Book Q&A cu bloggerul Nicolae Apostu

Profilul cititorului:

Nume: Nicolae Apostu

Vârsta: 30

Numărul aproximativ de cărți citite: mai puține decât aș fi vrut să scriu aici

Khama Sutra sau Legendele Olimpului?

Legendele Olimpului. M-a marcat prea mult și e mult mai interesantă decât Khama –  nici fotografii sau desene de treabă, nici fantezie, pornhub-ul are mult mai mult material didactic. În plus, nu cred că aș putea găsi o altă carte mai potrivită pentru un băiat din clasa a 3-a, perioadă în care am citit și eu legendele. 

Obișnuiești să judeci cartea după copertă?

Desigur. Cel puțin când intru în librărie fără vreun obiectiv definit, cel mai probabil voi alege cartea în baza copertei. Cine zice că nu face așa – minte.

Imaginează-ți că scrii o carte. Despre ce va fi ea?

Despre disonanță cognitivă. Cred că aș încerca să creez un personaj care trăiește simultan în două lumi. Probabil e banal subiectul, dar m-a preocupat ani buni.

Protagonistul cărții tale trebuie să moară. Cum l-ai ucide?

Ar avea atac de cord în timp ce face sex.

S-a întâmplat vreodată să-ți recomande cineva o carte „nu chiar bună” și tu să-ți schimbi părerea despre om?

50 shades of grey ) Prea mulți oameni mi-au recomandat-o și a fost un dezastru absolut, dar continui să mențin legătura cu toți care ziceau că e bună.

Care carte te-a făcut să plângi?

De rețete. De fiecare dată când tai ceapa îmi picură o lacrimă sărată și amară pe lama sclipitoare a cuțitului.

S-a întâmplat să citești o carte de mai multe ori? Dacă da, atunci care și de ce?

„Și iarăși Manșon, Jumăgheată și Barbă de Mușchi” de Eno Raud și „Regele Matiuș Întâi” – nu-mi pot aminti autorul. Prima în limba română și a doua în limba rusă. Nu știu de ce le-am recitit. Poate pentru că atunci când eram eu în clasele de gimnaziu nu prea era internet și aveam mult timp?

Dacă ar fi să întocmești o listă cu 3 cei mai buni autori contemporani, care ar fi aceștia?

J.K. Rowling, Stephen King și Henry Miller. Alegeri destul de pop, știu, dar Rowling m-a impresionat prin dimensiunea imaginației și prin faptul că a donat sume consistente pentru binefacere, pe King îl citeam sub plapumă cu lanterna, iar Miller scrie atât de real…

Cărțile traduse sau originale?

Depinde în ce limbă. Bineînțeles că originalul e mai bun, dar Moby Dick în original e imposibil de citit. Cel puțin, eu am renunțat după primele 5 pagini.

Cea mai anostă carte pe care ai citit-o vreodată. De ce?

50 shades of grey. E o porcărie.

Ce se întâmplă cu cei care ți-au întors cartea distrusă?

Nu am fetișul cărții păstrate ideal, e mai urât când nu mi se întoarce cartea deloc. Dar vorbim de obiecte aici. Dacă cartea mea te-a făcut să o placi atât de mult, încât vrei s-o păstrezi – este un motiv de bucurie.

Carte electronică sau tradițională?

Tradițională. Vreau să-i simt filele, să inspir mirosul, să apreciez sau să critic calitatea tiparului. Deși, Kindle-ul este o inveție absolut uimitoare. Unul din cele mai bune cadouri a secolului XXI.

Câți bani obișnuiești să cheltui anual pe cărți?

Mai puțini decât pe haine și mâncare. Asta e trist. Dar pe de altă parte îmi sunt dăruite multe cărți, iar compania în care lucrez îmi asigură accesul la o bibliotecă enormă. Cred că în ziua de azi nu prea mai există oameni precum Eminescu, care era gata să renunțe la palton numai ca să ia o carte. Dar citim oricum mai mult, mult mai mult decât atunci.

Recomandă cartea ta preferată.

M. Nu.

Pe Nicolae îl găsești aici.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE