READING

5 coperți de la editura Prut în vizorul expertului...

5 coperți de la editura Prut în vizorul expertului. Ce greșeli au comis designerii

După ce am analizat anterior 5 coperți de la editura RAO, experimentul nostru cu cei de la HaiBun continuă de această dată cu 5 coperți de la editura Prut Internațional. Amintesc că judec cartea doar după copertă și fără s-o fi citit vreodată.

Începem cu „AL ȘAPTELEA SIMȚ” de Nicolae RUSU. Comparativ cu porția precedentă de coperți, aceasta pare parcă mai „ok”, dar îmi lasă impresia că au lucrat la ea 3 oameni care n-au comunicat unul cu celălalt. Omul 1: Fundalul este realizat destul de bine în stil retro. Nu este o capodoperă, dar aduce aminte de anii ’90. Jocul de culori și delimitarea lor prin intermediul fulgerului îmi lasă impresia unei lupte acerbe… Presupun că ar putea chiar corespunde conținutului. Omul 2: Cel care a scris titlul cărții. Chiar dacă se combină cu fundalul, titlul a fost executat mai puțin profesionist și este mai banal. Omul 3: Cel care a scris Nicolae RUSU. Este persoana care a lucrat absolut independent și indiferent. Inscripția e pusă parcă la întâmplare.

Din cauza lui RUSU nota 6 din 10.

Următoarea carte este „Omul din oglindă” de Nicolae Vieru. Un titlu de thriller pe coperta unei cărți pentru copii. Copertă a fost creată probabil tot de un copil. Maniera executării acestei coperți corespunde cu ziua a 3-a de învățare a unui redactor grafic. Fontul (cu aere horror) titlului nu corespunde deloc fundalului (un colaj de obiecte cu 2-3 efecte standart). Eu văd un terci aici și cred că nici cumpărătorii nu s-ar aventura s-o ia de pe raft, decât prin recomandare.

Nota 3 din 10.

Aureliu Busuioc și „Culori”. Iată și prima carte la care îmi plac fonturile alese. Clasice, cu gust, în stil roman și corespunzătoare imaginii. Imaginea tot îmi place mult, atât realizarea (curată și plăcută), cât și simbolistica. Întrebarea mea este cât de mult corespunde această copertă titlului și conținutului, asta pentru că titlul sună mult mai optimist decât simbolismul la care a apelat designerul și care îți transmite un sentiment de singurătate.

Nota 9 din 10.

„Scrisoare Mareșalului” de Nicolae Esinencu. O copertă care aproape îmi place, un stil minimalist (contrastant pe raft), dar plin de metafore grafice. Este o copertă care ne vorbește foarte mult despre protagonist (presupun), despre personalitatea lui, trecut și prezent. O ilustrație foarte puternică. Aș avea doar o obiecție. Ilustrația aș fi făcut-o ceva mai mică pentru a accentua sentimentul de solitudine și un font care să se potrivească. Totuși, cred că este o copertă care ar putea vinde foarte bine cartea.

Nota 9,5 din 10

Pe final am lăsat cartea pe care aș vrea s-o cumpăr după copertă: „Călătorii în jurul omului” de Alexei Marinat. Cartea are o copertă bună cu o ilustrație originală, simbolică, dar deloc simplă. Imaginea creează un complex de gânduri diametral opuse, care mai degrabă întreabă decât răspund. Un sentiment perfect pentru o copertă. Fonturile sunt exact în spiritul ilustrației. O copertă care ușor se va vedea pe raft și va atrage atenția.

Nota 10.

Articol scris de Vladimir Grossu.

sursa coperților: www.edituraprut.md

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE