Cărțile vacanțelor mele

Știi momentul acela când ești nevoit să te oprești dintr-o activitate pentru a asculta o piesă? O piesă care îţi aduce aminte de o vară frumoasă, de o iubire, de o despărţire, de părinţi, de o ţară, de o…sau playlist-uri întregi făcute pentru anumite drumuri, pentru anumite plaje, iar când le asculţi îţi flutură pe retină imagini cu trenuri, păduri, mări, ţări, plimbări.

Eu cred că sunt şi aşa cărţi, cărţi care te duc cu gândul la călătoriile tale. Cărţi pe care le-ai aruncat într-o valiză sau le-ai pus în rucsac. Cărţi pentru călătorit. Cum scrie şi Igor Guzun în al său Vinil – 100 de chestii pe care le poți face cu o carte: o poți purta cu tine în călătorie –, sunt cărţi destinate anume călătoriilor. Despre ele vreau să vă povestesc aici.

14249078_10210175143680206_1435815370_n

Prima carte care îmi trezeşte amintiri despre vacanță este Doamna Bovary. Am aruncat-o fără griji în valiză şi am plecat cu ea la mare în vara anului 2012. Relația mea cu această carte s-ar fi dovedit efemeră dacă acasă nu mă aştepta o despărţire, iar eu visătoare citeam și mă gândeam la un „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Acum, această doamnă îmi aduce aminte de separarea din vara anului 2012 pentru că un şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi” n-a existat nici în cazul meu, nici în cazul ei.

14302889_10210175166760783_1334932487_n

Crima din Orient Expres îmi amintește de cel mai lung roadtrip. Chişinău-Praga, peste 24 de ore în autocar. Cartea asta nu se mai termina și era extrem de agasantă, la fel ca drumul nostru – obositor și fără sfârșit. Nu mi-a plăcut cartea, dar am impresia că asta s-ar putea datora condiţiilor extreme de lectură… Deși nu, pur şi simplu, nu mi-a plăcut cartea!

Cititorul din peşteră a fost cartea din avion. Mi-am luat cel mai mic volum în cea mai mică geantă la Paris și 5 zile – cât a durat călătoria – nu m-am atins de ea. Eu eram preocupată de arhitectură și oameni, în timp ce Tanya, mon amie, umbla cu „Nimic nou pe frontul de vest” după ea şi citea, ba în metrou, ba în rând la Catacombe, ba în rând la Luvru sau cât de ne odihneam picioarele în Grădina Luxemburg. Elementar, eu nu puteam citi la Paris. În metrou stăteam cu ochii holbaţi şi citeam de pe chipurile oamenilor, din culturi străine, din obiceiuri, din reguli nescrise… sau poate scrise într-o limbă străină mie, limba doamnei Bovary. Apoi în avionul spre casă am deschis mica mea carte şi i-am venit de hac.

La mare, anul trecut, mi-am luat cartea pe care o căutam de 6 ani. Cartea care mi-a recomandat-o profesoara mea de limba română în prima zi când ne-am cunoscut și asta după ce am vorbit despre Portretul lui Dorian Gray. Romanul Arcul de triumf” vrei să-l devorezi în două zile, dar eu mi-am lungit plăcerea sadică și l-am citit o săptămână, anticipând cu emoţie mult așteptata plecare la Paris.

14256302_10210175143480201_1866062284_n

Chiar dacă nu am citit Nekrotitanium” în călătorie, tot de călătorie îmi aduce aminte pentru că o citea Tanya – aceeași amică devotată – şi murea de râs. S-a abținut atât cât i-au permis dialogurile din carte, căci în cabina trenului Suceava-Cluj, pe lângă 3 fete zbânţuite şi gălăgioase, mai era o doamnă care se uita sașiu la Tanya.

Vinil-ul, despre care am vorbit la început, chiar mi l-am luat în rucsac spre Cluj. Mi-a lăsat-o Nata s-o citesc şi să i-o aduc acasă, acolo acasă. Am găsit timp să citesc în intervalul scurt de timp când nu ne plimbam prin parcuri sau nu petreceam la Untold până la 4 dimineața.

Dacă ai ce să citești și timp găsești sau o fi invers? Să găsești timp pentru lectură pentru că listele sunt făcute de ani întregi. La voi cum e?

Totuși, câteodată laşi cartea din mână pentru a asculta o piesă şi să-ţi aduci aminte de o vacaţă la mare de la care a trecut două luni, dar parcă au trecut 3 ani.  Așa ca și piesa Ocean Drive: Don’t say a word while we dance with the devil…”

Comentarii

comentarii


Am învățat literele și să citesc în cei 7 ani de acasă. Acum învăț să lecturez. Follow on Instagram @chiparus

RELATED POST

 1. […] Citiţi mai departe pe haibun.md […]

 2. Marin

  9 September

  La Kafka Museum ai fost? 😀

  • Maria Chiper

   10 September

   Nu am reușit, din pacate, dar știu unde merg data viitoare când ajung la Praga 🙂

 3. Marin

  12 September

  Unde?

  • Maria Chiper

   12 September

   Păi cum unde? La Muzeul Kafka :))

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE