READING

Ce se întâmplă cu bibliotecile mobile de la USM la...

Ce se întâmplă cu bibliotecile mobile de la USM la un an de la instalare?!

Când auzisem pentru prima dată de instalarea unor biblioteci electronice lângă USM, am trecut în grabă să-mi descarc și eu câteva pe telefon, deși prefer cărțile tradiționale. O inițiativă bună trebuie susținută, mai ales când ține de încurajarea lecturilor. Zilele acestea, aproape după un an de la montarea lor pe teritoriul universității, am trecut pe alături și le-am văzut, oarecum, abandonate. Nu mă refer acum la aspectul lor estetic, care n-a avut de suferit în timp, dar la mulțimea de oameni care au trecut pe alături indiferentă timp de două ore, atâta cât m-am reținut eu acolo. M-am întrebat involuntar: Apelează studenții la ele și descarcă uneori câte o carte ori nu au nicio utilitate?

Ca să-mi ostoiesc curiozitatea, am apelat direct la sursă. Drept răspuns la emailul meu, echipa Bestseller mi-a trimis un articol în care au publicat rezultatele acumulate pe parcursul unui an. Conform datelor lor, din momentul instalării bibliotecilor, au fost descărcate peste 7 mii de cărți, atât pe telefoanele mobile, cît și pe tablete. Cele mai descărcate cărți au fost:

 1. Notre-Dame de Paris de Victor Hugo;
 2. Dincolo de bine și de rău: Prolog la o filozofie a viitorului de Friedrich Nietzsche;
 3. Arta Războiului de Sun Tzu;
 4. Robinson Crusoe de Daniel Defoe;
 5. Educație sentimentală de Daniel Defoe;
 6. Procesul de Franz Kafka;
 7. Trei pe două biciclete de Jerome K. Jerome;
 8. Prinț și Cerșetor de Mark Twain;
 9. Familia de’Medici de Alexandre Dumas;
 10. Doamna Bovary de Gustave Flaubert;
 11. Metamorfoza de Franz Kafka;
 12. Mândrie și Prejudecată de Jane Austen;
 13. Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas;
 14. Laleaua Neagră  de Alexandre Dumas;
 15. Cei Trei Mușchetari de Alexandre Dumas;

 

Toate bune și frumoase, 7000 este un număr impresionant de descărcări, totuși am decis să discut și cu studenții, principalii beneficiari ai bibliotecii. I-am abordat în grupurile de studenți de pe Facebook și la întrebarea „dacă s-au folosit vreodată de bibliotecile mobile instalate acum un an în fața universității de către Unite și Bestseller” mi-au răspuns 20 de studenți: „Bună, eu nu m-am folosit niciodată, din grupa mea tot parcă nu țin minte să fi fost discuții de genul”; „Nu, nu am utilizat”; „Dacă cinstit, nu”; „A, asta era bibliotecă?”

Celelalte răspunsuri au fost „nu”. Întrebându-i și care a fost motivul pentru care nu au utilizat bibliotecile am primit cam astfel de răspunsuri: „Nu am fost informați”; „Am fost informată, dar nu am avut acces către lecturile online”, „Ştiam că e un fel de bibliotecă, dar nu am ştiut alte detalii şi idee nu prea aveam de ce stă acolo”.

Fiindcă eșantionul meu a fost mic, recunosc că are o marjă de eroare, dar e totuși un indice că în grupurile cu peste 1000 de studenți nu s-a găsit unul care să-mi scrie „da, eu am descărcat o carte din biblioteca electronică”.

Iar acest lucru naște noi întrebări: Să fie o eroare de comunicare în promovarea acestor biblioteci mobile ori studenții sunt atât de ignoranți față de literatură? Lucru pe care-l putem doar intui…

PC: Agora.md

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE