6 cărți scrise în pușcărie

De obicei, când ne imaginăm locurile în care marii autori și-au scris capodoperele, închisoarea este ultima destinație la care te-ai fi gândit. Totuși, chiar dacă scriitorii au devenit prizonieri de război sau victime ale bigotismului, singurătatea și lipsa elementară ale unor distracții, au dăruit lumii multe cărți fabuloase și de o mare importanță literară. De la apologia lui Oscar Wilde privind trezirea lui spirituală și până la Ezra Pound care și-a arătat nemulțumirea față de politica externă a Americii.

1. Primul pe listă este Miguel de Cervantes și Don Quixote. Cine și-ar fi imaginat că Don Quixote, arhetipul culturii pop, s-a născut într-o celulă? Cervantes și-a scris opus-ul magnum în timp ce era întemnițat în Spania secolului 17 pentru niște datorii, Don Quixote, într-un final, ajungând să fie considerată prima nuvelă europeană modernă.

 PC: www.weloveist.com

2. Daniel Defoe a fost în stare să-și transforme propria catastrofă personală într-o victorie după ce a scris A Hymn to the Pillory. Defoe a fost arestat pentru că ar fi batjocorit biserica și încarcerat pe un stâlp al infamiei. Conform unei legende, acest text i-a crescut popularitatea, iar oamenii veneau să-l vadă și să-i arunce flori la picioare în timp ce era deținut.

 Gravură realizată de James Charles Armytage (1862)/ PC: www.futurelearn.com

3. Marquis de Sade, libertinul defăimat, și-a petrecut o mare parte din viața adultă la închisoare, locul în care și-a scris majoritatea romanelor. Narațiunea sa explicită din punct de vedere sexual — în parte, Justine și Cele 120 de zile ale sodomei — a fost menită să-i umple orele plictisitoare din închisoare și să-i compenseze absența femeilor.

 PC: Wikipedia

4. Cunoscut pentru scrierile sale frivole, narațiunea lui Oscar Wilde, în timp ce era închis în închisoare, devine mult mai sumbră și autoreflexivă. Acesta a fost întemnițat la doi ani de muncă grea pentru indecență, după ce a avut o relație de trei ani cu lordul Alfred Douglas. Wilde a scris în închisoare epistola De Profundis în care-și exprimă regretul pentru abaterile sale etice.

 PC: www.thepandorasociety.com

5. Ezra Pound era în Italia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a făcut o serie de intervenții la radio, exprimându-și dezaprobarea într-o varietate de subiecte. Bunăoară, acesta era convins că America nu trebuie să se implice în război. Pound a fost acuzat de trădare și, în 1945, după ce a fost capturat de partizanii italieni, a fost întemnițat de armata SUA. Inițial, într-o cușcă cu gratii. În aceste condiții acesta a scris poemele (de la LXXIV până la LXXXIV) din volumul Cantos, cea mai importantă operă a poetului.

 PC: wolna-polska.pl

6. Gregory David Roberts, fost dependent de heroină și hoț, jefuia oamenii în cel mai politicos mod posibil, întotdeauna spunându-le „vă rog” sau „mulțumesc”. A scăpat din închisoare în 1980 și a trăit în India timp de 10 ani. Acesta a fost capturat în 1990, scriitorul hotărând să-și ispășească sentința și să-și înceapă viața de la zero. Roberts a scris Shantaram după ce a fost capturat pentru a doua oară, romanul fiind o versiune fictivă a propriei sale povești de viață.

 PC: www.heraldsun.com.au

MPC: www.readersbreak.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE