READING

8 citate savuroase despre existența omului din rom...

8 citate savuroase despre existența omului din romanul „Scrisorar”

Cu literatura rusă am legat o prietenie frumoasă şi specială, începând cu titanii Dostoievski și Tolstoi până la autorii tineri, dar promităţori, precum Pelevin sau Şişkin. Despre ultimul am decis să scriu în acest articol. În special despre lucrarea sa Scrisorar care mi s-a părut un exemplu perfect de luciditate scriitoricească.

Supranumit de tabloide cel mai important scriitor rus contemporan, Mihail Şişkin jonglează cu sensibilitatea personajelor, trecând din emisfera simplului anturaj descriptiv la formarea unei contrabalanţe între bine şi rău în nemijlocita acţiune a lucrării. Despre autor este important să spunem că a fost propus pentru Premiul Nobel. Totodată, este unul dintre puţinii care au obţinut trei cele mai mari premii rusești în literatură: Premiul Booker Rusesc (Russkii Buker, 2000), Marea carte (Bolshaja Kniga, 2006 și 2011) şi Premiul Naţional pentru Bestseller (Nacionalnyi Bestseller, 2005).

Deşi este rus de origine, autorul locuieşte de mulţi ani în Elveţia, unde scrie o proză aproape lirică. Iar pentru a vă demonstra, vă propun în continuare câteva pasaje, spilcuiri din lucrarea sa Scrisorar care m-au sensibilizat:

Ce înseamnă să exişti? Că ştii că ai fost? Să te demonstrezi prin intermediul amintirilor?Probabil, pentru a fi real, trebuie să exişti nu în conştiinţa ta, care e aşa de nesigură, sub influenţa, de exemplu, a somnului, când nici tu nu ştii dacă eşti viu sau nu, ci în conştiinţa altui om. Şi nu pur şi simplu a unui om, ci a celui pentru care e important să ştie că tu exişti.

Apelează deseori și la meditaţii retorice:

De ce oare sărutările sunt păstrate mereu pentru finalul scrisorii?

Mă gândeam că secretul deja-vu-ului constă, probabil, în faptul că în cartea existenţei toate sunt scrise, desigur, numai o singură dată. Dar prind din nou viaţă, când cineva reciteşte o anume pagină, care a mai fost citită cândva.

Tu ești soțul meu. Eu sunt soția ta. Și aceasta este cea mai frumoasă rimă din lume.

Când trăiești împreună cu cineva, sentimentele pentru acel om trebuie să fie curățate zilnic cu nisip și piatră ponce, dar n-ai nici putere, nici timp pentru asta.

Este important să ştiţi că moartea în textele lui Şişkin are un rol aparte, este un veritabil fundament pentru existenţa relaţiilor interumane.

Știi, omul e totuși construit așa de uimitor, încât crede foarte ușor în moartea tuturor celor din jur, numai în a lui nu.

Să te nelinişteşti în legătură cu ce va fi cu tine după moarte e ca şi cum te-ai întreba ce se va întâmpla cu pumnul pe care îl vei deschide sau cu piciorul îndoit din genunchi, atunci când te ridici.

Știi care a fost primul meu motiv de groază – cred că aveam paisprezece sau cincisprezece ani când am avut deodată o revelație : trupul meu mă trage în mormânt. Cu fiecare zi și cu fiecare expirație.

Sper că am reuşit să aduc o mică parte din această experienţă şi nu veţi trece cu vederea romanul Scrisorar, lectură obligatorie în opinia mea.

Comentarii

comentarii


Mi-am topit inima în cerneală și am de gând să o vărs pe foaia ta, zi de zi. Nu-mi pasă dacă vei face din ea un avion spre vise. Știu că oricum voi avea bilet în primul rând. Follow on Instagram @Corinutza007

  1. Bookish

    31 October

    Tare mult mi-a plăcut și mie Scrisorar. O proză foarte lirică și sensibilă.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE