READING

„Anatomia” unei cărți premiate. Cine le citește și...

„Anatomia” unei cărți premiate. Cine le citește și cine le scrie

Am scris de nenumărate ori despre premiile literare. Bunăoară, importanța acestora pentru consolidarea „reputației” unei opere și creșterea numărului de exemplare vândute și oferte de traduceri peste tot în lume. Există și părțile negative, de altfel. Le puteți citi AICI. Totuși, niciodată n-am discutat despre „anatomia” unei cărți premiate și cititorii acesteia.

Goodreads a anticipat acest lucru și a elaborat un studiu în baza căruia au analizat 40.000 de membri activi pe platformă (20.000 de femei și 20.000 de bărbați) și au examinat 95 de cărți care au luat premii importante între anii 2000 și 2007, premii precum PEN/Faulkner, Pulitzer, National Book Awards, The Man Booker Prize și Hemingway Foundation/PEN Awards.

Aceștia au observat următoarele detalii:

1. 39% dintre autorii premiați sunt femei și 61% sunt bărbați.

2. Raportul dintre protagoniștii de sex feminin și sex masculin, în cazul scriitoarelor, este egal și dețin câte 35% din întreg. Scriitorii, în schimb, scriu doar despre protagoniști de sex masculin (72%) și doar 7% sunt protagoniști de sex feminin.

3. Cărțile cu protagoniști de sex feminin au câștigat un premiu important în 18% din cazuri.

4. Cărțile premiate, de obicei, sunt narate la persoana a III-a (52%), la persoana I-a (39%) și mix (9%).

5. Cine citești aceste cărți? Cercetarea arată că o femeie, în mediu, va citi 5 cărți premiate din 95, în timp ce un bărbat, în mediu, va citi 4,6 cărți premiate din 95.

6. Femeile cititoare critică mai mult cărțile câștigătoare, punând în mediu un rating de 3,61, iar bărbații sunt mai puțin combativi, setând un rating de 3,79.

Mai multe informații le puteți găsi în infograficul de mai jos:

Sursa: Goodreads.com 

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE