READING

7 tehnici stranii pentru a trece peste blocajul sc...

7 tehnici stranii pentru a trece peste blocajul scriitoricesc

Ai inspirat și expirat de vreo zece ori, ai băut o cafea, ai citit câteva pagini, ai făcut ordine pe masa de lucru, ai înșirat peste tot foițe cu task-uri, apoi ai mai băut o cafea.

Ai făcut câteva exerciții ca să te mai înviorezi puțin, ai vorbit pe Messenger, te-ai uitat la o listă imensă de idei, ai procrastinat șiiiiiii…nimic! Nu se întâmplă nimic! Mintea ta este blocată. Degetele refuză să scrie cuvintele corecte, iar creierul tău a închis ușile și nu lasă să treacă niciun impuls electric către bietele tale degete. Ideile tale rămân a fi moarte, la fel și inspirația. Felicitări! Ai un blocaj mental și din această cauză nu mai poți să scrii.

Acum inspiră și expiră de vreo două ori și nu intra în panică. Acest blocaj se întâmplă oricui în anumite perioade de lucru. Am trecut și eu prin câteva, dar uite că am reușit să trec peste ele și acum câteva zile am stat în fața calculatorului să scriu aceste rânduri.

Este ușor să ajungi într-un impas și, de fapt, nu e atât de greu să treci peste el. Îți recomand mai jos câteva tehnici care ar putea să te ajute să treci peste blocajul creativ și vor face un restart creierului tău.

Distruge rutina

Scrie la o oră diferită, ia-ți calculatorul sau foaia și pixul și du-te să scrii în alt loc, noul coffee shop de la colțul casei ar fi un loc perfect. Mergi la film sau la muzeu în mijlocul zilei, ia trenul și mergi în alt oraș/sat pe o zi.

Folosește cele 5 simțuri

Încearcă să asculți niște piese mai stranii sau ceva ce nu asculți în mod obișnuit (Ce zici de niște latin soul sau de progresive rock?). Mergi la o patiserie și inhalează mirosul prăjiturilor abia scoase din cuptor sau închide ochii și bagă mâinile într-un harbuz ori într-o căldare cu înghețată. Mănâncă ceva cu textură neobișnuită – tentacul de caracatiță sau jeleu. Du-te să observi ceva: cum zboară păsările, cum zburdă copiii pe afară, cum se lucrează la piață. Privește atent și inventează istoria pe măsură ce observi. Până la urmă, fiecare activitate poate deveni o poveste.

Plânge-te

Pe hârtie. De preferat, prin cuvinte, nu prin lacrimi. Ia o foaie și revarsă-ți acolo toată tristețea, nervii, jalea și frustrarea. Scrie deschis despre tot ce te deranjează și fără să te gândești prea mult. Important e să te dezici de povara sufletească. Scrie tot ce nu-ți place în felul tău de a scrie, scrie despre faptul că nu-ți place atunci când ești blocat/ă și nu poți să scrii.

Șmecheria acestui exercițiu este că rămâi fără motive de a amâna scrisul. Odată ce te descotorosești de negativitate, gândurile tale o iau pe o nouă cale. Poate asta nu te va ajuta să te apuci pe scris, dar te va scăpa de fluidele negative.

Fă ceva ce n-ai mai făcut de ani buni

Când ultima dată te-ai jucat la calculator ori la consolă? Instalează-ți GTA V, ai să-mi mulțumești! Ia o coală de hârtie și pictează-ți pisica, fă un puzzle. Joacă biliard, organizează un meci de fotbal cu colegii sau o partidă de șah cu bunicul.

Îmbogățește-ți cunoștințele despre lumea înconjurătoare

Fără cunoștințe culturale vaste, oare cum putem să scriem și să construim societăți, personaje, istorii de impact? Cum putem scrie despre o călătorie spațială fără a cunoaște simplele principii ale astronomiei, fizicii, ingineriei? Cum putem scrie despre o călătorie în jurul lumii pe o plută din lemn fără a cunoaște geografie și că nu orice tip de lemn ar fi potrivit pentru o astfel de plută? Desigur, lectura ne ajută să adunăm o cantitate enormă de cunoștințe generale, dar și specifice. Dar eu recomand și alte căi. De exemplu, vlogurile de pe Youtube. Profitând de ocazie, vă recomand aici câteva canale absolut minunate: CrashCourse (fondat de scriitorul John Green și fratele acestuia) și Kurzgesagt – In a Nutshell.  

Creează un sistem de recompensă (pe care nu-l vei respecta)

„Dacă scriu 500 de cuvinte, îmi voi oferi o recompensă: o înghețată, o oră de lectură sau îmi voi cumpăra o aplicație.” Ai încercat sistemul de recompensă, dar oricum ai blocajul scriitoricesc? Nicio problemă! Cumpără-ți chiar două înghețate, joacă-te toată ziua, citește câteva cărți. După ce vei fi trecut peste primul entuziasm de nicăfacere, va veni și dorința de a scrie.

Pur și simplu scrie!

Da, m-ai înțeles corect. Ei și ce dacă ești blocat, începe să scrii orice aberație care-ți vine în cap. Deja ai amânat de nenumărate ori procesul, ai procrastinat suficient, a venit timpul să scrii. După o pagină sau două de aiureli, vei găsi cuvintele și ideile de care ai nevoie. Nu aștepta până te va lumina ideea genială, ea va apărea la un moment dat, dar până atunci, tu deja vei fi trecut de blocajul scriitoricesc.

Nu există o rețetă perfectă care te va lecui de blocajul scriitorului, dar printr-o abordare creativă a procesului, s-ar putea să ajuți creierul tău să găsească mai rapid o soluție la această problemă.

Mult succes și dacă te-am ajutat să scrii acel text genial, împărtășește-l cu noi la adresa haibun.magazine@gmail.com. Rubrica noastră de Proză urbană e dornică să descopere noi talente.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE