READING

5 coperți de la editura Cartier în vizorul expertu...

5 coperți de la editura Cartier în vizorul expertului. Ce greșeli au comis designerii

În primele mele două articole analizam coperți de la editura RAO și cele de la editura Prut. Acum fetele de la HaiBun mi-au pregătit o selecție de coperți de la editura Cartier și, fără să le citesc, am să încerc să le dau note designerilor.

 PC: www.coroban.cartier.md

Prima carte din această selecție este Autobuzul 100. La prima vedere nu mi-a plăcut, dar fundalul cu trecerea de pietoni a căpătat un oarecare sens după ce am observat din descriere că ar fi vorba de proză. Totuși, în acest context nu prea văd legătura cu titlul. Probabil că se face referință la un autobuz în care se strâng oameni în mod aleatoriu, iar numărul 100 denotă o alegere mare. În plus, s-ar putea ca numele autorilor scrise pe verticale cu un portocaliu abia citeț să fie o metaforă grafică a ploii. Eu văd o idee bună de tot, dar care, din dorința de a adăuga cât mai multe pe copertă, a fost adusă în prag de „grafomanie”. I-aș da un 7.

 PC: www.okazii.ro

Cea de-a doua carte aparține lui Serebrian care e Oleg sau scrisă de Oleg care este acel Serebrian – Cântecul mării. Maniera asta de a scrie numele autorului îmi provoacă rău de… mare. Am mai văzut așa soluții grafice, dar nicidecum nu le înțeleg. Am două teorii conspirative. Prima: Există mai mulți autori cu numele Serebrian care scriu romane, iar în aceste circumstanțe Oleg nu mai este atât de important, încât îl lăsăm să se odihnească în umbră. A doua: Există undeva prin lume un anumit Serebrian faimos, dar pe acesta nu-l cheamă Oleg. Astfel, designerul face o tentativă de a spori atractivitatea cărții prin numele de familie, așa cum o fac și cei de la ABIBAS.

În rest, coperta nu arată atât de rău, dar nici nu este foarte interesantă. Eu am rămas indiferent. Nu m-aș băga s-o caut prin librării. Nota 6.

 PC: www.cartier.md

Aha! Acum am înțeles. În cazul primei coperți, 100 este numele de familie al autorului. „Acum văd lumea mult mai clar”, a spus Neo după ce a înghițit pilula verde.

Aceeași problemă pe care am semnalat-o la toate coperțile, același motiv grafic cu numele pe care nu-l înțeleg. În plus, abia dacă am observat numele editurii. Am impresia că au uitat de el și abia într-un final, când și-au dat seama că nu au făcut o capodoperă, au agățat și Cartierul cu speranța că nu va face nimeni o asociere directă cu ei.

Aș putea inventa o poveste uitându-mă la fotografie, dar nu vreau să-mi pierd timpul pe gratis. La fel aș proceda și cu această carte. Aș trece pe alături. Probabil că este un conținut bun, căci titlul e mișto și simt sarcasmul autorului, dar cred că merită o copertă mai lucrată! Nota 5.

 PC: www.literaturadeazi.ro

Ok. Aici s-au terminat glumele despre numele autorului, dar nu pot înțelege altceva. Cocostârcul lasă umbră pe cer? Zici că sunt 2? Oare? Da’ nu se lovesc? Sau poate asta și este ideea? Am o variantă, dar oare e posibil în zbor? Și să începem următoarea propoziție. Și iarăși Cartier are un font prea mare, asta chiar dacă nu este prea lizibil.

Fundalul este ok pentru coperta unui roman, mai rău este cu titlul. Albul acesta se citește greu pe galben. Unde mai pui că numele autorului îl depășește pe cel al titlului, ori se face aluzie la faptul că nu mai contează ce scrie acest autor, atâta timp cât stă numele lui acolo. Deci, avem o copertă care ți-ar fura ochii de la distanța de 10-15 metri, dar ar fi preferabil să rămâi la aceeași distanță când o cumperi. Nota 6.

 PC: www.libris.ro

Asta este prima copertă care mi-a atras atenția, chiar și cu paradoxul numelui. Stil minimalist și corespunzător. Nici n-aș avea prea multe de comentat aici. Totul este foarte clar. Numele autorului – RĂU. Restul – BINE. Asta este unica carte pe care aș fi luat-o în mâini, deși probabil n-aș fi fost prea convins s-o cumpăr. Nota 8.

Articol scris de Vladimir Grossu.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE