5 ecranizări mai bune decât cartea

Publicam mai devreme un articol despre cele mai bune filme bazate pe cărți, încercând să mai tai din apetitul celor care zic de fiecare dată cu aroganță că „filmul este mai rău decât cartea”. Ori acest tip de critică este cel mai nociv dintre toate pentru că aici luptă imaginația ta cu cea a regizorului și știm foarte bine că mărul verde din capul tău arată întotdeauna diferit de mărul verde din capul celuilalt.

Asta mi-a adus aminte de eseul The cinema scris de Virginia Woolf în care susținea că alianța dintre cinematografie și operele literare este nefirească pentru că „ochii și creierul sunt sfâșiați fără milă în timp ce încearcă în zadar să lucreze împreună”.

Dar astăzi trec în tabăra celor care vor judeca tocmai din această perspectivă, încercând totuși să fac și o comparație cantitativă cu scorurile de pe două site-uri reprezentative, Metacritic și Goodreads.

Amintesc că selecția filmelor și a cărților este pur subiectivă și se bazează strict pe cumulul de cărți pe care le-am citit, dar și peliculele pe care le-am văzut pentru comparație.

Așadar, în lista cărților care m-au dezamăgit, comparativ cu filmul, intră:

1. Lista lui Schindler de Thomas Keneally;

Am auzit de mai multe ori critică vehementă adusă acestei cărți care, comparativ cu ecranizarea magicianului Spielberg din 1993, ar fi mult prea modestă. Suferă această carte de pe urma personajelor pe care autorul n-a reușit să le modeleze până la capăt, asta cu tot tragismul împrejurărilor în care sunt aduse, fapt care i-a reușit regizorului. Ori asta se întâmplă când de ecranizarea unei cărți se apucă un mare artist.

Acest detaliu nu face din Lista lui Schindler o carte mediocră, să mă înțelegeți corect, dar juxtapunerea peliculei și textului, apreciativ, duce doar la aroganța de care scriam mai sus.

De altfel, pe Goodreads cele 111.798 de aprecieri i-au adus cărții un raiting de 4.34, punctaj reprezentativ pentru o carte considerată bună, luând în considerație că raiting-ul maxim este 5, iar marja pentru o carte de calitate se situează între 3,9 și 4,6. Filmul are un punctaj de 93 de puncte din 100 pe Metacritic. Conform unor calcule simple putem deduce că până și procentual, chiar și dacă cu o diferență mică, filmul (93%) este mai bun decât cartea (86,6%).

2. Nașul de Mario Puzo;

Cartea este foarte bună, totuși există un factor decisiv care o lasă în umbră comparativ cu pelicula turnată de Francis Ford Coppola în 1972. Din punctul meu de vedere, filmul câștigă prin eliminarea unor fragmente care sunt mai lungi decât ar fi necesar, transformând cartea pe alocuri într-un teren greu de arat.

Cu un rating de 4,36 pe Goodreads, cartea pierde cu 12,8% în fața filmului cu un rating de 100 de puncte din 100 pe Metacritic.

3. Forrest Gump de Winston Groom;

Chiar dacă diferența dintre carte cu rating-ul de 4,05 pe Goodreads (81%) și ecranizarea lui Robert Zemeckis din 1994 (82%) pe Metacritic nu este atât de mare, filmul surclasează cartea. Sunt două motive la mijloc. Chiar dacă ambii reușesc să spună o poveste impresionantă, Groom nu reușește să te atingă la fel de mult. De cele mai multe ori, acesta se pierde în prea multe detalii, lucruri omise în film. Scenaristul Eric Roth păstrează doar câteva momente cheie, dar de o importanță colosală care și-l conturează cel mai bine pe protagonist. Cel de-al doilea motiv este finalul cărții, unul prea anost pentru mine. Forrest Gump devine astronaut, întâlnește o maimuță pe nume Sue și este capturat de niște canibali. Intuiesc că un astfel de final nu ar fi adus Oscarul acestui film.

4. Nu există țară pentru bătrâni de Cormac Mccarthy;

Mulți critici consideră că această carte nu este una dintre cele mai proeminente ale autorului, asta după ce a luat Pulitzerul cu romanul Pe drum. Dar nuvela a ajuns pe mâinile fraților Cohen care au reușit s-o transforme într-o peliculă cu coloană vertebrală, atunci când cartea pare să aibă o scolioză. Zic asta pentru că romanul mi-a lăsat impresia că-i lipsește un capitol, că stă undeva în aer și simțul satisfacției în urma lecturii a cam întârziat să apară, dar filmul, deși nu anticipează nimic, n-are nicio piesă absentă.

Filmul bate cu 8,2 procente cartea, având 91 de puncte pe Metacritic, iar cartea un raiting de 4,12 pe Goodreads.

5. Bărbați care urăsc femeile de Stieg Larsson;

Prima carte din trilogia Millenium are parte de o ecranizare pe cinste în 2009 în regia lui Niels Arden Oplev (varianta suedeză). Chiar dacă aici nu este aplicabilă măsurătoarea procentuală, pe Goodreads cartea are 82,2 procente și filmul 76 pe Metacritic, oricum pelicula s-a dovedit a fi mai bună pentru mine. Detectivul lui Larsson, deși te poate ține treaz o noapte întreagă, este sec ca și descriere și tehnică, în schimb, filmul, chiar dacă reproduce aproape fidel cartea, elimină acest aspect și te lasă doar cu suspense-ul.

Am întrebat și pe pagina noastră de Facebook care filme bat cărțile și părerile au fost împărțite. Great Gatsby, Forrest Gump, Portocala Mecanică, Jurnalul Annei Frank sunt doar unele dintre ele.

Aștept în comentarii și sugestiile tale!

MPC: www.tasteofcinema.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

  1. Vasile

    23 April

    Fight Club de Chuck Palahniuk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE