READING

Câteva lucruri pe care le râvnește un scriitor

Câteva lucruri pe care le râvnește un scriitor

Actorii au Oscarul, jurnaliștii au Pulitzerul, arhitecții au Pritzkerul, inginerii au Queen Elizabeth Prize, iar scriitorii – Nobelul. Fiecare meseriaș visează să-i fie recunoscute meritele și genialitatea cu un trofeu, iar după trofeu vine recunoașterea mondială și creșterea vânzărilor. Mulți vor spune, modești, că n-au nevoie de ele, dar să nu-i credeți. Fie că-l râvnesc din trufie sau fie că aceștia își înțeleg talentul și-și cunosc meritele, dar își țin aceste gânduri doar pentru ei, cert este că omul, prin natura sa, caută aprobarea, mai mult sau mai puțin, iar un premiu l-ar face fericit pentru că n-a muncit în zadar și pentru că are un scop.

Cum mă gândeam eu așa la Nobelul pentru Literatură, m-am întrebat ce alte vise ar putea avea un scriitor. Că doar înainte și după Nobel mai este viață. Ori dacă, așa cum s-a întâmplat cu mulți scriitori mari, nu primești Nobelul în această viață, ce-ți mai rămâne să râvnești? Pornit-am un experiment, haios sau serios – decideți voi, și am reușit să depistez 12 dorințe care l-ar putea face fericit pe un autor, cu excepția scrisului. Iată ce mi-a ieșit:

1. Primul lucru dorit pe listă de către un scriitor, vorbesc din proprie experiență și din discuțiile cu alții, este timpul. Mulți râvnesc să aibă timp berechet pe care să-l petreacă doar în compania scrisului, așa cum sunt nevoiți să-și ia două sau trei job-uri adiționale pentru a supraviețui.

2. De aici derivă al doilea punct pe listă, onorarii mai mari. Conform unor estimări, un autor primește 5-10% din contractul încheiat cu editura. Prea puțin pentru a-ți permite să dedici tot timpul din lume scrisului și să renunți la o muncă cu un șef care te tachinează. Ei bine, mulți spun că nu caută să facă bani din scris, dar, cred eu, din moment ce ai făcut o muncă și dacă aceasta mai este și de calitate, de ce n-ar fi remunerată pe potrivă?

3. Un scriitor și-ar dori o bursă, asta dacă nu-i reușește performanța să trăiască din scris romane sau poeme.

4. Al patrulea punct pe lista dorințelor sunt criticii literari. Sunt absolut convinsă că mulți dintre scriitori ar visa să citească o recenzie despre ei în Los Angeles Times ori The New York Times. Preferabil să fie pozitivă.

5. Dacă Comitetul Nobel nu-ți apreciază calitățile de literat sau trebuie să-l acorde altcuiva care e prea bătrân și nu se știe cât o mai ține, atunci rămâne Pulitzer pentru Ficțiune, Man Booker Prize și alte câteva premii.

6. O carte este declarată bestseller dacă a depășit numărul de 10.001 exemplare vândute. Arătați-mi cu degetul pe cineva care nu și-ar dori să-i fie citită cartea de atâția oameni? Că doar nu a scris-o pentru el.

7. Imaginați-vă că-i sună telefonul unui scriitor și este invitat să i se ia un interviu pentru The Paris Review? Revista care i-a chestionat pe mai toți scriitorii deveniți clasici. Răspunsul ar fi DA ferm și apoi distribuit interviul pe pagina de autor și cea personală de Facebook.

8. Filmul, muzica și literatura sunt complementare ca și artă, cred eu. De asta, cu mici excepții, cred că scriitorii și-ar dori să-și vadă cartea pe ecrane. Desigur, nu fără implicarea lor în scenariu și pe platoul de filmare sau la casting.

9. Totuși, cel mai important, spun unii, este recunoașterea meritului de către cititori. Că deși n-or face bani din cărți, un exemplar oricum va ajunge pe mâinile potrivite. Așa să fie?

10. Mai cu haz, dar cred că apariția numelui său într-un rebus de pe ultima pagină a unei reviste înseamnă deja o mare victorie. Oamenii te cunosc și îți citesc cărțile.

11. Să nu uităm și de traduceri. Nu există o mai mare plăcere pentru un scriitor să știe că i-au ajuns cărțile peste tot în lume și-i sunt citite deopotrivă în Australia și în Norvegia.

12. Iar ultimul vis cred că sunt licitațiile. Pe bune, mai puține șanse că-ți vor fi vândute lucrurile cu bani mulți atât cât ești în viață, dar dacă îți vor vinde post-mortem stiloul cu care ți-ai scris romanul de debut, atunci ai făcut tot ce-ai putut pentru literatură.

Ar fi probabil mai multe chestii de adăugat, dar aștept și ideile tale în comentarii.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE