READING

8 scriitori premiați cu Nobel despre care prea puț...

8 scriitori premiați cu Nobel despre care prea puțini știu

Nobelul pentru Literatură, alături de premiile pentru Chimie, Pace, Fizică, Psihologie sau Medicină, este acordat din anul 1901, având în prezent 114 laureați. Un număr deloc mic. Iar eu, chiar și cu pasiunea mea pentru literatură, trebuie să recunosc că îi cunosc pe unii prea bine, pe alții prea puțin sau chiar deloc. Mi-am și testat cunoștințele, înainte să mă apuc de acest articol, și am descoperit că dintr-o listă de 114 autori îi știu doar pe 42. Nici măcar o jumătate.

Sigur, nu ești obligat să-i citești pe autori doar pentru că s-au pricopsit cu Nobel. Preferințele în materie de lectură, în viziunea mea, este o chestie mult prea individualistă și nu poți face literatură cu de-a sila. Dar premiile Nobel și cei care le acordă, dincolo de scandalurile anuale și dezbaterile fanteziste despre cine s-a învrednicit sau nu să devină laureat, au un merit important. N-ai să găsești nicio carte proastă scrisă de un autor premiat. Un stindard al calității. Poate doar cu traducerile se mai fac greșeli, dar asta-i temă separată. N-are treabă cu Nobelul. Iar acest aspect mi se pare foarte însemnat, atunci când cauți următoarea carte pe care s-o ții pe noptieră și, evident, s-o citești.

Iar ca să-mi duc experimentul până la capăt, am trecut pe la editura Litera Chișinău, inclusiv am căutat în librăria online, colecția lor Nobel și am făcut o selecție de 9 autori noi, laureați ai premiului, pe care mi i-am dorit în biblioteca personală. Tare faină provocare pentru sfârșit de an.

Am descoperit foarte mulți autori/texte/personaje cu care m-am identificat rațional și emoțional despre care vreau să-ți povestesc.

1. Nadine Gordimer: Scriitoare din Africa de Sud, laureată a premiilor Booker Prize (1974) și Nobel (1991). Autoarea a avut o activitate prolifică în literatură cu 15 romane publicate, dar și piese de teatru, colecții de eseuri, scenarii și nuvele scurte.

Eu am descoperit-o prin prisma cărții Nimeni alături de mine, un bildungsroman care explorează viața personajului Vera Stark, activistă și susținătoare a drepturilor negrilor în Africa de Sud, prinsă într-o luptă interioară continuă, încercând să rămână fidelă convingerilor sale într-un cadru politic infect.

2. Elias Canetti: Originar din Bulgaria și descendent dintr-o familie de evrei, autorul a luat Nobelul în 1981, cel mai grandios roman al său fiind Orbirea.

Totuși, eu i-am citit cartea Limba salvată, un volum de memorii al autorului care cuprinde perioada dintre 1905 și 1921, istoria tinereții lui Elias Canetti. Acesta povestește cum a fost prins într-o copilărie cu o doică româncă, cunoscătoare de povești cu vampiri, despre agitația din timpul războiului, dar și despre școala din Elveția.

3. Frans Eemil Sillanpää: Distins cu premiul Nobel în 1939 (și cu un nume greu de pronunțat), scriitorul finlandez este considerat unul dintre cei mai importanți prozatori din secolul XX.

O demonstrează și romanul Silja, o frescă a unei familii de țărani înstăriți, Salmelus, tată și fiică care trec prin experiența Primului Război Mondial. Dacă ești un mare fan al scriiturii lui Thomas Mann, are să-ți placă și acest roman.

4. Henrik Pontoppidan: Laureat al Premiului Nobel în 1917 „pentru modul autentic în care descrie viața din Danemarca”.

În Danemarca încă n-am ajuns, dar mi-a reușit că descopăr țara din romanul Per cel norocos. Deși este un volum autobiografic, veți fi în stare să surprindeți aici viața rurală, transformările societății daneze, obiceiurile și normele localnicilor alături de protagonistul care se metamorfozează pe parcursul textului și care încearcă într-un mod firesc, ancorat în realitatea acelor timpuri, să găsească sensul vieții.

5. Rabindranath Tagore: Scriitor și filozof indian, supranumit Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1913.

Deși m-am prins că n-am fost foarte încântată de tehnica narativă a autorului, romanul Gora mi-a plăcut. Poate pentru că reliefează o atmosferă și prototipuri umane pe care n-am avut ocazia să le studiez de aproape. Protagonistul, Gora, este un hindus impetuos care se consideră un patriot adevărat gata să sacrifice totul pentru țara sa. O recomand, deși pare o scriere tezistă, pentru că Tagore construiește o oglindă a Indiei.

6. Grazia Deledda: Originară din Italia, scriitoarea a luat Nobelul în 1926.

Eu am citit romanul Trestii în vânt, o scriitură fragilă despre caracterele umane dintr-o familie de nobili din Sardinia care, în urma unor tragedii din trecut, încearcă să reînvie măreția de odinioară a familiei.

7. Camilo José Cela: Scriitor spaniol, laureat al Premiului Nobel în 1989, mare prieten cu Ernest Hemingway.

Eu i-am descoperit romanul Familia lui Pascual Duarte, o dramă existențialistă a unui țăran spaniol care, născut într-o familie săracă, nu are nicio șansă pentru a-și construi o viață mai bună, chiar și cu toate încercările sale forțate. Cartea, din cauza limbajului dur și a imoralității personajelor, a fost chiar interzisă o perioadă.

8. Bjornstjerne Bjornson: Poet, prozator, dramaturg, ziarist și om politic norvegian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1903, supranumit Victor Hugo al Norvegiei.

Încercați Moștenirea familiei Kurt, o altă frescă a unei generații, asemănătoare cu cea creată de Thomas Mann și danezul Frans Eemil Sillanpää, în încercarea lor de a evita ereditatea nebuniei care le-a terorizat familia, începând cu secolul XVII și terminând cu secolul XIX, când ultimul descendent răstoarnă concepțiile pentru care familia Rendalen a luptat timp îndelungat.

Acum este rândul tău. Tu pe câți dintre autorii premiați cu Nobel îi cunoști?

P.S. Pot să-ți mai sugerez să accesezi librăria online a editurii Litera Chișinău. Cărțile din colecția Nobel le găsești la prețul de doar 50 MDL.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE