READING

Anthony Burgess și lista lui de 99 de romane prefe...

Anthony Burgess și lista lui de 99 de romane preferate

În 1983, Anthony Burgess, autorul cărții Portocala Mecanică, la cererea unei edituri nigeriene, a scris manuscrisul Ninety-Nine Novels: The Best in English since 1939 — A Personal Choice. Publicată cu un an mai târziu, găsim în cartea lui Burgess exact ceea ce a promis în titlu: cele mai tari nuvele scrise în engleză între anii 1939 și 1983 potrivit preferințelor acestuia.

Fiind prolific la capitolul consum de cărți, Burgess a scris de nenumărate ori recenzii pentru alte cărți: „Era clar că trebuia să recenzez unele cărți, indiferent dacă voiam sau nu. O nouă carte de Graham Greene ori Evelyn Waugh, nume deja cunoscute, era o garanție a satisfacției, dar necunoscutul tot trebuia să-l iei în considerație. Până la urmă, Green și Waugh au scris dintotdeauna nuvele. Iar, bunăoară, prima nuvelă a lui V.S.Naipaul n-a avut nicio recenzie”, spune Burgess într-un text scris pentru The New York Times în 1984. Greene apare printre cei 99 de autori preferați cu nuvelele The Power and the Glory și The Heart of the Matter, Evelyn Waugh cu Brideshead Revisited și Sword of Honor, iar Naipaul cu A Bend in the River.

De ce aceste 99 de nuvele sunt atât de bune, în opinia lui Burgess? Scriitorul scrie despre asta în același articol pentru The New York Times: „Primul lucru la care am atras atenția în selecția mea a fost caracterul uman care, indiferent de intenția autorului, construiesc istoria independent. Varianta ideală este îmbinarea firului narativ pe care l-a gândit autorul și acțiunile pe care le preferă personajele”.

Printre alți autori tari semnalați de Burgess sunt James Joyce, Vladimir Nabokov, J.G. Ballard și Aldous Huxley. Rămâne o singură întrebare. De ce 99? „Cititorul poate să decidă în mod individual cine-i autorul cu numărul 100. Aceștia pot chiar alege una dintre nuvelele mele”, scrie el.

Iată care sunt autorii selectați:

(1934) Party Going de Henry Green; After Many a Summer Dies the Swan de Aldous Huxley; Finnegans Wake de James Joyce; At Swim-Two-Birds de Flann O’Brien.

(1940) The Power and the Glory de Graham Greene; Pentru cine bat clopotele de Ernest Hemingway; Strangers and Brothers de C. P. Snow.

(1941) The Aerodrome de Rex Warner.

(1944) The Horse’s Mouth de Joyce Cary; Pe muchie de cuțit de W. Somerset Maugham.

(1945) Brideshead Revisited de Evelyn Waugh.

(1946) Titus Groan de Mervyn Peake.

(1947) The Victim de Saul Bellow; Under the Volcano de Malcolm Lowry;

(1948) The Heart of the Matter de Graham Greene; The Naked and the Dead de Norman Mailer; No Highway de Nevil Shute.

(1949) The Heat of the Day de Elizabeth Bowen; Ape and Essence de Aldous Huxley; 1984 de George Orwell; The Body de William Sansom;

(1950) Scenes from Provincial Life de William Cooper; The Disenchanted de Budd Schulberg.

(1951) A Dance to the Music of Time de Anthony Powell; De veghe în lanul de secară de J. D. Salinger; A Chronicle of Ancient Sunlight de Henry Williamson; The Caine Mutiny de Herman Wouk.

(1952) Omul Invizibil de Ralph Ellison; Bătrânul și marea de Ernest Hemingway; Wise Blood de Flannery O’Connor; Sword of Honor de Evelyn Waugh.

(1953) The Long Goodbye de Raymond Chandler; The Groves of Academe de Mary McCarthy.

(1954) Lucky de Jim Kingsley Amis.

(1957) Room at the Top de John Braine; The Alexandria Quartet de Lawrence Durrell; The London Novels de Colin MacInnes; The Assistant de Bernard Malamud;

(1958) Clopotul de Iris Murdoch; Saturday Night and Sunday Morning de Alan Sillitoe; The Once and Future King de T. H. White.

(1959) The Mansion de William Faulkner; Goldfinger de Ian Fleming.

(1960) Facial Justice de L. P. Hartley; The Balkan Trilogy de Olivia Manning;

(1961) The Mighty and Their Fall de Ivy Compton-Burnett; Catch-22 de Joseph Heller; The Fox in the Attic de Richard Hughes; Riders in the Chariot de Patrick White; The Old Men at the Zoo de Angus Wilson.

(1962) Another Country de James Baldwin; An Error of Judgement de Pamela Hansford Johnson; Insula de Aldous Huxley; The Golden Notebook de Doris Lessing; Pale Fire de Vladimir Nabokov.

(1963) The Girls of Slender Means de Muriel Spark.

(1964) The Spire de William Golding; Heartland de Wilson Harris; A Single Man de Christopher Isherwood; The Defense de Vladimir Nabokov; Late Call de Angus Wilson;

(1965) The Lockwood Concern de John O’Hara; Cocksure de Mordecai Richler; The Mandelbaum Gate de Muriel Spark.

(1966) A Man of the People de Chinua Achebe; The Anti-Death League de Kingsley Amis; Giles Goat-Boy de John Barth; The Late Bourgeois World de Nadine Gordimer; The Last Gentleman de Walker Percy.

(1967) The Vendor of Sweets de R. K. Narayan.

(1968) The Image Men de J. B. Priestley; Pavane de Keith Roberts.

(1969) Soția locotenentului francez de John Fowles; Complexul lui Portnoy de Philip Roth.

(1970) Bomber de Len Deighton;

(1973) Sweet Dreams de Michael Frayn; Gravity’s Rainbow de Thomas Pynchon.

(1975) Humboldt’s Gift de Saul Bellow; The History Man de Malcolm Bradbury.

(1976) The Doctor’s Wife de Brian Moore; Falstaff de Robert Nye;

(1977) How To Save Your Own Life de Erica Jong; Farewell Companions de James Plunkett; Staying On de Paul Scott.

(1978) The Coup de John Updike.

(1979) The Unlimited Dream Company de J. G. Ballard; Dubin’s Lives de Bernard Malamud; A Bend in the River de V. S. Naipaul; Sophie’s Choice de William Styron.

(1980) Life in the West de Brian Aldiss; Riddley Walker de Russell Hoban; How Far Can You Go? de David Lodge; A Confederacy of Dunces de John Kennedy Toole.

(1981) Lanark de Alasdair Gray; Darconville’s Cat de Alexander Theroux; The Mosquito Coast de Paul Theroux; Creation de Gore Vidal.

(1982) The Rebel de Angels Robertson Davies.

(1983) Ancient Evenings de Norman Mailer.

Ți-ai selectat niște titluri?

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE