READING

Câțiva meșteri de la noi au cioplit în lemn person...

Câțiva meșteri de la noi au cioplit în lemn personajele din Harap-Alb

Suntem generația care a crescut cu Harap-Alb – așa cum copiii de astăzi admiră eroii din filmele produse de Marvel – Ochilă, Sătilă, Gerilă, Flamânzilă și Păsări-lăți-lungilă, luptând cu Spânul și învingând balaurul.

Dacă ați visat vreodată să-i întâlniți pe eroii poveștilor scrise de Ion Creangă, dacă pentru o călătorie plină de ghidușii ați avut nevoie doar de o carte, atunci duminica trecută v-ați fi simțit cu siguranță un copil împlinit.

În cadrul rezervației naturale Plaiul Fagului se desfășoară anual Sărbătoarea Fagului, iar un moment important al festivalului este tabăra de creație pentru meșterii cioplitori în lemn. La ediția din acest an, timp de zece zile, meșterii lemnari, Dumitru Maxim, Dumitru Portarescu, Andrei Teișanu, Alexandru Vlagu, Simion Bulbaș, Vasile Sicora și Dumitru Muruzuc, au reușit să transforme buștenii de lemn în eroii copilăriei noastre. Iar pentru că celui din urmă îi spun tată, am aflat despre toate peripețiile pe care le-au avut meșteri în timp ce-și mânuiau dălțile.

Meșterul Vasile s-a lăudat cu Gerilă care avea o pereche de mănuși ce îi atârnau pe o funie, așa cum ni le prindeau nouă părinții în copilărie ca să nu le pierdem. Tânărul meșter Dumitru mi-a povestit că l-a descălțat pe Ochilă la un picior după ce a recitit povestea și a aflat că personajul s-a împiedicat pe drum. Pentru o glumă istorică meșterii i-au pus lui Sătilă un leu moldovenesc în buzunar, ca să fie povestea cu o „cireașă pe tort”. Păsări-lăți-lungilă avea încă un pic și ajungea la cer.

 Gerilă
 Ochilă
 Flămânzilă
 Balaurul și Setilă
 Dumitru Muruzuc și Păsări-lăți-lungilă

Meșterii au urcat pe scenă modești și sub lanul de aplauze sincere și fascinate ale copiilor. S-au lăsat fotografiați, zâmbeau senin și au ținut să precizeze de ce au ales anume această poveste. Meșterul Dumitru Muruzuc, cel care i-a ghidat pe ceilalți șase meșteri în timpul taberei de creație, a venit în fața publicului cu un discurs, care cred că ar rezuma perfect valoarea acelor zile.

 Meșterul Dumitru Muruzuc

Cu bătături în palme, cu licăriri de bucurie în ochi, cu dor de voi în inimă, am încercat să deschidem ușa bibliotecii neamului nostru, căci înaintașii noștri cărturari au spus că poveștile, veacuri de-a rândul, au fost unica bibliotecă a neamului românesc. Am demonstrat astăzi că neamul nostru avea supereroi cu mult timp înainte de apariția lui Superman. Sunt personaje diferite, unul mai înalt, altul mai scund, dar s-au unit împreună. Aidoma lor, meșterii s-au adunat. Doi de pe malul drept și stâng al Nistrului, unul de pe malul Răutului, unul din valea Răuțelului și Badea Simion stând cocoțat aici în Codri. Aș vrea să vă știu și pe dumneavoastră, așa diferiți cum sunteți, să fim uniți ca cele cinci degete de la mână și să facem lucruri frumoase, aici, acasă, pentru copiii noștri.

Duminica trecută am înțeles cum arată oamenii senini la chip și cât de frumos este neamul nostru în portul său popular. Zi ruptă din realitate, departe de aglomerația unor orașe, cu miros de lemn, bătăi ușoare de vânt, morman de rumeguș și vorbe schimbate la un păhar de vin rece. Lumina jucăușă străbătea prin frunzele mici ale copacilor înalți, oamenii se împărțeau cu umbra unor locuri cuminți de pe iarbă verde. Copiilor nu le mai era frică de balaur și-l încălecau câte cinci. În Rezervație răsuna un val de muzică vie. Contrabas, tobe, nai, chitară, cântau toți grămadă, dacă-i priveai atent le puteai zări lacrimile pentru că o făceau cu sufletul.

Avem nevoie de povești chiar și atunci când suntem maturi, de zile în care ne aducem aminte de noi, de simplitatea buneilor noștri, de farmecul primelor cărți citite, de gustul adevărat al apei băute din căldarea de lângă fântână. Avem nevoie de zile adevărate ca să ne creștem copiii cu povești.

Comentarii

comentarii


Sunt Vinerea lui Robinson Crusoe. Follow on Instagram @laura_mur_

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE