READING

Book Q&A cu Alexandru Lebedev, fondatorul #di...

Book Q&A cu Alexandru Lebedev, fondatorul #diez

Profilul cititorului:

Nume: Alexandru Lebedev

Vârsta: 27

Numărul aproximativ de cărți citite: 140 (potrivit GoodReads)

1. Care cărți le-ai dărui copiilor tăi?

Alexandru Lebedev: Eu am fost marcat în copilărie de aventurile din cărțile lui Jules Verne, dar și de călătoriile în timp. Acestea m-au făcut să mă uit diferit la lume și mi-au stimulat creativitatea. De asta mi-aș dori să le citească și copiii mei.

2. Care-s personajele tale preferate din cărți? 

Alexandru Lebedev: Îmi plac personajele lui Kundera care nu sunt nici bune și nici rele, un fel de 50 de umbre de gri prezente în fiecare dintre noi. Când eram mic, îmi plăcea Cyrus Smith din Insula misterioasă de Jules Verne. Dar mă identificam foarte mult și cu Felix din Enigma Otiliei.

3. Cele o sută douăzeci de zile ale Sodomei sau Tropicul Capricornului?

Alexandru Lebedev: Cele 120 de zile ale Sodomei. Cititorii trebuie să fie deschiși pentru orice fel de opere. Mai mult sau mai puțin pudice.

4. S-a întâmplat să plângi vreodată la o carte?

Alexandru Lebedev: Eu deseori am o lacrimă pe obraz atunci când citesc o carte. Ultima dată a fost la Ports of call de Amin Maalouf care spune povestea de dragoste a unei persoane ce provine dintr-o familie regală din Imperiul Otoman și care este îndrăgostit de o evreică din Liban, dar a căror drumuri sunt despărțite de război.

5. Imaginează-ți că ești un scriitor și ești nevoit să-ți ucizi personajul. Ce metodă vei alege?

Alexandru Lebedev: Cred că aș transforma personajul meu în unul foarte important, care face lucruri frumoase, bune, rele, așa încât existența lui să pară extrem de necesară și de neînlocuit. Apoi m-aș juca cu timpul, iar la sfârșitul cărții el nici nu se va naște. Așa îl ucizi prin inexistență și paradoxuri ale timpului.

6. Care-i recordul tău personal de cărți citite pe an?

Alexandru Lebedev: Sincer, nu am numărat niciodată. Dar în fiecare an îmi setez obiectivul de 27 de cărți citite și depun efort să ajung la acest număr.

7. Numește, în opinia ta, 3 cei mai tari autori basarabeni.

Alexandru Lebedev: Ion Druță, pentru că atinge butoane tare sensibile, Aureliu Busuioc, pentru că explică o altfel de tinerețe, și Sorin Hadârcă, pentru că a citit mult, a călătorit mult și am încredere în ideile lui.

8. Care a fost cea mai controversată carte citită de tine și care ți-a dăruit nopți albe?

Alexandru Lebedev: Mie, în general, nu-mi place să citesc în pat, căci vreau să mă concentrez la ceea ce citesc și să nu adorm. Până când doar Kundera cu Valsul de Adio m-a făcut să nu dorm câteva nopți.

9. Ce te determină să cumperi o carte și care ar fi suma maximă pe care a-i plăti-o?

Alexandru Lebedev: Este de ajuns să trec pragul unei librării pentru a cumpăra o carte. Fie că o fac pentru a căsca gura sau pentru a cumpăra o carte pentru cineva, ori pur și simplu să beu un ceai în caz că sunt pe la Cărturești. De asemenea, niciodată nu țin minte cât am dat pe o carte și mai cred că dacă aș vrea o anumită carte, aș da atât cât este necesar ca să o am. Eu mereu am spus că nu cumpărăm cărțile pentru noi sau pentru biblioteca noastră, ci pentru oamenii cărora le dăm cărțile cu împrumut și nu le mai cerem înapoi. Așa ideile care ne-au plăcut nouă ajung să călătorească la alți oameni. Nebănuite sunt căile și efectele unei cărți.

10. Recomandă 3 cărți preferate de tine.

Alexandru Lebedev: Intermitențele morții de Jose Saramago, Insuportabila ușurătate a ființei de Milan Kundera și Ora 25 de Constantin Virgil Gheorghiu.

PC: www.diez.md

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE