READING

Câteva recomandări de proză scurtă românească...

Câteva recomandări de proză scurtă românească

Pe ambele maluri ale Prutului, în 2017, au apărut niște cărți tari de proză scurtă pe care, dacă nu le-ai citit până acum, trebuie să le cauți prin librării. Majoritatea povestind despre un realitatea cotidianului, cu mult umor și, pe alocuri, absurd, cărțile acestea îți vor colora zilele și te vor ademeni într-un ciclu peren de destine omenești. 

1. Ana Maria Sandu și Pereți subțiri

Acest volum de proză scurtă conține 17 povestiri, având în centrul acțiunii un bloc din București și oamenii care-l populează. Viețile acestor locatari se întrepătrund, se completează, reliefând un microunivers împrejmuit doar de pereții subțiri a fiecărui apartament. Destine umane, tragediile și necazurile lor, iubirile ratate, conflictele. Toate aceste detalii formează un cadru cinic în care oamenii parcă sunt sortiți să trăiască în cicluri aceeași viață.

2. Alex Tocilescu și Imperiul Pisicilor

Imperiul Pisicilor conține 32 de proze scurte în care autorul comentează voalat, cu ironie și umor, societatea românească. Prozele sale sunt înțesate de personaje și evenimente supranaturale, precum extratereștri sau diavoli. Totuși, apar și personaje realiste. Toate antrenate în acțiuni amuzante și pline de o naturalețe neconvențională.

3. Dumitru Crudu și Moartea unei veverițe

Cel mai recent volum de povestiri al autorului ți-ar putea părea un paradox, iar asta pentru că Dumitru Crudu, deși scrie despre niște tragedii, apelează la umorul cu care ne-a obișnuit deja și-n Salutări lui Troțki. Povestirile sale, atent dantelate, conturează „tabloul” unui război care a bulversat Basarabia și a distrus zeci de destine umane. Cartea asta, după părerea mea, seamănă cu un protest.

4. Răzvan Petrescu și Mandarina

Numit de critici cel mai bun scriitor de proză scurtă, Mandarina lui Răzvan Petrescu este o carte acidă și zguduitoare, marcată de o melancolie profundă unde se împletește absurdul și realitatea cotidiană. Bunăoară, volumul începe cu povestirea Fetița cu chibrituri care, departe de originalul pe care-l cunoaștem toți, este o istorie a unei copilării ratate în care fata prestează servicii sexuale bărbaților pentru a obține bani să-și cumpere chibriturile.

5. Florin Iaru și Sînii verzi

Cele 56 de proze scurte care alcătuiesc volumul setează un cadru alegoric, comic și plin de ingeniozitate. Povești delicioase și situații imprevizibile. De exemplu, povestirea Cantitatea neglijabilă în care un cumpărător negociază prețul unui produs cu doi vânzători. Nu vom fi în stare să înțelegem despre ce produs este vorba, decât la final și, credeți-mă, că acesta este de maximă intensitate.

6. Anatol Moraru și Punct de vedere

Autorul basarabean ilustrează viața din Moldova, semănând, ca și povestirile lui Dumitru Crudu din Salutări lui Troțki, cu niște bancuri narative. Texte pline de umor, înțesate de cuvinte rusești, despre cotidianul aparent banal.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE