READING

5 platforme de crowdfunding pentru scriitori

5 platforme de crowdfunding pentru scriitori

Odată cu revoluția digitală a crescut și presiunea asupra editorilor și scriitorilor. Primii sunt foarte selectivi cu manuscrisele pe care le publică în vederea diminuării riscului unui rebut editorial, iar ceilalți – mai ales debutanții – încearcă să-și facă loc sub soare în acest business.

Totuși, chiar dacă uneori această revoluție digitală te poate pune la perete și va ține un pistol la tâmple – în timp ce tu transpiri abundent și respiri sacadat, spunându-ți rugăciunea și așteptând să se întâmple un miracol în viața ta – îți va mai oferi și niște oportunități care nu erau posibile acum 100 de ani. Mă refer la crowdfunding.

Tot ce trebuie să faci pentru asta este să alegi o platformă care să-ți permită colectarea banilor, grupul țintă, produsul pe care îl promovezi – în cazul de față ne vom referi la carte – și o strategie de marketing.

The Guardian a făcut și o cercetare despre boom-ul de crowdfunding literar. Autoarea articolului scrie despre platforma Kickstarter care a reușit în 2014 să finanțeze editarea a 2064 de cărți/jurnale/reviste. Cel mai de succes proiect de editare a unei cărți pe această platformă îi aparține autorului Eric Ries care a reușit să strângă mai mult de 500.000 de dolari.

De ce să mai aștepți acum până te vor observa editorii?

Iată lista celor mai cunoscute platforme de crowdfunding unde poți obține finanțare pentru carte:

Guvern24

Guvern24, platforma autohtonă de finanțare colectivă te poate ajuta să identifici grupul țintă mai ușor. Chiar dacă sunt abia la început de cale creatoarea platformei spune că mulți dintre cei care au căutat susținere aici, au reușit să-și atingă scopul.

Rockethub

Rockethub-ul ajută creatorii de conținut să ia legătura cu potențialii parteneri care ar putea să le finanțeze proiectele creative. Rockethub-ul colaborează cu guvernele, educatorii și comunitățile în stare să asigure succesul ideii tale. Nu există nicio taxă de înscriere și spre deosebire de alte platforme, aceștia n-au adoptat un sistem de „totul sau nimic”.

UNBOUND

Această platformă sprijină tipurile de scrieri care nu sunt publicate, dar care ar trebui publicate. Unbound funcționează foarte simplu. Scriitorul va lansa ideea și dacă îndeajuns de mulți cititori o vor susține, atunci cartea va fi publicată. Platforma are și funcția de editură. Imediat ce cartea a adunat resursele necesare, aceasta va fi tipărită, iar profitul va fi împărțit în jumătate de către autor și creatorii platformei. Platforma este potrivită doar pentru cei care scriu în limba engleză.

Kickstarter

Așa cum menționam la început, Kickstarter susține proiectele creative și are deja la activ mii de cărți care au văzut lumina tiparului prin intermediul lor. În calitate de creator pe această platformă, ai posibilitatea să-ți setezi individual obiectivul și data limită.

GoFundMe

GoFundMe te ajută să strângi bani pentru lucrurile care contează cel mai mult pentru tine. Această platformă îți oferă posibilitatea să-ți personalizezi campania, banii colectați vin direct la tine, iar fiecare donație primită va rămâne în posesia ta.

Aceste platforme nu sunt unicele în mediul online. Dacă consideri că nu ți se potrivește niciuna dintre ele, încearcă să mai explorezi Indiegogo, Patreon sau Crowdrise.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE