READING

Ce a fost bine și rău la Salonul internațional de ...

Ce a fost bine și rău la Salonul internațional de carte pentru copii și tineret

Am venit, am văzut, am cumpărat. Cu această deviză îmi fac apariția la fiecare Salon internațional de carte pentru copii și tineret. Dacă în ceilalți ani urmăream evenimentul strict din perspectiva unui cititor, anul acesta însă mi-am asumat și rolul celui care analizează, critică și laudă.

Nu am fost uimită să văd că lumea se înghesuie la standurile librăriilor pe care le cunoaștem: Librarius, Pro Noi, Polirom, iar mai nou și la BookStore Moldova. Apropo, cred că la BookStore se îngrămădea lumea din motiv că librăria a avut o amplasare foarte bună (chiar la intrare) și au depus efort să facă din standul lor un mic orășel al cărții cu străzi care desemnau tipuri de literatură.

Dacă tot scriu despre prezentări originale la Salon, trebuie să-i menționez și pe cei de la editura Bestseller care au avut o prezentare foarte interesantă – o carte cu rafturi înăuntrul căreia găsești alte cărți. Din păcate, instalația-carte avea cam puține cărți pe ea. Speram să găsesc mai multe la Bestseller pentru că magazinul lor online dispune de o selecție mai variată.

Sursa: Facebook/Bestseller.md

Pentru cei care nu au fost la Salon, vă zic eu: jumătate din spațiul expoziției era….gol! Am văzut mai multe edituri care nu aveau mai mult de 10-20 de titluri pe masă și nici nu încercau să atragă atenția cititorilor. „Am venit, am arătat ce am, am sperat că nimeni nu mă va lua în seamă”? Să fi fost acesta gândul acestor echipe? În plus, nu cred că problema este lipsa de resurse, ci mai degrabă lipsa de inițiativă și interes. Astfel, nu e de mirare că cititorii vizitează aceleași standuri an de an. Ei merg acolo unde știu că au ce vedea și ce cumpăra. Apropo de cumpărare, pentru că toți cei cu standuri vor să vândă la așa un eveniment, propun și reduceri, oferte. În mare parte acestea au rămas doar pe afișele care anunțau reducerea. Cele mai bune cărți au rămas la prețurile lor de magazin: 150-200 de lei și mai mult. Chiar și editura Polirom, care an de an avea prețuri superbe la ediția Poket Book, anul acesta a venit cu o mulțime de cărți, însă puține dintre ele au avut un preț atractiv.

Până la urmă am venit la Salon după noutăți literare, dar nu am văzut nimic (corectați-mă dacă greșesc). Am văzut pe standuri aceleași cărți ca și în librării fără reducerile anunțate ori promoții, nimic adus special pentru vizitatorii Salonului. De altfel, cred cu înfrigurare că un astfel de eveniment sunt pentru promovarea cărții și, evident, a editurilor și pentru stimularea vânzărilor, dar fără o strategie bună de marketing rămâi fără cumpărători.

Despre partea interactivă a Salonului – prezentare de cărți și concursuri literare – nu pot să vă zic multe, le-am scăpat, iar pe pagina evenimentului nu a fost nicio noutate. Probabil că nici nu erau importante, dacă nu au fost menționate.

Să vă zic și ceva de bine: am descoperit BookStore, urmează să-i urmăresc mai atent, dar prezentarea lor la Salon mi-a plăcut. Menționez iarăși colțișorul de lectură foarte atractiv al editurii Bestseller. Mi-a plăcut să văd și multă lume, sper că nu doar s-au uitat la cărți, dar au și cumpărat.

Anul acesta am renunțat la ideea de a pleca de la salon cu un braț de cărți. Mi-am luat o singură carte, o alegere foarte tipică pentru mine, însă din tot ce am văzut la Salon, doar ea mi-a făcut cu ochiul.

Așteptăm și părerea voastră despre eveniment!

MPC: Facebook/Bestseller

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE