READING

Cărțile pe care le-au „abandonat” cei mai mulți ci...

Cărțile pe care le-au „abandonat” cei mai mulți cititori

Care cărți, promovate excesiv, sunt abandonate cel mai des de cititori? De ce? Goodreads a inițiat un studiu în acest sens, utilizând datele și indicațiile utilizatorilor platformei. În acest top 10 au fost incluse 5 romane contemporane și 5 clasici.

De ce totuși cititorii abandonează o carte la jumătate sau din primele pagini? Motivul numărul unu, cel indicat de Goodreads, este plictiseala. 46,4% din participanți au bifat această variantă. Al doilea motiv este autorul care, de departe, are o tehnică narativă sterilă. 18,8% au bifat această cauză. Pe al treilea loc s-au clasat 2 motive: subiectul prostesc sau ridicol. În plus, cititorii mai sunt iritați de protagoniștii antipatici, de o redactare aiurea, descrieri siropoase, dar și imoralitate.

Goodreads a stabilit că, de fapt, cele mai critice pagini pentru un autor sunt de la 50 la 100. Exact în acest interval cititorii decid dacă merită să citească cartea până la capăt. Iar dacă s-au încumetat să treacă de pagina 100, atunci, cel mai probabil, cititorul se va chinui s-o citească până la final.

Care totuși este topul celor mai abandonate cărți?

Contemporane:

1. J. K. Rowling și O moarte subită

În O moarte subită autoarea scrie despre un oraș de provincie în care brusc se eliberează scaunul primarului și toți luptă să-l câștige. Este primul roman matur al scriitoarei după Harry Potter. Fanii acesteia au cumpărat tot tirajul și… au rămas decepționați. Această carte seamănă extrem de puțin cu celebrul Potter. De altfel, așteptările mari i-au și motivat pe cititori să abandoneze cartea.

2. E. L. James și Fifty Shades of Grey

Acest roman erotic a devenit, într-un timp foarte scurt, extrem de popular. Povestea unei studente infantile care devine sclava sexuală a milionarului pasionat de BDSM. Romanul a fost extrem de promovat, iar mulți au vrut să deschidă cartea măcar să înțeleagă fenomenul. Totuși, la fel de mulți au închis cartea imediat. „Acest roman nu este pentru toată lumea”, „Mi-e rușine de noi toți”, „Sunt prea snob pentru o astfel de ficțiune”, au scris cititorii pe Goodreads.

3. Elizabeth Gilbert și Mănâncă, roagă-te, iubeşte

Dezamăgită de viață și de propria persoană, o femeie de 30 de ani, divorțată, pornește într-o călătorie de un an în Italia. Astfel începe romanul autobiografic al autoarei, deja ecranizat la Hollywood. Dar ce-i nemulțumește pe cititori? Cei mai mulți s-au arătat dezgustați de eroină care „se plânge prea mult” și „este obsedată de sine”.

4. Stieg Larsson și trilogia Millennium

Bestseller-ul despre jurnalistul de investigație și partenera lui orfană a cucerit Hollywood-ul. Totuși, nu toți s-au arătat încântați de istoria norvegianului. Cei mai mulți s-au plâns că începutul e prea întins și abia dacă au avut răbdare să aștepte acțiunea.

5. Gregory Maguire și Wicked

Cartea asta este practic necunoscută la noi, în schimb a făcut ravagii în America. Este o istorie fantasy inspirată de Vrăjitorul din Oz, însă protagonista nu este Dorothy, ci vrăjitoarea pe care o ucid în original pentru a putea să se întoarcă acasă. Așteptările mari i-au și făcut să abandoneze cartea.

Clasici:

1. Joseph Heller și Catch-22

Acest roman-satiră spune istoria unui aviator care, pe timp de război, încearcă cu orice preț să evite să urce în avion și să lupte, iar șefii, cu tot dinadinsul, încearcă să-l trimită mort acasă. Romanul, deja clasic, are foarte mulți admiratori, dar sunt și din cei care-l acuză că este extrem de plictisitor.

2. J. R. R. Tolkien și Stăpânul Inelelor

Sunt sigură că foarte mulți au încercat, cel puțin o dată, să citească Stăpânul Inelelor. Această epopee fantasy în trei volume o fi adorată de unii cititori, dar sunt și ceilalți care se plâng de volumul prea mare al cărților în care acțiunea, de cele mai multe ori, bate pasul pe loc.

3. James Joyce și Ulise

Ulise este o carte complicată și, deseori, mulți o abandonează de la primele pagini, deși snobii sau vedetele își fac poze ca să demonstreze cât de curajoși sunt că s-au încumetat s-o citească. De altfel, povestea despre infidelitate (și nu doar) intuiești că ar trebui să te țină, dar Ulise n-a fost scrisă pentru a fi citită, ci mai degrabă pentru a fi studiată. Mulți din cei care au abandonat cartea spun că n-au fost în stare să înțeleagă ce se întâmpla cu adevărat în carte.

4. Herman Melville și Moby Dick

Romanul Moby Dick, despre vânătorii de balene, nu a fost apreciat în timpul vieții autorului. Mulți au considerat-o prea voluminoasă și plictisitoare. În schimb, romanul a devenit un hit peste 30 de ani, deși încă mai sunt cititori care sunt de acord cu criticii contemporani autorului Melville. Mulți spun că această istorie putea fi mai scurtă, iar digresiunile lirice mai puține.

5. Ayn Rand și Revolta lui Atlas

E o carte dificilă și o abandonezi de câteva ori înainte s-o termini. Romanul abundă în monologuri, iar acțiunea este lentă, asta spun cei care au renunțat la carte. Or, Revolta lui Atlas este, de fapt, o carte importantă despre declinul societății și atât de temutul socialism pe care scriitoarea, vădit, îl respinge.

sursa: Goodreads

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE