READING

Cărți de groază inspirate de întâmplări reale...

Cărți de groază inspirate de întâmplări reale

De obicei, după ce termini un text de groază, închizi cartea, expirând cu ușurare: „Este doar imaginația autorului, nimic mai mult. Astfel de lucruri nu se vor întâmpla niciodată în viața reală”. Dar ce sentimente trăiești când descoperi, pe prima sau ultima pagină, expresia „bazat pe fapte reale”? Așadar, dacă ești iubitor al genului horror și adori senzațiile tari pe care ți le oferă astfel de cărți, îți poți alege textele din lista închegată mai jos și care îți vor zdruncina sistemul nervos tocmai pentru că autorii și-au găsit inspirația în evenimente întâmplate aievea și care demult au trecut hotarul ficțiunii, revărsându-se peste ainfasul tipăriturii.

Jaws de Peter Benchley

Puțini știu că pelicula Jaws (n.r. Fălci) regizat de Steven Spielberg a fost filmat în baza cărții cu aceeași denumire al autorului Peter Benchley. Benchley, la rândul său, s-a inspirat din istoria atacurilor repetate ale rechinilor pe malurile oceanului Atlantic din New Jersey din 1916. Peter era mereu pasionat de aceste animale marine și ideea de a scrie un roman, în care un rechin atacă mai mulți oameni și nu mai pleacă, l-a urmărit mai mulți ani. După ce a citit articolul despre atacurile rechinilor din New Jersey, interesul lui față de acest subiect s-a mărit și Benchley s-a apucat de scris.

Istoria: În 1916, pe malul oceanului Atlantic, în orașul New Jersey, între 1 și 12 iulie au avut loc 5 atacuri ale rechinilor. 4 persoane au murit, printre care și un copil de 11 ani, iar una s-a ales cu răni foarte grave, aceste evenimente fiind descrise minuțios pe paginile cărții lui Benchley, lăsând fiori de groază pe pielea cititorilor.

The Amityville Horror de Jay Anson

Sunt sigură că mulți dintre voi au auzit despre Amityville sau chiar au privit filmul care descrie evenimentele din acest orășel. Cartea, care a apărut pe rafturi în 1977, a zguduit întreaga lumea cu istoria groaznică din interior și care, după cum afirmă autorul, e bazată pe fapte reale. Au fost vândute mai mult de 11 milioane de copii și a fost luată decizia de a crea și un film de groază care a devenit una dintre cele mai renumite pelicule ale genului. Întâmplările din carte se desfășoară într-o casă bântuită și implică o familie tânără cu 3 copii.

Istoria: Într-adevăr, autorul s-a inspirat din discuția cu soții George și Katie Lutz care s-au mutat în casa de pe strada Ocean Avenue 112 din Amityville. Însă petrecând doar 28 de zile în locuința de vis, familia a fugit în grabă de acolo, afirmând că lucruri ciudate și paranormale li s-au întâmplat. În această casă, cu un an mai devreme, Ronald DeFeo Junior și-a ucis toată familia – părinții, 2 surori și 2 frați mai mici – împușcându-i în timp ce dormeau. Cauzele acestei crime nu au putut fi explicate nici de polițiști, nici de Ronald personal, iar soții Lutz își găseau copiii noaptea dormind în aceleași poziții în care au fost găsite corpurile neînsuflețite ale fraților DeFoe.

Psycho de Robert Bloch

Știați că pelicula lui Alfred Hitchcock, Psycho, are la bază cartea cu același nume și care, la rândul său, a fost inspirată de un personaj real? A fost o descoperire uluitoare pentru mine! Personajul principal al lui Bloch, Norman Bates, un tânăr cu tulburare de identitate disociativă gravă reprezintă prototipul real al lui Ed Gein, cel mai faimos criminal din istoria Statelor Unite.

Istoria: Cu toate că a fost găsit vinovat doar pentru două crime, brutalitatea lor a șocat toată lumea. Atunci când Ed Gein a fost arestat, Bloch trăia la doar 56 km depărtare de locul unde se desfășurau crimele. Deși a știut puține despre acest caz, în carte pot fi găsite foarte multe asemănări între personajul principal și Gein. Bloch afirmă că ar fi scris cartea bazându-se doar pe circumstanțele aflate din cazul lui Gein, nu pe crimele comise de el.

Murder on the Orient Express de Agatha Christie

Murder on the Orient Express (n.r. Crima din Orient Express) este unul dintre cele mai cunoscute detective criminale din toate timpurile. Dar istoria din spatele acestei cărți nu este una imaginară, fiind inspirată de răpirea și omorul adevărat al fiului lui Charles Lindbergh în 1932.

Istoria: La 1 martie 1932, Charles Augustus Lindbergh Jr., fiul de doar 20 de luni al pilotului Charles Lindbergh și soției lui, Anne Morrow Lindbergh, a fost răpit de la domiciliul său în Highfields, New Jersey. La data de 12 mai, corpul copilului a fost descoperit în apropiere. O servitoare nevinovată, însă suspectată de implicare în crimă, a fost interogată brutal de mai multe ori și, până la urmă, s-a sinucis. Un alt eveniment din viața reală a contribuit, de asemenea, la formarea acestui roman. În februarie 1929, un tren Orient Express a fost prins de un viscol lângă Cherkeskoy, Turcia, și a rămas pe loc timp de șase zile. Christie însăși a fost implicată într-un incident similar în decembrie 1931. Trenul Orient Express, pe care se afla, a fost blocat timp de 24 de ore din cauza precipitațiilor și a inundațiilor pe unele secțiuni ale liniei de tren. Chiar și personajele au fost inspirate de persoanele aflate în trenul cu pricina. Bunăoară, o oarecare doamnă Hilton din America a fost prototipul pentru doamna Hubbard.

The Monster of Florence de Douglas Preston și Mario Spezi

Istoria: Monster of Florence este un nume utilizat frecvent de mass-media din Italia pentru descrierea unei serii de 8 cazuri de omor dublu care au avut loc între 1968 și 1985  în provincia Florența, Italia. Victimele ucigașului erau doar cupluri îndrăgostite sau logodite, pe care el îi împușca în timp ce aceștia făceau dragoste în mașină, iar apoi îi mutila brutal.

Preston, autor de cărți de ficțiune și non-ficțiune, s-a mutat la Florența împreună cu familia sa și a devenit interesat de cazul Monster of Florence, deoarece crimele au avut loc în mediul rural din apropierea locuinței sale. Mario Spezi, co-autor al cărții, este un jurnalist care s-a specializat în cazul acesta mai mulți ani la rând. Preston și Spezi au devenit prieteni și apoi au colaborat la scrierea articolelor și cărților despre acest caz.

Room de Emma Donoghue

Room (n.r. Camera) este un roman din 2010 al autoarei Emma Donoghue. Istoria este povestită din perspectiva unui băiat de cinci ani, Jack, care este ținut captiv într-o cameră mică împreună cu mama lui, crezând că toată lumea constă doar din această cameră și obiectele care se află în ea. Donoghue a scris această carte după ce a aflat despre Felix, un băiat de cinci ani, din cazul familiei Fritzl.

Istoria: Cazul Fritzl a devenit cunoscut în aprilie 2008, când o femeie pe nume Elisabeth Fritzl a declarat poliției din orașul Amstetten, Austria, că a fost ținută captivă timp de 24 de ani, într-o cameră din subsolul casei unde locuia, de către tatăl ei, Josef Fritzl. Elisabeth, de asemenea, a declarat că tatăl său a asaltat-o fizic, a abuzat-o sexual și a violat-o de mai multe ori, cât a ținut-o captivă. În urma abuzului, femeia a născut șapte copii, dintre care patru s-au alăturat mamei în captivitate, în timp ce ceilalți trei au fost crescuți de Fritzl și de soția sa, Rosemarie.

Romanul a fost inclus în lista nominalizărilor pentru premiul Orange Prize din 2011 și a câștigat Premiul regional Commonwealth Writers’  Prize. A fost inclus în lista pentru Premiul Man Booker Prize în 2010 și pentru Premiul Rogers Writers Trust-Fiction Prize în 2010.

The girl next door de Jack Ketchum

Întâmplările din carte au loc într-o suburbie din America și autorul spune povestea a două surori lăsate în grija unei mătuși îndepărtate și a celor trei fii ai ei. Istoria este povestită din perspectiva unui băiat din cartier, numit David, el urmărind cum una din fete este torturată de membrii familiei la care stă și cărora li se alătură curând mai mulți copii din cartier. Cruzimea din carte ți-ar părea ireală, dar evenimentele din carte au fost inspirate de un caz real care a avut loc în Indianapolis, statul Indiana, în anul 1965.
Istoria: Sylvia Linkes, de doar 16 ani, a fost torturată până la moarte de femeia care avea grijă de ea, torturată de copiii ei și alți copii din vecinătate. Sylvia și sora ei, Jenny, au fost lăsate în grija doamnei Gertrude Baniszewski care suferea de depresie și stres ca urmare a câtorva căsătorii nereușite. Curând ea a început să-și verse nervozitatea asupra surorilor, Sylvia suferind mai mult. Gertrude le permitea și propriilor copii să o tortureze și să-și bată joc de biata fată. De asemenea, Baniszewski încuraja copiii din cartier să vină și să o mutileze pe Sylvia, zicând că este ok, pentru că ei au permisiunea maturilor.

Aceste cărți ne demonstrează că uneori lumea reală poate fi cu mult mai înfricoșătoare, decât cea mai nebună istorie creată de imaginația omului, așa că ai grijă!

MPC: www.letterboxd.com

Comentarii

comentarii


Sarcasmul este pasiunea mea. Cărțile sunt hobby-ul meu. Dragostea – frigiderul meu mereu gol. De ce gol? Păi, țin dietă.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE