READING

Cărți despre război care vă vor transforma în paci...

Cărți despre război care vă vor transforma în pacifiști

Războiul accentuează și încurajează sadismul umanității, iar violența și crimele se decorează și devin legale. Ei, asemenea scenariu ar fi demn de o carte, dacă n-ar fi adevărat. Iar pentru că zilele astea s-a discutat mult despre război, eroi, dușmani și victorie, m-am gândit că ar fi potrivit să întocmesc o listă de lecturi care s-ar împotrivi conflictelor armate și care merită să fie citite la orice vârstă și indiferent de convingerile politice.

Abatorul cinci de Kurt Vonnegut se concentează în jurul călătoriei în timp al protagonistului Billy Pilgrim care refuză să lupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și este capturat de naziști. Autorul folosește umorul, de cele mai multe ori, pentru a trata inumanitatea criminală a războiului.

Catch-22 de Joseph Heller este o satiră menită să reliefeze atrocitățile războiului și-l are protagonist pe Yossarian, artileristul inventiv care încearcă să scape de numeroasele sale misiuni din timpul războiului.

Nimic nou pe frontul de vest de Erich Maria Remarque surprinde evenimentele din timpul Primului Război Mondial prin prisma personajului Paul Bäumer care se alătură armatei germane împreună cu tovarășii săi. Dar convingerile lui Paul se schimbă imediat după primul bombardament, ajungând să lupte de fapt împotriva urii dintre tinerii din aceeași generație, dar cu uniforme diferite.

Jurnalul Annei Frank este o autobiografie marcantă a unei fetițe dintr-o familie de evrei care este nevoită să se ascundă cu părinții și sora mai mare de armata nazistă. Acest jurnal surprinde anxietatea și durerea unui copil prins în vâltoarea unui război care nu-i aparține.

Adio, arme de Ernest Hemingway este considerat unul dintre cele mai bune romane americane despre război. Autorul descrie cu fervoare curajul tinerilor voluntari americani, frica care-i macină, tovărășia lor și atrocitățile Primului Război Mondial. Nu este doar o carte despre război, ci și una despre dragoste ca și premisa care poate salva lumea.

A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier de Ishmael Beah este o carte autobiografică dureroasă în care autorul mărturisește cum a fost capturat de rebeli la vârsta de 13 ani, fiind drogat și impus să lupte în timpul războiului civil din Sierra Leone. La 16 ani el este ajutat de UNICEF care-l include într-un program de reabilitare.

Singur în Berlin de Hans Fallada descrie viața oamenilor de rând dintr-un cartier muncitoresc din Berlin care se opun regimului nazist și dramele pe care aceștia le trăiesc într-o perioadă de teroare totală.

Această listă de lecturi o mai completez cu Război și Pace de Lev Tolstoi, eseul fantastic al scriitorului George Orwell – Shooting an elephant, nuvela A fable de William Faulkner și Peripețiile bravului soldat Švejk de Jaroslav Hašek.

Lecturi faine și spread peace!

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE