READING

6 cărți pe care să le dăruiești de Crăciun

6 cărți pe care să le dăruiești de Crăciun

Eu m-am și apucat deja să decorez casa pentru Crăciun, atât de așteptată este această sărbătoare. Am pregătit fundițe colorate, cutii în ambalaje cu reni, conuri de brad vopsite într-un albastru pal și luminițe. Ne-a rămas să aranjăm bradul și să cumpărăm cadourile. Iar eu, fidelă obiceiurilor mele, am scris o listă care include o selecție de cărți potrivite pentru Crăciun și care, sunt absolut sigură, are să-i bucure pe cei din familia mea. Așadar, dacă încă n-ai decis nimic în privința darurilor de Crăciun, atunci te poți inspira din recomandările mele.

Zile de Crăciun de Jeanette Winterson  (Editura Humanitas, 2017, 328 p.)

După cum sugerează și titlul, veți descoperi în această carte 12 povestiri rupte din cotidianul autoarei, dar care parcă sunt învăluite într-o mantie magică. Asta pentru că, pe lângă istoriile despre oameni și obiceiurile lor festive, autoarea apelează și la intervenții fantastice. Povești cu stafii și oameni de zăpadă. Unde mai pui că fiecare povestire este însoțită și de o rețetă.

O carte amuzantă, îndrăzneață și, în același timp, stranie.

Am mers o vreme în tăcere. Cerul era negru, țintuit cu stele. M-am imaginat sus pe boltă, mult deasupra acestei șosele, privind în jos spre Planeta Pământ, albastră în bezna din jur, cu petice albe la cei doi poli. Aici erau viața și casa mea.

Când eram copil, tata mi-a dat un glob de sticlă ce înfățișa pământul acoperit de zăpadă, iar când îl scuturai se umplea de stele. Îmi plăcea să stau în pat și să-l întorc mereu, adormind cu stelele în ochi, simțind că mi-e cald, că am sufletul ușor și sunt în siguranță.

Lumea nu are greutate, atârnă în spațiu, nesprijinită de nimic, un mister al gravitației, încălzită de soare, răcorită de gazele din adâncuri. Darul nostru.

Îmi plăcea să mă lupt cât pot cu somnul, mijind un ochi în lumea mea tăcută, rotitoare.

Am crescut. Tata a murit. Scena cu zăpadă se află în casa asta, în vechiul meu dormitor. În timp ce goleam casa, am scăpat micul glob, revărsând tot lichidul greu, plin de stele. Abia atunci am plâns. Nu știu de ce.

Crăciunul în cele mai frumoase povestiri (Editura Nemira, 2017, 200 p.)

O altă carte despre spiritul Crăciunului a apărut la Nemira în acest an și cuprinde povestiri de colecție scrise de Charles Dickens, Oscar Wilde, Harriet Beecher Stowe, Mark Twain, Arthur Conan Doyle, O. Henry, Elizabeth Gaskell, Herbert W. Collingwood și Henry van Dyke.

Povestirea Uriașul cel egoist de Oscar Wilde (fragment):

În fiecare după amiază, când se întorceau de la şcoală, copiii obişnuiau să se joace în grădina Uriaşului. (…)

– Ce bine e aici! îşi spuneau unul altuia copiii.

Într-o zi a apărut Uriaşul. Fusese în vizită la prietenul său, Căpcăunul din Cornwall. Zăbovi acolo vreo şapte ani. În acest răstimp îşi vorbiră tot ce aveau să-şi spună şi, în sfârşit, Uriaşul hotărî să revină la castelul său. La sosire surprinse copiii, jucându-se în grădină.

– Ce faceţi voi aici? ţipă el cu o voce aspră, care-i făcu pe copii s-o zbughească de acolo cât de repede au putut.

– Această grădină este a mea, doar a mea! a strigat Uriaşul. Toată lumea trebuie să înţeleagă acest lucru. Doar eu mă pot juca aici.

Şi a construit în jurul grădinii un zid înalt şi a scris pe el: „Trecerea strict interzisă”.

111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română, selecție de Marius Chivu & Radu Vancu (Editura Nemira, 2017, 208 p.)

Ce fel de Crăciun fără poezii de dragoste, mai ales când această sărbătoare parcă te îmbie să împărtășești bunătate și iubire cu fiecare. De asta antologia semnată de Marius Chivu și Radu Vancu are să fie un cadou fabulos pentru jumătatea ta. De altfel, autorii recomandă s-o citiți în intimitate din cauza conținutului sentimental explicit.

Poezia Cuplu de Ana Blandiana (fragment):

Unii te văd numai pe tine/ Alții mă văd numai pe mine,/ Ne suprapunem atât de perfect/ Încât nimeni nu ne poate zări deodată/ Și nimeni nu îndrăznește să locuiască/ pe muchia/ De unde putem fi văzuți amândoi./ Tu vezi numai luna,/ Eu văd numai soarele,/ Tu duci dorul soarelui,/ Eu duc dorul lunii,/ Stăm spate în spate,/ Oasele noastre s-au unit de mult,/ Sângele duce zvonuri/ De la o inimă la alta./ Cum ești?/ Dacă ridic brațul/ Și-l întind mult înapoi,/ Îți descopăr clavicula dulce/ Și, urcând, degetele îți ating/ Sfintele buze,/ Apoi brusc se-ntorc și-mi strivesc/ Până la sânge gura.

Crăciunul lui Poirot de Agatha Christie (Editura Litera, 2017, 352 p.)

Pentru cei care-și doresc un Crăciun animat de acțiune, crime și dezvăluiri șocante, nu ratați cartea Crăciunul lui Poirot apărut recent la Litera. Celebrul detectiv investighează un omor chiar în timpul sărbătorii în casa bogătașului Simeon Lee.

În marele salon albastru-auriu de la Gorston Hall, Alfred Lee şi Lydia, soţia sa, stăteau de vorbă despre planurile lor de Crăciun. Alfred era un bărbat solid de vârstă mijlocie, cu o faţă plăcută şi ochi căprui blânzi. Avea o voce liniştită şi precisă, enunțându-și frazele extrem de limpede. Capul îi era înfundat între umeri şi, din această cauză, corpul lui dădea o ciudată impresie de inerţie. Lydia, soţia lui, era o femeie energică, slabă ca un ogar. (…)

Iar pentru copilași recomandăm celebra poveste Expresul Polar de Chris Van Allsburg (Editura Arthur, 2014, 32 p., 0-7 ani), Spărgătorul de Nuci de Valeria Docampo și George Balanchine (Editura Nemira, 2017, 40 p., 0-7 ani) și Un băiat numit Crăciun de Matt Haig (Editura Nemira, 2016, 272 p., 8+ ani).

Sărbători fericite!

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE