Book Q&A cu bloggerița Viorica Ataman

Profilul cititorului:

Nume: Viorica

Vârsta: 35

Numărul aproximativ de cărți citite: peste 900-1000 cu siguranţă

1.O carte este bună cu o cafea, ceai sau vin? De ce?

Eu am o relaţie aparte cu cafeaua. Se potriveşte în orice context şi la orice oră a zilei. Cartea şi cafeaua sunt nedespărţite. Probabil atât mirosul cărţii, cât şi mirosul cafelei mă fac fericită.

2. Ce faci cu cărțile vechi?

Eu îmi iubesc cărţile, sunt un bibliofil convins. Am o plăcere aparte să răsfoiesc cărţile vechi cumpărate de mine când aveam vreo 14-15 ani. Găsisem pe atunci, din întâmplare, un domn care îşi vindea cărţile lângă teatrul Vasile Alecsandri din Bălţi şi îmi făceam drum zilnic pe acolo, să-i mai cumpăr câte o carte. La fel îmi aduc aminte cum într-o zi mi-am cumpărat un braţ de cărţi de la librăria Prometeu de la Bălţi. Cărţile toate erau la 1 ban. Ce-i drept era anul 1995.

3. Cea mai neobișnuită carte pe care ai ținut-o în mână? (ne raportăm la preț, conținut, vechime)

Când au demolat casa bunicilor am găsit o carte de rugăciuni din anii 1900. Am pierdut-o, din păcate, când ne-am mutat şi noi lucrurile la casă nouă. Probabil a fost prima carte horror citită de mine. Erau nişte grozăvii pe care nu le-am mai găsit nici într-o altă carte de rugăciuni. Ştiu că am fost marcată mult timp de cele citite acolo.

4. Care carte te-a făcut să plângi?

Nu neapărat m-a făcut să plâng, dar a fost o carte care m-a influenţat foarte mult la un moment dat, «Живи с молнией» de Mitchell Wilson. Scriu denumirea în rusă, fiindcă în rusă o citisem. Eram acasă, în vacanţa de vară, pe atunci eram studentă la Bucureşti. După ce am citit cartea am umblat vreo două luni pe la Universitatea Politehnică din București să mă înscriu la a doua facultate. Aşa şi nu s-a primit, tocmai se schimbase regulamentul şi admiterea nu se mai făcea în baza diplomei de şcoală medie.

5. Dar să râzi?

Ştiu că am râs cu poftă la „Tenis cu moldovenii“de Tony Hawks, cel puţin primele vreo 50 de pagini sunt foarte haioase.

6. Carte electronică sau tradițională?

Tradiţională. Mirosul cărţii, semnele de carte, cartea lăsată lângă pat sunt lucrurile mici care fac diferenţa.

7. Ce pățesc oamenii care nu-ți întorc cărțile?

Nu păţesc nimic, dar acolo în suflet s-a pus o bifă că trebuie să fiu atentă. Voi ţine minte toată viaţa că un coleg de clasă a împrumut două volume de Moromeţii şi nu mi le-a întors. Pe vremea când în Moldova nu se găseau aceste cărţi şi le-am primit din România.

8. Imaginează-ți că ești un scriitor și personajul tău trebuie să moară. Prin ce metodă îl vei ucide?

Grea întrebare. L-aş otrăvi. E „mai franţuzesc”, „mai romantic”. Poate.

9. Dacă ar fi să faci o listă cu 3 cei mai buni autori basarabeni, care ar fi aceștia în opinia ta?

Aureliu Busuioc, Ion Druţă, Vladimir Beşleagă.

10. Câte cărți cumperi anual?

Vreo 40-50  de cărţi.

11. Câți bani ai cheltuit pe cărți în toată viața ta?

Întrebarea e provocatoare. Uneori mă impun să nu cumpăr.  Zic eu, dacă m-aş uita la preţurile de pe coperţile căţilor de acasă, s-ar aduna vreo 70 de mii.

12. Recomandă cartea ta preferată

„O istorie sinceră a poporului roman” de Florin Constantiniu.

Pe Viorica o găsiți aici.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE