READING

5 nuvele contemporane inspirate de crime adevărate...

5 nuvele contemporane inspirate de crime adevărate

Am publicat anterior un articol în care povesteam despre cărțile de groază care au fost inspirate de fapte reale și ne-am gândit să continuăm seria cu nuvelele inspirate de crime reale. Căci se știe, uneori viața bate…cărțile. În plus, este absolut fascinant cum unii scriitori reușesc să pătrundă în mintea criminalului și să-i construiască personalitatea din fragmente de scrisori, articole din ziare, interviuri sau spusele martorilor oculari. Iar din imaginație și realitate poate ieși o carte pe cinste și, sinceră să fiu, întotdeauna am curtat cărțile care aveau pe copertă inscripția „inspirată de fapte reale”.

Lista mea de lecturi începe cu Emma Cline și cartea Fetele (2016). Acest roman de debut reliefează un cult asemănător cu povestea reală a celebrului ucigaș, Charles Manson, care a fost încarcerat pentru o serie de nouă crime la sfârșitul anilor 60. Totuși, Emma Cline nu urmărește să redea fidel povestea lui Manson, ci mai degrabă să exploreze potențialul oamenilor în a comite lucruri macabre.

Evie, protagonista de 14 ani, este atrasă într-un cult de către misterioasa Suzanne și ajunge sub influența lui Russell, un nebun carismatic care-și imaginează că deține adevărul suprem și este în drept să decidă soarta oamenilor. Evie este târâtă agresiv în maturitate și din fetița dornică de atenție se transformă într-o umbră palidă.

People Who Eat Darkness: the Fate of Lucie Blackman (2010) de Richard Lloyd Parry este de departe una dintre cărțile mele preferate. Autorul, jurnalist în Tokyo pentru Independent și apoi pentru Times, a început să scrie încă din anul 2000 despre dispariția lui Lucie Blackman. Femeia, o stewardesă de 21 de ani, a zburat către Tokyo cu o prietenă în căutarea unui job care să-i permită să achite niște datorii. S-a angajat ca și hostess într-un bar, iar 59 de zile mai târziu după aterizarea ei în Tokyo, dispare după ce iese la un restaurant cu un bărbat. S-a dovedit mai târziu că acesta era un businessman și obișnuia să invite femeile la el acasă, să le drogheze și mai apoi să le violeze. Totuși, multe dintre ele n-au vorbit de frică până la dispariția lui Lucie. Richard Lloyd Parry publică apoi peste 10 ani o carte despre această istorie care, mărturisește el, i-a bântuit foarte multe nopți.

Bărbați care urăsc femeile (2008), prima carte din trilogia Millenium, scrisă de Stieg Larsson se axează, în mare parte, pe tema violenței împotriva femeilor și a fost inspirată, așa cum mărturisea autorul, de fapte reale. Primul moment din roman și cel mai dur, violul lui Lisbeth Salander, are la bază experiența unei prietene de-a scriitorului care a fost violată în grup. Nu a fost demonstrată această poveste, în schimb, autorul povestește că pe tot parcursul lucrului asupra cărții a avut în minte o altă crimă odioasă. Cea a Catrinei da Costa, o prostituată din Suedia care a fost omorâtă și apoi dezmembrată.

Continuăm lista cu romanul Trebuie să vorbim despre Kevin (2003) scrisă de Lionel Shriver. Istoria este povestită de o mamă care, începând cu nașterea, observă anumite nereguli la băiețelul său, iar odată cu maturizarea acestuia lucrurile doar se înrăutățesc. Comportamentul dereglat al copilului se manifestă însă doar cu ea, păstrând aparența normalității în societate și în fața tatălui său. Se termină sadismul băiatului cu masacrul pe care-l comite în școala sa.

Această carte a fost publicată după 4 ani de la masacrul real comis în Columbine High School din Littleton, Colorado, SUA. Chiar dacă evenimentele nu sunt identice, este evident că Shriver s-ar fi inspirat din dorința părinților criminalului adevărat de a afla ce l-a motivat pe copilul lor să comită asemenea teroare.

Dulcele sărut al Daliei (1987) scrisă de James Ellroy continuă lista mea sângeroasă. Adevărul istoric se combină perfect cu ficțiunea în această carte, autorul mizând pe celebra crimă din 1947 a  Elizabethei Short (numită post-mortem Dalia Neagră) din Los Angeles. Această crimă a devenit celebră pentru că trupul femeii a fost găsit mutilat și tăiat în jumătate. Presa a stat cu ochii pe acest caz un timp îndelungat, iar investigația a dus chiar și la un scandal de corupție în poliție. Cartea lui Ellroy păstrează detaliile crimei și reușește la final să găsească un criminal fictiv, ceea ce nu s-a întâmplat, din păcate, în realitate.

Țin să menționez și alte romane care, deși nu le pot numi contemporane, m-au dat pe spate cum au făcut și cele menționate mai sus. Iubitorilor de gen li se recomandă Truman Capote și romanul Cu sânge rece, O tragedie americană de Theodore Dreiser și Hangsaman de Shirley Jackson.

Tu ce cărți inspirate de crime reale ai mai citit? Nu uita să ne scrii în comentarii.

PC: www.sub-cult.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE