Bestselleruri publicate de politicieni

Am observat că, tot mai des, din campaniile electorale ale politicienilor face parte și lansarea „cărții de debut” al respectivului politian. Deseori, aceste texte descriu drumul lung și plin de greutăți parcurs de omul politic pentru a ajunge acolo unde este astăzi, ce a făcut el pentru oameni, ce sacrificii a îndurat și foarte atent sunt strecurate detalii din viața privată. De exemplu, cum se împacă cu soția (ei mereu au soții), ce neplăceri au pătimit, cum a fost ea întotdeauna alături de el și îi tolera toate nopțile (ne)dormite la birou, etc. În majoritatea cazurilor, aceste cărți nici nu sunt scrise de respectivele personalități, dar de ghostwriters („scriitori fantome”) care sunt talentați și primesc o mulțime de bani pentru a rămâne în umbră. Factorul „bestsellerul politicianului cutare” are scopul de a da un boost campaniei electorale, dar și de a contribui la scoaterea în public a unei alte fațete a politicianului sau mai bine zis, a omului-care-e-după-programul-de-lucru. În multe cazuri, acest trick de PR își adeverește așteptările.  

Winston Churchill

sir-winston-churchill sursa: Corbis

Istoricul Jonathan Rose a spus cândva: „Pentru Churchill, politica și literatura au reprezentat două părți ale aceleiași cariere”. Așa se face că fostul prim-ministru britanic a scris mai multe cărți, printre care tratate militare, eseuri, cărți de istorie și ficțiune. Politicianul a dorit să lase o urmă în literatura și istoria engleză și i-a reușit. Seria din 6 volume a cărții „Al doilea război mondial” i-a adus în 1953 Premiul Nobel pentru Literatură, fapt care a stârnit o adevărată avalanșă de discuții în întreaga lume.

Barack Obama

Barack Obama sursa: www.blogs-syracuse.com

Unul dintre cei mai apreciați președinți ai Statelor Unite ale Americii a publicat de-a lungul carierei politice mai multe cărți. Prima sa carte „Dreams for my father” a devenit un bestseller și a demonstrat că Obama este atât un scriitor talentat, cât și un cititor înrăit. Totodată, i-a promovat semnificativ cariera politică. Mai mulți critici literari așteaptă cu sufletul la gură memoriile lui Obama despre Casa Albă și anii de președinție, cărții fiind deja prezise vânzări enorme.

Hillary Clinton

hillary-clinton sursa: New York Daily News

Hillary Rodham Clinton este o personalitate recunoscută de aproape oricine nu doar pentru că este soția fostului președinte al Americii, ci și pentru că s-a implicat singură în cursa electorală pentru președinție din acest an. „Istorie trăităsunt memoriile ei despre anii petrecuți în Casa Albă, o cronică a relației ei cu Bill Clinton, o istorie a unei femei care s-a ridicat din clasa de mijloc și a definirii de sine. Este o carte despre una dintre cele mai importante figuri din politica americană.

Mahatma Gandhi 

mahatma-gandhi sursa: www.dynip.se

Cartea este autobiografia lui Gandhi și este considerată a fi una dintre cele mai importante 100 de cărți despre spiritualitate scrise în secolul XX. De asemenea, este și una dintre cele mai citite cărți din lume. În „Povestea experimentelor mele cu adevărul” Gandhi își începe povestea odată cu nașterea lui și aruncă lumină peste cum a dezvoltat conceptele sale de rezistență non-violentă care au propulsat lupta pentru independență în India.

Klaus Iohannis

klaus iohannis sursa: www.adevarul.ro

Volumul autobiografic „Pas cu pas” scris de preşedintele României, Klaus Iohannis, a devenit una dintre cele mai cumpărate cărţi din România într-un interval scurt de timp, fiind vândut în aproape 100.000 de exemplare. Klaus Iohannis a scris în această carte despre cele mai importante momente din viața sa publică și modul în care a ajuns de la catedra de fizică în ipostaza președintelui unei țări.

sursa pozei: Andrew Burton/Getty Images

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE