fără să ezit. Experimentul, deși are tangență cu literatura, va fi unul pur tehnic și voi încerca să clarific dacă idiomul englez „nu judeca cartea după copertă” este o expresie corectă sau totuși o scuză simplă menită să ascundă lipsa profesionalismului, lipsa atitudinii față de cititori și o altă serie de „lipse”.

Sunt designer de meserie și știu foarte bine că „ambalajul” unei cărți similar cu ambalajul unui alt produs – de exemplu, alimentar – deseori determină succesul acestuia. Este foarte important să te evidențiezi pe raft, să inspiri încredere și să ai o șansă minimă de a fi cumpărat, căci până la urmă și cartea este un business. Întrebați de oricine într-o editură. Aici categoric NU neglijăm calitatea produsului, DAR calitatea produsului este ceea ce ne face să cumpărăm produsul repetat, nu și inițial. Companiile care produc d’ale gurii investesc de la 15% la 50% din bugetul de lansare a produsului în ambalaj și imagine, iar deseori întâlnim cazuri când costul de producere a ambalajului este mai mare decât a produsului în sine.

La fel se întâmplă și la capitolul producție editorială. Avem o concurență foarte mare la raft, dar adesea foarte slabă. E ca și în cazul lui Quasimodo. Din cauza unei economii banale pe o copertă bună riscăm să lipsim cititorul de o capodoperă. De asta vom încerca să judecăm cărțile după copertă.

Cei de la HaiBun mi-au propus o selecție de 5 coperți de la editura RAO. Marea majoritate sunt autori basarabeni sau români. Nu ne ducem departe. Fără a ști care-i conținutul (a nu se lua acest articol drept ofensă la adresa autorilor), voi încerca să trec în revistă greșelile de design a coperții.

leo-butnaru_ruleta-romaneascaPrima carte este „Ruleta Românească” de Leo Butnaru. Prima reacție de la această copertă a fost un zâmbet. N-a fost isteric și totuși. Spirala din centru – chiar dacă este o aluzie „fină” la cuvântul ruletă – îmi aduce aminte de un rulou din carne pregătit de mama. Ar fi fost exact la fel dacă cineva ar fi încercat să pună drapelul unguresc sub cuvântul „românească”. Culorile îmi vorbesc despre un dark thriller, dar acele umbre palide deasupra fontului știrbesc orice urmă de intrigă. De la 1 la 10 cred că i-aș da un 5 slab.

stefan_mitroi_biblia-pentru-furniciCartea cu numărul doi „Biblia pentru furnici” de Ștefan Mitroi îmi creează o dublă senzație ambiguă. Este o carte religioasă sau o satiră pe tema religiei? O astfel de neclaritate cred că ar speria ambele tabere, unde mai pui că această copertă pare potrivită mai degrabă pentru o carte Sci-Fi cu furnici extraterestre. Este genul de carte care s-ar vinde doar după o recomandare. Deci, avem o soleancă cu trei ingrediente realizată la nivel de amator. Probabil designerul acestei coperți a ținut dinadins să pună accent pe titlul cărții atunci când s-a apucat de ilustrație. Wrong approach. De la 1 la 10 cred că i-aș pune un 4.

dafin_mureseanu_sosiaUrmătoarea carte este „Sosia” de Dafin Mureșanu. Sincer, nu vreau să fiu rău, dar această copertă cere glume răutăcioase. Mă și imploră. Eu nu văd un concept definit. Pe de o parte avem o copertă neterminată în stilul anilor ’90, pe de altă parte un set de elemente care nu se combină și creează un sentiment de nedumerință. O furtună care abia așteaptă să se dezlănțuiască, un cal, o fantomă de cal, un pescăruș, 5 fantome de pescăruși și titlul scris cu un font roz. Cred că designerul iarăși a pornit de la premisa titlului, dar două persoane/animale identice pot fi ilustrate și altfel. Măcar și în oglindă. De la 1 la 10 cred că i-aș pune un 2.

aurelian-silvestru-cel-ratacitDespre „Cel rătăcit” de Aurelian Silvestru aș avea de scris și ceva de bine. Comparativ cu celelalte, această copertă pare a corespunde conținutului și aici se termină încurajările. În orice caz, cititorul deja va prelua imaginea de pe copertă și o va atribui personajului principal. Designerul a captat de undeva o imagine sau a desenat (deja nu mai este clar după atâtea efecte în Photoshop) și a aplicat 5 efecte standarde în Photoshop. Rezultatul nu este rău, dar nici bun nu l-aș numi. Fontul este și el puțin inspirat (chiar comparativ cu numele autorului). Eu aș fi optat pentru un handwriting.  Nu prea înțeleg nici linia orizontală din zona ochilor, eu aș fi încurajat lipsa ei. Această carte merită un 6.

otilia-sarbu_initiere-in-splendoareUltima carte este „Inițierea în splendoare” de Otilia Sârbu și Cristian Tiberiu Popescu care contrar titlului nu are nimic splendid pe copertă. Capul cred că îmi explodează și nu cred că aș putea găsi un exemplu mai prost de executare… La nivel de grafică este utilizat instrumentul de clonare din Photoshop, folosit exagerat și mânuit de un amator. Nu cred că alte instrumente au mai fost folosite. Unicul lucru bun pe această copertă este logo-ul RAO, reputația căreia cred că a fost nițel șifonată, permițând să fie tipărită o asemenea copertă. Titlul cărții se citește greu, asta chiar dacă a fost scris cu CAPS. Dar se pare că majusculele s-au terminat la titlu pentru că designerul a hotărât oportun să folosească minusculele la numele autorilor. Nu cred că asta poartă măcar vreun sens ascuns. Dacă ar fi să pun o notă, atunci aș folosi-o maxim ca suport pentru o hârtie pe care mi-aș face notițe.

Sper că am fost destul de rău, dar nu uitați! Cărțile menționate ar putea fi foarte bune, DAR nu am de unde să știu pentru că nu le-aș fi cumpărat niciodată din cauza coperților.

Articol scris de Vladimir Grossu.

sursa coperților: www.raobooks.com.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

 1. Irina

  17 November

  🙂 You gave me giggles! Câtă dreptate ai!!
  Am descoperit o editură nouă în ultima vreme și au niște coperți absolut fab, după părerea mea. Este vorba despre Black Button Books (Românească) – http://blackbutton.ro/product-list . Design ultra sec, dar creează un impact mai puternic decât chestiile de mai sus :)) Publica, iar .. face coperți bune și titluri faine. În fine, keeping it simple, ‘coz simple is good 😉
  P.S bun articol :)) Mă voi inspira de la voi 😉

 2. Bookish

  21 November

  Adevărul e că nici eu nu prea cumpăr cărți de care nu am auzit decât dacă au o copertă atrăgătoare. La momentul actual mi se pare că există o ofertă de titluri destul de bogată în librării așa că e foarte ușor să treci cu vederea cărțile bune din cauza unei coperți dezastruoase.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE