READING

Ce obișnuițe ciudate aveau scriitorii în timpul lu...

Ce obișnuițe ciudate aveau scriitorii în timpul lucrului

După 3 ani de zile am terminat, în sfârșit, al doilea meu roman. Imediat după ce am scris „final” la baza foii, am sărbătorit cu o altă carte cumpărată din librărie. Așa obișnuiesc să-mi răsplătesc efortul. Am descoperit printre rafturi o carte cu o copertă roșie, aparent prăfuită, dar care scria despre cele mai ciudate obiceiuri ale scriitorilor în timpul lucrului asupra unui text. Atunci m-am gândit și la obiceiurile mele. Nimic obișnuit, decât munca zilnică, chiar și atunci când nu este inspirație. Rezultatul? În trei ani am mâzgâlit zeci de foi, am rescris textul de două ori și am schimbat povestea cardinal, dar a meritat.

Tot despre asta scrie și în cartea-document Odd Type Writers de Celia Blue Johnson. Bunăoară, Schiller obișnuia să-și scufunde picioarele într-un vas cu apă rece pentru a sta treaz. Jack London și-a setat un număr exact de cuvinte pe zi, iar Flannery O’Connor scria doar diminețile și fără pauze. Eu am ținut să vă prezint și vouă aceste curiozități, pentru că în spatele unor texte grandioase, stă un efort și o organizare soldățească.

Honoré de Balzac, prin 1830, obișnuia să se retragă din Paris în orășelul Sache la castelul lui Jean de Margonne, iubitul mamei sale. În timpul vizitelor sale acolo, Balzac își făcea un regim strict. Se culca la 10 seara și se trezea la ora 2, în timpul nopții, și continua să scrie până la amiază, mâncând doar pâine prăjită și bând cafea. Scriitorul consuma până la 50 de cești cu cafea. În plus, Balzac mai îmbrăca și o robă pentru călugări în această perioadă.

 PC: www.financiarul.ro

Victor Hugo obișnuia, atunci când nu era presat de timp, să meargă pe jos în fiecare seară pe străzile din Paris. A continuat plimbările nocturne, chiar și atunci când a fost asaltat pe stradă și i s-au luat toate bunurile din buzunare. Se mută apoi din Paris pe insula Guernsey în 1855. Acolo se trezea în fiecare dimineață, își spăla fața cu apă rece, scria ore în șir, își lua prânzul și, într-un final, dedica câteva ore exercițiilor fizice. Unul dintre regimurile sale consta în alergat și urmat de băi nude în ocean. Jurnalistul Maurice Mauris l-a vizitat pe Hugo în Guernsey și a povestit despre scriitor: „Chiar și în camera sa umbla dintr-un colț în altul ca un leu ținut prizonier, făcând popasuri bruște lângă birou pentru a nota gândurile sale, ori în fața ferestrei care era întotdeauna deschisă în ciuda vremii de afară”.

 PC: artblart.files.wordpress.com

Marcel Proust a fost un însingurat, spunea menajera scriitorului, Celeste Albaret: „Miracolul lui Marcel Proust era voința. Iar voința sa era toată direcționată către muncă”. El scria nopțile și dormea în timpul zilei, forțându-și astfel izolarea. Proust a decis chiar să scape de telefonul său ca să nu fie deranjat.

 PC: www.aispantherexpress.com

James Joyce și-a invitat sora, Eileen, în Trieste pentru a-l ajuta să aibă grijă de cei doi copiii ai săi. Tot ea a fost cea care a observat obiceiurile ciudate ale scriitorului. Ea spunea că Joyce obișnuia să meargă la culcare, dar nu să doarmă. Se culca pe burtă, înarmat cu un creion albastru, și scria. Totuși, cel mai ciudat obicei al scriitorului era îmbrăcămintea sa la care nu renunța niciodată în timpul lucrului. Eileen nota: „El scria întotdeauna, având o haină albă pe el”. Fusese perioada în care a publicat romanul său de debut, Portretul unui artist la tinerețe.

 PC: www.art-sheep.com

D.H. Lawrence nu și-a rescris niciodată manuscrisele. El avea grijă să scrie de fiecare dată aceeași poveste, dar de la început. De exemplu, romanul Amantul doamnei Chatterley a fost scris de trei ori, până autorul a stabilit varianta finală.

 PC: www.nation.com.pk

Când te gândești la un scriitor, probabil îți imaginezi o mașină de dactilografiat, foi aruncate peste tot și stilouri, dar în cazul lui John Steinbeck mai apare și dictafonul. Scriitorul a mărturisit prietenului său, Toby Street, că această uneltă îl ajuta să lucreze mai repede când era presat de timp. Tot Steinbeck prefera să scrie cu creioanele. De asta păstra întotdeauna pe biroul său, în timpul lucrului, 12 creioane perfect ascuțite.

 PC: www.mashable.com

Tot în cartea Odd Type Writers am găsit și un tabel fain care prezintă orele exacte, când mulți dintre scriitori se trezeau și-și începeau munca. Autoarea Celia Blue Johnson notează regimul următor:

4:00 AM: Sylvia Plath;

5:00 AM: Jack London, Toni Morrison, Katherine Anne Porter;

5:30 AM: Anthony Trollope, Kurt Vonnegut;

6:00 AM: W.H.Auden, Graham Greene, Ernest Hemingway, Victor Hugo, Vladimir Nabokov, Edith Wharton;

7:00 AM: Johann Wolfgang von Goethe;

8:00 AM: Flannery O’Connor, Wallace Stegner;

9:00AM: Ray Bradbury, C.S.Lewis, Thomas Mann, Gabriel Garcia Marquez, Lev Tolstoi, Gore Vidal, Virginia Woolf;

9:30AM: Carson McCullers;

10:00Am: W. Somerset Maugham.

Îți poți face și tu program în funcție de cel al scriitorului Jack London ori Vladimir Nabokov. Pentru alte obiceiuri, întrebați de carte în librărie ori o puteți împrumuta de la mine. Multă inspirație!

PC: www.theguardian.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE