READING

Cărți de ficțiune despre condiția femeilor în soci...

Cărți de ficțiune despre condiția femeilor în societate

Martie este luna femeilor și m-am gândit că este un moment potrivit să vorbim despre femeile din literatură. Desigur, am mai abordat această temă, am discutat despre scriitoare și cum ele au scris în perioade în care femeile nu aveau voce, despre scriitoare care au schimbat istoria și care s-au impus trecând peste sute de obstacole.

Altă față a monedei sunt femeile prezentate în literatură. Cum au fost integrate în firul narativ al cărții, ce calități au personajele de sex feminin, cum se comportă, ce opinii au, cum și le exprimă, etc.

Pentru că unele situații fictive și chiar personajele de gen feminin ne pot oferi o lecție și/sau un exemplu demn de urmat, vă recomand o listă de cărți în care femeile sunt adevărate eroine, reprezentând lupta pentru un loc în societate, lupta pentru egalitate și emancipare.

Antigona de Sofocle

Tragedia Antigona de Sofocle, scrisă aproximativ în anul 442 î. Hr., prezintă un personaj feminin puternic care încearcă să se opună regelui Creon și să provoace autoritatea lui patriarhală. Ea merge împotriva ordinului dur pe care l-a dat regele chiar și dacă riscă moartea.

Middlemarch de George Eliot

Dorothea Brooke, protagonista nuvelei, vrea să reușească în viața ei mai multe decât îi sugerează societatea că ar putea.

O cameră separată de Virginia Woolf

În O cameră separată, Virginia Woolf încearcă să explice că Shakespeare ar fi putut avea o soră la fel de talentată, dar că noi nu vom ști asta niciodată pentru că ei nu i-a fost permisă aceeași educație ca și a Bardului.

Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee

Masumeh întruchipează destinul tuturor femeilor din Iran și chiar dacă soarta îi este vitregă, ea continuă să lupte ca să-și găsească fericirea măcar prin cei trei copii ai săi.

Lapte negru de Elif Shafak

În acest roman autobiografic scriitoarea povestește despre depresia sa postnatală, când, din cauza copilului, nu a mai fost în stare să dedice scrisului la fel de mult timp. Toate stările ei sufletești, într-o lume în care o femeie este oarecum obligată să se dedice soțului și copilului, fac contrastul.

Jane Eyre de Charlote Bronte

Chiar dacă fiecare bărbat din viața lui Jane încearcă să o domine, ea se va împotrivi întotdeauna. Ea reușește să meargă împotriva etichetelor sociale și continuă să lucreze după ce se căsătorește, vrând să fie independentă financiar de Rochester.

Culoarea Purpurie

Alice Walker spune povestea unei femei de culoare din Georgia anilor 1930 care luptă, în America și Africa, pentru recunoașterea drepturilor femeilor și asigurarea egalității de gen și nu doar.

Povestea slujitoarei

În romanul acesta distopic, Margaret Atwood conturează un personaj feminin, Offred, de o forță lăuntrică suprinzătoare care, deși nu se poate opune regimului, mai continuă să spere, să viseze la libertate și la momentul în care își va revedea familia.

Arsă de vie de Suad

Suad reușește să supraviețuiască după ce cumnatul său îi dă foc în încercarea de a apăra familia de rușine. Ea este dusă în Elveția, cu ajutorul unei fundații, unde i se face o operație. Astăzi Suad este vie, are un soț iubitor și câțiva copii.

Ușa de Magda Szabo

Un roman inteligent și neobișnuit cu două personaje cheie. Magda este o scriitoare și Emerenc este menajera. Între cele două se leagă o relație aproape mistică. Despre dorințele femeilor, aspirații și probleme existențialiste.

Memoriile unei supraviețuitoare de Doris Lessing

Doris Lessing conturează în această carte un personaj puternic, autoritar și firav deopotrivă. Emily trece prin ororile războiului și reușește să depășească situațiile la limită.

Preaiubita de Toni Morrison

Două drame. O mamă care este nevoită să-și ucidă copilul pentru a scăpa de sclavie (Sethe) și copilul care supraviețuiește (Beloved). Două destine feminine delirante.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE