READING

Cărți radicale: Prezentarea editurii Hecate la Chi...

Cărți radicale: Prezentarea editurii Hecate la Chișinău

Ieri, în timp ce majoritatea locuitorilor din Chișinău se delectau cu șașlâc și ciocneau pahare din plastic cu tulburel în centrul orașului, la nici 10 pași de ei, în Librăria din Centru, avea loc prezentarea editurii Hecate venită de la București pentru a se întâlni aici cu…10 oameni. Da, am fost 10 oameni la eveniment, inclusiv cofondatorul editurii, organizatorii, librara și publicul. Cu toții am fost de acord cu faptul că lumea serbează și nu prea ți-i a veni la așa un eveniment când sunt atâtea petreceri în jur. Dar în gând, probabil, cu toții ne-am declarat dezamăgiți de cititorul moldav și de lipsa sa de activism. Astfel, mirosind izurile de șașlâc care se strecurau de afară, ne-am prins într-o discuție destul de deschisă și apropiată.

Dar să vă zic mai multe. Conform descrierii care poate fi găsită pe site-ul lor oficial, Hecate este o editură și o librărie care își trage numele de la zeița cu același nume. De la ea a fost împrumutat și dezvoltat rolul principal al editurii: un popas pentru cei aflați la răscruce, un loc în care micile comunități se pot reuni și recunoaște în ciuda contextelor diferite, în care lumile se unesc și coexistă, un popas format din spații mici de întâlnire în care vocile diferite se pot auzi la fel de tare și la fel de clar. De-a lungul istoriei (vestice, ar trebui să precizăm), Hecate a devenit simbolul negativizat al femininului și al potențialului său transformator: Hecate era, în perioada medievală și după, vrăjitoarea, femeia ce trebuia stăpânită, redusă la tăcere, anihilată. De aceea, editura folosește numele de Hecate ca o modalitate de a recupera și repozitiva femininul, în diversitatea și multiplicitatea experiențelor și manifestărilor sale.

Hecate se poziționează ca o editură de stânga, minoritară. Specificul ei este că publică autori care abordează în lucrările lor teme înguste și marginale, cum ar fi feminismul, queer, LGBT, etc. Pe lângă cărțile de gândire critică, editura a ales să publice și cărți de ficțiune. La moment are patru colecții: gândire critică, SF, ficțiune și albume.

Ovidiu Anemțoaicei, cofondatorul editurii, ne-a povestit că în prezent editura numără doar 10 titluri publicate, fiind una destul de mică și abia la început de drum. Dar pe parcursul acestui an mai pregătesc câteva titluri printre care o antologie despre feminism. Viziunea editurii este să construiască un spațiu cultural și de networking pentru minorități, grupurile marginale și nu doar.

Mi-a plăcut sinceritatea de care a dat dovadă Ovidiu. Răspundea deschis la orice întrebare fără să se ascundă după răspunsul „secret comercial”. Fiind întrebat de ce nu au optat să publice ebooks sau cărți pe hârtie reciclată, dacă tot sunt ecologiști, Ovidiu a spus că asta a fost și pentru el o dilemă la momentul lansării primelor cărți, însă din cauza costurilor extrem de ridicate pentru hârtia reciclată și a drepturilor de autor pentru ebooks, o editură mică precum Hecate nu are cum să-și permită acest lux. Paradoxal, hârtia reciclată este un lux de fapt.

„Uneori mă uit prin librărie și mă gândesc câți copaci am aici”, Ovidiu Anemțoaicei, cofondator Hecate.

ovidiuOvidiu Anemțoaicei, cofondator Hecate

Ovidiu a adus cu el și cărțile pe care le-au publicat. Câteva pot fi găsite și la Librăria din Centru. Eu am ales o carte cu un titlu curios, „Cincizeci de nuanțe ale feminismului”, de care sper să mă apuc imediat ce-mi termin reading challenge-ul de octombrie.

veronica

Bucureștenii pot să dea o raită pe la editura și librăria Hecate – ambele găzduite sub același acoperiș – la adresa Doctor Paleologu numărul 26.

La Chișinău, evenimentul a fost organizat în colaborare cu Centrul GENDERDOC-M în cadrul Zilelor Coming-out și găzduit de Librăria din Centru.

gheorge-erizanuGheorghe Erizanu, Cartier
hecate-la-chisinau Gheorghe Erizanu și Emilian Galaicu-Păun
petru-negura Petru Negură, sociolog
de-ce-sa-fii-fericita-cand-poti-sa-fii-normala Cea mai bine vândută carte a editurii Hecate
funny-boy Funny Boy din colecția editurii Hecate
amonit Cărți din colecția editurii Hecate
trupuri-subversive Cărți din colecția editurii Hecate

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE