READING

Ce faci când n-ai chef să citești: tips & tri...

Ce faci când n-ai chef să citești: tips & tricks

După ce anul trecut am scris despre cum să-ți faci mai mult timp pentru citit și despre cum reușesc să citesc 50 de cărți într-un an, după ce mi-am dus la bun sfârșit HaiBun Reading Challenge și Goodreads Reading Challenge, mă confrunt cu o situație neplăcută – nu am chef să citesc.

Inițial mi-am zis că poate e ok să iau o pauză, iar după două săptămâni m-am gândit că poate n-am descoperit cărțile de care am nevoie, că așa sunt eu – citesc cărțile de care am chef în acel moment. Însă privind rafturile pline de cărți, multe mi se par interesante, dar mâna nu se întinde după niciuna.  

Concluzia finală este că am cam obosit și poate ar trebui să fac o pauză mai lungă. Totuși, observ un efect secundar: nu prea am inspirație, acest „simț” al meu fiind obișnuit să se hrănească din lecturi. Azi am decis să trec la acțiune și să caut soluții care m-ar ajuta să readuc pofta de lecturi.

Iată ce idei am găsit, idei pe care mi le ofer mie, dar și vouă, cei care se află în aceeași situație.

1. Recitește scriitorul preferat/cartea preferată

 Chestia asta lucrează în favoarea mea de fiecare dată. Știu că va suna mainstream, dar vă zic că am recitit cărțile lui Haruki Murakami de vreo 2 ori, iar unele chiar de 3 ori. De fiecare dată făceam asta când nu aveam chef de nimic altceva. Pentru mine a lucrat perfect. Nu ai revenit de ceva timp la „Micul prinț”? E timpul să o faci! Simți că ai nevoie de magia din lumea lui Harry Potter, dar îți este rușine să recunoști că ai recitit seria de aventuri de vreo 5 ori? Ignoră rațiunea și fă ce-ți spune eul tău interior.

2. Mergi la lansări de carte

Ce vezi la astfel de evenimente? O mulțime de cititori încântați de lucrarea autorului respectiv, adică oameni pasionați de lectură care vor vorbi cu atâta entuziasm despre cărți, încât nu vei rezista și te vei molipsi de pofta lor de lectură.

3. Alătură-te unui club de lectură

Un club de lectură impune disciplină, pentru că există posibilitatea să ai parte de o mulțime de spoilere, dacă nu termini cartea până la deadline. De asemenea, la cluburile de lectură poți descoperi autori și cărți noi și poate anume de asta ai nevoie, să ieși din zona de confort și plictiseală.

O alternativă pentru clubul de lectură ar fi un reading challenge. Poți să te alături la cel lansat de noi. 

4. Citește proză scurtă

Atunci când te confrunți cu blocajul cititorului, orice carte mai groasă de 100 de pagini te poate speria. Eu vă recomand să citiți povestiri scurte. Ele nu solicită implicare pe timp îndelungat și de regulă, „se consumă” foarte ușor.

Vezi aici o selecție de cărți de proză scurtă făcută de echipa HaiBun.

5. Citește despre cărți

Dacă încă nu simți că ai chef de un roman, citește despre cărți. Citește despre cărți pe care deja le-ai citit, citește comentarii și păreri, lansează conversații etc.

Dacă ai dezvoltat propriile tehnici de a trece peste blocajul cititorului, spune-ne și nouă! Mult spor! 

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE