READING

Care-s efectele secundare, dacă te oprești brusc s...

Care-s efectele secundare, dacă te oprești brusc să citești

Salut, mă numesc Veronica și de două luni n-am citit nicio carte. Este incredibil că afirm acest lucru, mai ales că în anul 2017 am citit 50 de cărți. Mă rog, mai deschid uneori o carte și citesc câteva pagini, dar de la Revelion până acum n-am citit o carte integral.

Fiind obișnuită să citesc măcar câteva pagini pe zi, să am o pauză de două luni, după 7 ani de lectură intensivă, echivalează cu traiul pe o insulă pustie. Ești singur cu gândurile tale și îți umpli timpul cu activități fără sens.

Dar să știți că nu caut sfaturi, prin intermediul acestui text, despre cum să revin la rutina mea de bookaholic, ci vreau să împărtășesc anumite stări și reflecții despre ce mi se întâmplă de la această secetă de lecturi.

Starea de eliberare

Anul trecut mâncam cărțile ca pe semințe, nu mă puteam opri și nici nu voiam fiindcă aveam scopul să citesc 50 de cărți. Imediat după sfârșitul acestei curse am simțit că mă eliberez de propria-mi încăpățânare și sufocantul deadline. Simțeam că mi-am făcut plinul, ca o mașină, și pot merge înainte până mi se termină rezerva de carburant.

Apatia

Starea de eliberare a lăsat loc apatiei, ignoranței și lipsei interesului față de cărți. Dragostea față de ele a rămas, dar nu aveam dorința să le răsfoiesc ori citesc. Am lăsat această stare să mă sufoce pentru că aveam nevoie de o pauză. În plus, pauzele nu fac rău și nici lectura nu trebuie să fie o obligație. Apoi a venit tristețea. Eu obișnuiam să citesc în fiecare dimineață și astfel setam o stare care mă ținea toată ziua ori măcar o bună parte din zi. Dar odată ce m-am lăsat de lectură, nu aveam de unde să scot emoții și impresii noi. Am rămas fără hrană pentru creier.

Ideile și creativitatea m-au părăsit

Cărțile erau și sunt o sursă extraordinară de idei și creativitate. În fiecare zi puteam să găsesc o frază ori o istorie care ducea la o altă idee și tot așa. Acest proces mă ajuta chiar și la job. Puteam folosi o frază ori o idee din carte și să o aplic într-o postare pe Facebook pentru brandul la care lucrez. Parcă a secat o fântână în interiorul meu fără lectură, iar drumul până la izvorul care umplea cu apă această fântână mi se părea infinit, chiar dacă se afla la distanța de o mână întinsă. Am rupt legătura cu lumea cărților și îmi este greu să revin la ea. Uneori am sentimentul că lumea lecturii e precum Narnia, iar odată ce crești nu mai ai acces acolo.

Nu găsesc cuvintele potrivite

Am observat, prin februarie, că folosesc un număr limitat de cuvinte pentru a-mi exprima gândurile și emoțiile. Când citești, fără să-ți dai seama, ajungi să folosești un cuvânt mai interesant ori, recitind un pasaj, ți-ai amintit de niște cuvinte pe care nu le-ai utilizat de mult timp. Acum, la nevoie, îmi este greu să găsesc cuvintele potrivite. Îmi este greu să scriu până și acest text. E o consecință pe care o simt direct și care mă afectează mult.

Sunt obosită

Cititul mă ajuta să mă odihnesc și să mă detașez de problemele zilnice, iar eu am renunțat la această necesitate. L-am înlocuit cu jocurile video și funcționează. Aici aș zice că, renunțând la cărți, am descoperit lumea jocurilor video, dar îmi lipsește starea de eliberare pe care o aveam în timpul cititului.

Aceste schimbări interne îmi demonstrează, în fiecare zi, că lectura mă salva, că lectura nu e pur și simplu un fel în care pierdeam vremea, ci contribuie semnificativ la dezvoltarea mea, la starea emoțională și la crearea unui echilibru interior.

Acum citesc o carte, deși o fac forțat pentru că vreau să aprind iarăși flacăra din interiorul meu. Însă are 800 de pagini și mi se pare interminabilă. Dacă sunteți curioși cum am de gând să rezolv problema cu lectura, vă zic – voi citi proză scurtă o perioadă.

Dacă vă aflați în aceeași situație ca și mine, vedeți aici câteva idei pentru a o depăși.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE