READING

9 tipuri de cumpărători pe care poți să-i întâlneș...

9 tipuri de cumpărători pe care poți să-i întâlnești într-o librărie

După lungi șederi în librărie, involuntar, am ajuns să-i urmăresc pe ceilalți cumpărători. Cum se comportă, ce volume își aleg, cât de disperați sau relaxați sunt. Concluziile nu sunt demne pentru un studiu microsociologic complex, dar am măcar o șansă să le împărtășesc cu voi. Așadar, din umilele mele observații am prins să le fac o clasificare celor care intră într-o librărie și am depistat nouă tipaje demne să fie personajele secundare într-un roman.

1.Primii pe listă sunt cei care vor să cumpere toate cărțile. Îi vezi de la distanță. Sunt agitați și au ochii bulbucați de parcă și-ar dori să înghită cu privirea toate acele titluri și coperți perfect ilustrate. Se duc de la un raft la altul, răsfoiesc atent cartea și citesc textul integral de pe coperta a patra. Acești cititori petrec în librărie cel mai mult timp, asta chiar dacă au venit cu intenția de a-și cumpăra o carte specifică.

2. Sunt și cumpărători pretențioși care parcă dinadins au hotărât să aducă iadul pe pământ pentru librar. Nu-i place ediția, nu-i place coperta, nu-i place prețul. Ei vor de la librar imposibilul și de cele mai multe ori pleacă fără să-și fi cumpărat nimic.

3. Al treilea tip de cumpărător este cel care a venit să cumpere un cadou în ultimul minut. El nu știe concret ce vrea, dar de cele mai multe ori se duce la raftul cu texte motivaționale în căutarea unui titlu haios. Nu se va reține prea mult la librărie pentru că se grăbește să ajungă la eveniment.

4. Sunt cititori care se simt în librărie de parcă ar fi acasă. Ei nu se grăbesc niciodată și le lipsește doar pijama și pisica. Își iau de pe raft o carte, o răsfoiesc și dacă volumul a reușit să-i fure din atenție, se așează confortabil pe fotoliu sau scaun și se apucă de citit. Dacă mai găsesc ceai sau cafea la librărie, atunci pot rămâne acolo până dimineață. Asta dacă ar fi posibil.

5. O altă categorie sunt unii studenți care n-ar fi intrat într-o librărie decât să caute Constituția Republicii Moldova ori Codul Penal. Altceva nu-i interesează. Sunt sceptici și, în timp ce așteaptă librarul, ridică câte o carte în semn de plictiseală, dar renunță imediat. Probabil le este teamă că după lectură vor avea nevoie de o ședință de exorcizare.

6. Copilul care a fost adus de părinți la librărie. Știm foarte bine că cei mici se plictisesc rapid și chiar dacă am văzut mulți pici care răsfoiesc interesați anumite cărți, există și micuți care lasă în urma lor ecoul unui plânset disperat.

7. Sunt cititori care vor intenționat să-și demonstreze cunoștințele. N-o fi neapărat rău că încearcă să te ajute, dar este absolut enervant când se bagă cu sfaturi atunci când nu i le ceri. Mai rău, tu le mulțumești pentru ajutor, dar este prea târziu. Nu se mai pot opri. Mai sfătoși ca bunicul din Humulești.

8. Există și cumpărători care nu știu exact titlul unei cărți. Spun că l-au auzit undeva, dar până au făcut popas la librărie, au ars schemele și acum îl pronunță denaturat. Sărmanul librar. Ori se mai întâmplă că știu doar culoarea cărții și puțin din subiect.

9. Dar cei mai oribili potențiali cumpărători într-o librărie sunt cei care nu știu ce caută acolo. Aparent ei cred că pot găsi aici sfori, focuri de artificii și poate chiar mâncare. De ce nu?

Tu din care categorie faci parte? Ori dacă nu mi-a reușit să ilustrez fidel categoriile, rog de-mi scrie în comentarii.

PC: Huffington Post

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE