READING

Book Q&A cu bloggerița Cristina Evtodii-Marcu...

Book Q&A cu bloggerița Cristina Evtodii-Marcu

Profilul cititorului:

Nume: Cristina Evtodii

Vârsta: 23 

Numărul aproximativ de cărți citite: Cantitatea nu valorează nimic în raport cu (,) calitatea! 

1. Cu ce ți se asociază cartea?

Cartea mi se asociază cu ceea ce oferă, dacă o alegi pe cea potrivită – înțelepciune, experiențe, lecții, alte lumi, noi idei și inspirație. De asemenea, lecturile sunt un mod util de relaxare. Niciodată nu voi regreta că am „pierdut” timpul pe cărți.

2. Legendele Olimpului sau Khama Sutra?

Hmmm… Legendele Olimpului mai întâi de toate, iar dacă rămâne timp și de Khama Sutra, why not? Aleg legendele, pentru că întotdeauna în mituri găsim o moralitate și actualitate, chiar dacă acestea au fost scrise și relatate cu mii de ani în urmă.

3. Care carte te-a făcut să plângi? Dar să râzi?

E atât de greu să răspund la aceste întrebări pentru că eu trăiesc fiecare lectură. Îmi amintesc că am plâns citind „Silver Bay” de Jojo Moyes, atunci când încă nu era atât de vestită autoarea. Sunt foarte emoționante descrierile despre delfinii din Silver Bay, Australia. De fapt, e ușor să mă sensibilizezi cu istorii despre animale. Însă cu siguranță nu a fost prima și nici ultima carte în urma căreia am plâns. Am zâmbit sincer în timp ce citeam „513” de Zina Zen. Cartea e plină cu descrieri feminine care au tot purtat-o pe eroină prin țări necunoscute și experiențe noi. E una din cele mai relaxante cărți pe care o poți savura cu un șir de cafeluțe și ciocolată neagră.

4. Biografii sau ficțiune?

Biografie! Am descoperit acum 3 ani că îmi plac biografiile. Le citesc rar, doar atunci când simt că am nevoie de experiențele altora. Dragostea pentru acest tip de literatură mi-a provocat-o una dintre prietenele mele care mi-a împrumutat autobiografia lui Hillary Clinton. Apoi am continuat cu alte nume sonore. Ficțiunea va urma! Mulți îmi sugerează să citesc „Harry Potter”, deja sunt și eu curioasă. Dar până atunci am zeci de biografii care mă așteaptă cuminți în biblioteca mea. Sunt istorii reale ale unor oameni reali care te inspiră și te învață!

5. Ai vreun ritual legat de lectură?

Da. Ele sunt câteva. Îmi place să citesc savurând o cafea sau un ceai gustos. Ador să citesc lângă biblioteca mea, acolo unde mirosul de cărți mă cuprinde pur și simplu. Îmi place să citesc în parc, în căldura primelor raze de soare a primăverii. Îmi place să subliniez ideile care mă inspiră și am o adevărată legendă care vine să explice fiecare semn lăsat în carte. Nu mi-e frică să subliniez cu pixul în cărțile mele. Astfel, succesorii mei vor cunoaște ce aprecia, cel mai mult, bunica.

6. Obișnuiești să judeci cartea după copertă?

De regulă, sunt informată despre titlurile cărților pe care urmează să le cumpăr. Sunt prezentă destul de des pe site-urile și chat-urile despre lecturi și actualități. Iar dacă nu prea cunosc despre carte, cu siguranță evit să o cumpăr din prima. Mai întâi o răsfoiesc și citesc recenzii pe net. Am atâtea cărți bune cu coperți proaste…

7. În funcție de ce criterii stabilești dacă o carte este bună sau nu?

În funcție de recenziile pe care le citesc, cuprinsul, actualitatea și tema abordată.

8. Imaginează-ți că scrii o carte. Despre ce va fi aceasta?

E greu. Nu-mi place să răspund la teme pe care nu le pot „palpa” în prezent.

9. Câți bani obișnuiești aproximativ să cheltui anual pe cărți?

UUuuuuuuh! Mulți! Vânez toate târgurile, ador să cumpăr cărți în aeroporturi (iar eu călătoresc destul de des), nu ratez nici reducerile de pe Amazon, nici cele de pe librăriile noastre atât fizice, cât și cele online. Ador să cumpăr cărți de la micile noastre anticariate. Cea mai mare sumă cheltuită pe o carte a fost 2000 lei și nu regret deloc. Regret doar că am împrumutat-o cuiva și acel cineva nu mi-a mai întors-o. Sper că, măcar, i-a fost de folos! 

10. Librării sau biblioteci?

Librăriile, deși ador bibliotecile. Librăriile sunt ceea ce mi-a lipsit în copilărie. De mică visam la o bibliotecă personală. Să deschid biblioteca, să aleg cartea și să mă așez în fotoliu ca să o savurez pagină după pagină. Librăriile sunt prietenele mele, în care odată ce m-ai văzut intrând, va fi nevoie să mă aștepți câteva ore. De acolo mă aprovizionez cu cele mai dorite titluri, gândite și analizate minuțios.

11. Care a fost cea mai tare scenă erotică pe care ai citit-o într-o carte?

Nu îmi amintesc exact scena erotică, dar îmi amintesc primul roman erotic pe care l-am citit. Acesta era Maitreyi de Mircea Eliade, volum cumpărat cu 3 lei la reduceri mari, atunci când unica librărie din oraș își închidea trist ușile! Apoi a urmat „Pădurea Norvegiană” de Haruki Murakami.

12. Recomandă 3 cele mai tari cărți în opinia ta!

Și din nou, e o întrebare atât de complexă la care nu aș putea răspunde obiectiv! Aș numi 3 cărți care m-au marcat până în acest moment, iar de mâine aș putea sugera altele pentru că ni se schimbă gusturile, ideile, valorile și concepțiile. Agonie și Extaz de Irving Stone, roman în 2 volume bazat pe biografia marelui pictor și sculptor Michelangelo. God never blinks de Regina Brett, o carte cu 50 de lecții de viață potrivite pentru orice vârstă. Este cartea ideală pentru lecturile în pauze și pentru a reveni la ele. Cuvintele de Jean-Paul Sartre. E romanul autobiografic în care autorul își explică trăirile sale copilărești bazate pe lecturile din pod, mult mai mature decât el. Este cartea care mi-a făcut cunoștință cu acest dramaturg și existențialist, cel care a ridiculizat miturile clasice grecești pentru a demonstra lacunele omenirii în piesele sale de teatru, etc… 

Ah, nu mi-ar ajunge o săptămână să tot vorbesc despre cărți, probabil din acest motiv revin rar pe blogul www.cristinaevtodii.com despre lecturile mele, dar promit că voi reveni totuși. Dacă nu pe blog, atunci pe canalul meu de Youtube.

De asemenea, mulțumesc mult pentru interviu. Chiar în acest moment mă duc să citesc. Închei seara cu o lectură bună.„Concentrat” de  Cal Newport. Este cartea care demonstrează cât de importantă este izolarea pentru o muncă profundă, fără distrageri, una corectă și perfectă! Recomand tuturor celor afectați de ritmul nebun în care trăim și online-ul care ne înghite totalmente și ne scuipă fără pic de inspirație…

PC: Arhiva personală

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE