READING

7 tehnologii pe care ne-ar plăcea să le vedem în b...

7 tehnologii pe care ne-ar plăcea să le vedem în biblioteci

Bibliotecile, astăzi, nu sunt doar centrele care-ți oferă cărți cu împrumut. Sunt spații creative pentru indivizi, dar și pentru echipe. Sunt hub-uri și mai au funcția de centre de învățare. Cert este că bibliotecile sunt locurile care ne pot conecta cu lumea digitală, oferind oportunități egale pentru fiecare. Prin urmare, pentru a îmbunătăți cunoștințele digitale ale comunităților locale, bibliotecile ar trebui echipate cu tehnologii relevante.

Așadar, pornind de la această premisă, vrem să vă prezentăm niște tehnologii, deși multe din ele sunt în fază incipientă, pe care ne-ar plăcea să le vedem în biblioteci.

1. Un concept interesant a fost propus de compania chineză de design — Toout. Dispozitivul din imagine, în primul rând, are funcția unui semn de carte. Dar, pe lângă aceasta, are și caracteristici care ar putea permite o utilizare mai ușoară a oportunităților adiționale pe care le oferă o bibliotecă.

Mai întâi de toate, dispozitivul ar putea deveni un partener perfect pentru cititor, oferindu-i indicații concrete despre locul unde ar putea găsi în bibliotecă cartea de care are nevoie. Dispozitivul mai poate ține evidența tuturor cărților împrumutate, dar să-i mai și amintească cititorului despre data când trebuie să întoarcă o carte la bibliotecă.

 PC: ebookfriendly.com

2. Se discută foarte multe despre realitatea augmentată, dar, de cele mai multe ori, există prea puține exemple despre cum poate fi utilizată această tehnologie în bibliotecă. Totuși, există conceptul numit librARi, o aplicație care poate aduce beneficii reale utilizatorilor și bibliotecarilor, ajutând să localizeze cărțile pe rafturi, dar și să-i anunțe despre noile apariții editoriale în biblioteci. Despre cum funcționează și beneficiile acestui prototip, puteți afla din videoul de mai jos:

3. Îți dorești extrem de mult o carte. Te duci la librărie după ea, o cumperi dintr-un magazin online sau mergi s-o împrumuți la bibliotecă. Totuși, imaginează-ți cum ar fi, dacă bibliotecile ar fi dotate cu drone capabile să-ți aducă cartea până acasă? Amazon a creat prototipuri capabile să livreze orice produse acasă, dar Flirtey, un start-up din Australia, a creat Zookal — un sistem care livrează cărți. Sistemul utilizează drone cu șase rotoare pentru a livra cărțile, iar cel mai tare este faptul că aceste mașini te pot găsi după locația telefonului tău, așa încât nu vei fi nevoit să indici o adresă.

4. Poți fi îndrăgostit de cărțile tradiționale, dar trebuie să recunoști că cele electronice au o serie de avantaje care nu te lasă indiferent. Bunăoară, poți căuta referințe direct pe internet, poți obține o traducere instantă, poți face notițe ori poți colecționa fragmente etc. Partea bună a lucrurilor este că nu mai trebuie să te împarți între dorința de a mirosi o carte tradițională și funcționalitatea unui ebook. FingerLink, un nume de cod pentru un prototip creat de Fujitsu Technologies, poate conecta orice carte cu un mediu digital. Prezentat în august 2013 pentru prima dată, prototipul identifică obiectele pe care le atinge degetul tău în timp real. În asemenea mod, suprafața atinsă se transformă într-o interfață touchscreen. Prin urmare, acest proiect funcționează ca ecranul unei tablete, cu singura diferență că este o carte tradițională. Imaginează-ți o asemenea carte în bibliotecă!

5. Ivy Guide este un prototip de ustensilă care poate fi atașat la stiloul tău și care te poate ajuta să traduci cuvintele dintr-o carte printată. Funcționează simplu. Folosind stiloul și acest dispozitiv, subliniază cuvântul de care ai nevoie în cartea tradițională, iar acesta va apărea pe ecranul unui calculator. Desigur, dispozitivul este conectat la calculator prin intermediul unei aplicații. Un astfel de stilou îți poate economisi timpul și proteja cărțile din bibliotecă de eventuale daune.

 PC: www.yankodesign.com

6. Bibliotecile mobile, de-a lungul timpului, au avut forme și utilități diferite. Pornind de la acest concept și dorința de a aduce cărțile aproape de oameni, a apărut proiectul The Ideas Box. Conceptul a fost propus de Librarians Without Borders cu scopul de a ajunge la oamenii din taberele de refugiați sau în țările sărace. Această bibliotecă mobilă — The Ideas Box — poate fi asamblată în 20 de minute și este un set de instrumente portabile — standardizat și ușor de transportat. Această bibliotecă dispune de 6 cutii, inclusiv bibliotecă și acces la internet, ridicată pe doi paleți și are o mărime de 1000 de metri pătrați. Această cutie conține 250 de cărți tradiționale, 50 de cărți electronice cu mii de titluri încorporate și o varietate de aplicații educaționale.

7. Ești nevoit, la bibliotecă, să stai minute în șir, așteptând să-ți fie printate paginile de care ai nevoie, dar Espresso Book Machine (EBM), un produs real, poate transforma această experiență. Creat de Xerox și vândut de On Demand Books, această mașinărie poate printa, în timp ce aștepți, până la 150 de pagini pe minute.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE