READING

Care a fost soarta amantelor lui Charles Bukowski ...

Care a fost soarta amantelor lui Charles Bukowski după romanul Femei

Care a fost soarta femeilor lui Charles Bukowski, se întreabă cei de la publicația Eksmo. Pe bună dreptate, care a fost soarta lor? Cu siguranță, o bună parte dintre cei care urmăresc HaiBun au citit romanul semi-autobiografic al autorului. Femei este un text care poate să-ți placă sau te va face să-l urăști pe Bukowski din măduva oaselor. În principiu, acesta este meritul său în calitate de autor. O proză veridică, și când spun veridică mă refer la situațiile din cotidianul lui Henry Chinaski (protagonistul) care gravitează, în mod bizar, între deznădejde și febrilitate, veridicitatea textului este, până la urmă, ancorată în necesitatea lui Bukowski de a nu-și cenzura personajul. Dar unii, pe lângă talent, ar putea vedea o epatare licențioasă, pe alocuri amuzantă, dură și care repugnă. Totuși, astăzi discutăm mai puțin despre Femei, în calitate de proză, și mai mult despre femeile reale, cele pomenite de Bukowski în roman, iubitele scriitorului.

Bukowski a fost acuzat de nenumărate ori de misoginism, s-a vorbit necontenit despre relația lui nesănătoasă cu femeile și, debitează unii critici/istorici, de vină era, de fapt, dacă-i urmărești evoluția în relații prin prisma romanului, harul de a atrage doar femei, de cele mai multe ori, de speță joasă. O spune el în roman… Da, lumina prin care le prezintă Bukowski pe femeile sale este departe de romantismul din textele, bunăoară, ale lui Victor Hugo. O fi mai degrabă relevantă o antiteză între femeile lui Bukowski și cele descrise de Neruda. Că tot au fost contemporani.

De altfel, iubitele lui Bukowski nici n-au intuit că poveștile lor de dragoste urmau să ajungă pe paginile unei cărți, așa încât, după publicare, multe dintre ele au rămas, ei bine, șocate de detaliile picante. Presa a scris că aceste femei, ulterior publicației, au suferit de depresie și au suferit profund tocmai pentru că au fost lăsate la mila părerii cititorilor și opiniei publice.

Să începem așadar cu Linda King (personajul Lydia Vance în Femei); În primul capitol din roman Henry Chinaski o întâlnește pe Lydia Vance, sculptor de meserie de aproximativ 30 de ani, care-l învață cum să facă cunilingus. Prototipul acestei eroine a fost Linda King care, cunoscut fapt, a avut o relație tumultoasă cu scriitorul timp de 5 ani. Bukowski și King se îmbătau deseori și se băteau. Altădată, Bukowski chiar i-a spart nasul. Nebună, capricioasă, excentrică și agresivă — așa o descrie Bukowski în carte.

 Linda King în imagine. PC: vice.com

Romanul Femei a fost publicat aproximativ după 5 ani de când cei doi au încheiat relația. Textul a ofensat-o pe Linda, mai târziu mărturisind jurnaliștilor: „El era supărat pe mine în perioada aceea, tocmai de asta și a scris doar despre cele mai rele lucruri.” Femeia a explicat că s-a despărțit de Bukowski „nu pentru că era un afemeiat, dar din cauza că el voia să știu întotdeauna despre celelalte femei ale sale”.

Linda King, după despărțirea de Bukowski, s-a mutat din Los Angeles în Phoenix, Arizona. S-a căsătorit și a născut un fecior, dar căsnicia n-a durat mult timp. Linda a lucrat în calitate de barmaniță, chelneriță, în aziluri pentru bătrâni, dar, în același timp, continua să sculpteze și să scrie poezii. Asta i-a permis să vândă câteva busturi din bronz cu chipul lui Bukowski, căpătând câte 5000 de dolari pentru o bucată. A mai lansat și volumul „Loving and hating Charles Bukowski”, unde a povestit versiunea ei despre relația lor.

 Ilustrație de Charles Bukowski. PC: eksmo.ru

Linda a vândut la o licitație, în 2009, când avea 70 de ani, 60 de scrisori de la Charles Bukowski cu 69.000 de dolari. Cu o jumătate din acești bani și-a dat datoriile și a achitat creditele la bancă.

Liza Williams (personajul Dee Dee Bronson în Femei); Chinanski vine la jurnalista Dee Dee Bronson din Hollywood după despărțirea acestuia cu Lydia. Cei doi fac imediat sex și Dee Dee îi recunoaște că a fost dintotdeauna îndrăgostită de el. Totuși, scriitorul o părăsește la scurt timp. Asta îi provoacă depresie lui Dee Dee, așa încât nu se mai poate scula din pat și-l imploră pe Chinanski să se întoarcă.

Soarta Lizei Williams, prototipul acestei eroine, a fost destul de tristă. Femeia a luptat vreme îndelungată cu tulburarea afectivă bipolară. După ruptura cu Bukowski, Liza a continuat să colaboreze cu revistele specializate în muzică și studiourile de înregistrări. Liza a fost una dintre autoarele revistei Rolling Stones. În articolele sale pentru legendara publicație, Liza a povestit, inclusiv, despre relația ei cu Lucien Carr, unul dintre fondatorii mișcării literare Generația Beat, dar și despre călătoria lor comuncă în Mexic, unde Liza l-a cunoscut pe William Burroughs.

  Ilustrație de Charles Bukowski. PC: eksmo.ru

Liza a avut, de asemenea, o legătură cu Jack Kerouac, dar și cu Oscar Acosta, avocatul lui Hunter S. Thompson, dar toate soldate cu eșec.

 Liza Williams în imagine. PC: bukowskiforum.com

Conform zvonurilor, Liza, în anii ’70, s-a cuplat cu un pianist din Africa de Sud și a născut un fecior, locuind o vreme în Cape Town, dar a fost deportată, suspectată fiind de terorism. În anii ’80 s-a mutat de la New York în California și s-a prefăcut că este lesbiană pentru a obține un loc de muncă în departamentul de PR al unei case de discuri cu o conducere homosexuală. Dar relația cu un taxist cubanez o forțează să se lase de această muncă. O vreme a avut grijă de infectații cu HIV în New York, iar în anii ’90 a devenit vagaboandă și, mai târziu, a fost internată într-o clinică de psihiatrie.

Liza Williams, la 86 de ani (2004), a murit într-un azil pentru bătrâni.

Amber O’Neil (pseudonim; personajul Tanya în Femei); Publicarea romanului Femei pentru Amber a fost un șoc adevărat. După ce a petrecut în 1977 un weekend cu scriitorul său preferat, Amber continua să-i citească cărțile. Astfel, Amber s-a recunoscut în capitolul în care Chinaski o întâlnește pe Tanya la aeroport în Los Angeles și o aduce acasă pentru a face sex. Bukowski scrie, în roman, că amanta lui era urâtă și nu putea să-i facă sex oral.

„M-am gândit: de ce oare a scris asta? Doar s-au întâmplat multe alte lucruri frumoase”, a povestit O’Neil mai târziu. Ea a declarat, în mod public, că acest roman umilește toate femeile și a sugerat că narațiunea misogină se datorează faptului că Bukowski a fost toată viața respins de femei.

   Ilustrație de Charles Bukowski. PC: eksmo.ru

Pentru a-și reveni cumva după descrierile umilitoare din roman, Amber, fiind o gospodină exemplară și mamă a trei copii, a început să lucreze la cartea „Blowing my hero” în care a înaintat versiunea ei despre evenimentele din roman. Cartea, semnată cu pseudonimul Amber O’Neil și din cauza unor încălcări a dreptului de autor legate de niște scrisori ale lui Bukowski din posesia ei, nu a văzut lumina tiparului, deși, acum, circulă pe internet o versiune a cărții publicate în 1995.

Pamela Miller Wood (personajul Tammie în Femei); „O curvă cu părul roșu” — așa o descrie Bukowski pe Tammie (23 de ani) în roman. O mamă singură, dependentă de droguri, care a găsit numărul scriitorului în agenda telefonică și a venit în vizită. Au fost împreună aproximativ doi ani, timp în care Tammie a stat în casa lui, petrecându-și vremea drogată, cerșind bani și culcându-se cu toți.

„Îmi amintesc că citeam Femei și mă gândeam de ce, la naiba, m-a descris în felul acesta? El era un paranoic gelos și de asta își imagina despre mine cele mai aiurea lucruri”, a povestit Pamela Miller Wood mai târziu, recunoscându-se în personajul Tammie.

 Ilustrație de Charles Bukowski. PC: eksmo.ru

Bukowski a scris că amanta lui își câștiga banii din prostituție, dar Wood a negat acest lucru. După ce s-a despărțit de scriitor, Wood a început să se ocupe de afaceri imobiliare în Los Angeles și a lucrat în această industrie mai bine de 30 de ani, primind mai multe premii profesionale.

Mai mult decât atât, Wood, în 2010, a lansat cartea „Charles Bukowski’s Scarlet” și, așa ca și celelalte iubite, a povestit versiunea ei.

Joanna Bull (personajul Mercedes în Femei); Cu această femeie s-a întâlnit în timpul unor lecturi publice. Avea și ea o pasiune pentru poezie și chiar a fost co-autoare, în colaborare cu faimosul Bob Dylan, pentru câteva din piesele sale (Bukowski, despre asta, n-a scris în Femei). Periodic, Mercedes venea în vizită la Chinaski. Cei doi fumau marijuana, se delectau cu bere și făceau dragoste.

Joanna a aflat absolut întâmplător că Bukowski a scris despre relația lor. Se ascundea de ploaie într-o librărie, când a observat că fostul său iubit a publicat o nouă carte.

 Ilustrație de Charles Bukowski. PC: eksmo.ru

Ea a povestit jurnaliștilor mai târziu că nu este supărată pe Bukowski. După părerea ei, el a adăugat lucruri neplăcute în mod intenționat, tocmai pentru a menține viu interesul cititorilor.

Joanna a obținut o diplomă de master în psihologia clinică și a devenit specialist în terapia de cuplu. În plus, Joanna a fondat, după moartea pacientei sale, actrița Gilda Redner, o organizație care oferă sprijin psihologic pacienților cu cancer, dar și oamenilor dragi ai bolnavilor — Gilda’s Club. Organizația funcționează până în prezent.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE