READING

Cele mai frumoase biblioteci moderne din întreaga ...

Cele mai frumoase biblioteci moderne din întreaga lume

Mulți oameni, când se gândesc la biblioteci, își imaginează clădiri vechi cu lumină slabă și rânduri nesfârșite de rafturi grele metalice sau de lemn sau… poate nu. Bibliotecile sunt avangarda civilizației. Ele trebuie să evolueze și să privească în viitor, nu doar în trecut. Astfel, bibliotecile moderne — o clădire futuristă nu este neapărat condiția care-i atribuie calificativul „modern” — sunt cele care dictează modul în care învățăm și ne bucurăm de cărți în epoca digitală.

Deși, vă prezentăm aceste biblioteci, probabil nu veți avea șansa să mergeți la o bibliotecă din Singapore sau oricare altă destinație îndepărtată, adevăratul scop al acestui articol este să vă încurajăm să mergeți la biblioteca din orașul vostru, indiferent dacă-i modernă sau nu.

1. Biblioteca Universității Catolice din Ruzomberok, Slovacia

Clădirea are o suprafață de peste 2,000 de metri pătrați și oferă studenților acces la peste 800,000 de volume, asta însemnând 310,000 de cărți și o arhivă extinsă de 470,000 de volume. La fel, biblioteca oferă peste 500 de locuri de muncă pentru vizitatori, săli de conferință și expoziții, dar și alte facilități suplimentare.

 PC: www.archdaily.com/Vladimir Yurkovic
 PC: www.archdaily.com/Vladimir Yurkovic

2. Biblioteca Joan Maragall, Spania

Biblioteca a fost construită în Barcelona și se împletește armonios cu grădina Villa Florida care se întinde și pe acoperișul construcției. Biblioteca, pe lângă miile de cărți, oferă acces la 45.000 de documente din diferite domenii și în diferite formate.

 PC: www.archdaily.com/ Ariel Ramirez, Courtesy of BCQ Arquitectura
 PC: www.archdaily.com/ Ariel Ramirez, Courtesy of BCQ Arquitectura

3. Biblioteca Universității Freiburg, Germania

Biblioteca Universității din Freiburg a fost reconstruită în 2015. Clădirea are o suprafață de 41,000 de metri pătrați și arată ca un diamant ciobit. Biblioteca are 1,200 de spații de lucru în patru săli de lectură și alte 500 unde se încurajează munca în grup. Vizitatorii pot lua cărți cu împrumut din cele 700,000 existente.

 PC: www.archdaily.com/ Barbara Buehler
 PC: www.archdaily.com/ Barbara Buehler

4. Biblioteca Tongling, China

Această bibliotecă a fost construită în 2015 pe un chei abandonat de pe malul râului Tongling, China. Scopul bibliotecii nu este doar cel de a oferi cărți, dar și de a păstra valoarea istorică a locului.

 PC: www.archdaily.com/ ZhongNing
 PC: www.archdaily.com/ ZhongNing

5. Biblioteca Centrală a Universității Birmingham, Marea Britanie

Această aripă a bibliotecii a fost deschisă în 2016 și a costat 60 de milioane de lire sterline. În această bibliotecă sunt peste 62 de kilometri de rafturi, adăpostind 2,1 milioane de cărți printate și publicații periodice. Tot aici au fost prevăzute 1,800 de spații destinate lucrului, dar și acces la tehnologii precum încărcarea wireless a telefonului, camere media și cabine de editare video.

 PC: www.archdaily.com/ Tim Cornbill
 PC: www.archdaily.com/ Tim Cornbill

6. Biblioteca Publică din Constitución, Chile

Orașul Constitución a fost devastat, în 2010, de un cutremur de 8,8 pe scara Richter. Noua bibliotecă publică a fost construită ulterior ca parte integrantă a inițiativei de reconstrucție a orașului.

 PC: www.archdaily.com/ Felipe Díaz Contardo
 PC: www.archdaily.com/  Felipe Díaz Contardo

7. Biblioteca Cedar Rapids, SUA

Autoritățile din Cedar Rapids, Iowa, SUA, au decis să construiască o bibliotecă nouă după ce inundații masive în 2008 au distrus-o pe cea veche. Noua clădire, reconstruită în 2013, are 94,000 de metri pătrați și a devenit rapid un centru cultural dinamic al orașului, arhitecții reușind să îmbine tehnologia modernă și design-ul eco-friendly.

 PC: www.archdaily.com/ Main Street Studio – Wayne Johnson
 PC: www.archdaily.com/ Main Street Studio – Wayne Johnson

8. Biblioteca Thionville, Franța

Această bibliotecă media cu design futuristic a fost deschisă în 2016 în orașul din nordul Franței — Thionville. Arhitecții au combinat tehnologiile, ca și în cazul bibliotecii Cedar Rapids, cu parcele verzi, oferind șansa vizitatorilor săi să se odihnească, să citească și să studieze. Biblioteca are o mulțime de odăi și alei ascunse.

 PC: www.archdaily.com/ Eugeni Pons, David Romero-Uzeda
 PC: www.archdaily.com/ Eugeni Pons, David Romero-Uzeda

9. Biblioteca Universității de Economie, Viena, Austria

Biblioteca are forma unui poligom și a fost construită în inima noului campus universitar, oferind vizitatorilor peste 600,000 de cărți tipărite și aproximativ 100,000 de cărți electronice.

 PC: www.archdaily.com/ Roland Halbe
 PC: www.archdaily.com/ Roland Halbe

10. Biblioteca Publică Bishan, Singapore

Această bibliotecă și-a deschis ușile pentru publicul larg în 2006, aprovizionând cu lecturi școlile din apropiere și localnicii din Bishan. Biblioteca are peste 250,000 de cărți dispuse în patru etaje și un subsol.

 PC: www.architravel.com

11. Biblioteca Cooroy, Australia

Întinsă pe 1,600 de metri pătrați, biblioteca din Cooroy, Queensland, Australia, dispune de un centru tehnologic, săli de conferințe, o zonă lounge, o cafenea și spații dedicate lecturii.

 PC: www.archdaily.com/ Mushenko & Jackson
 PC: www.archdaily.com/ Mushenko & Jackson

12. Biblioteca Universității Aberdeen, Scoția

Deschisă în 2012, această bibliotecă este dotată cu peste 250,000 de titluri de carte și manuscrise. Are un spațiu de 15,500 de metri pătrați și poate adăposti 14,000 de studenți, oferind 1,200 de spații destinate lucrului, arhive și o cameră cu titluri rare.

 PC: www.shl.dk
 PC: www.shl.dk

13. Biblioteca José Vasconcelos, Mexic

Numită des și „megabiblioteca”, această falnică construcție și-a deschis ușile în 2006, cheltuindu-se în jur de 98 de milioane de dolari. Biblioteca are 38,000 metri pătrați, cele mai impozante fiind rafturile care contrastează cu sculpturi moderne și un schelet de balenă.

 PC: www.flickr.com
 PC: www.flickr.com

14. Bibliotecile Universității de Arte Tama, Japonia

Aparținând uneia dintre cele mai importante universități din Japonia, cele două biblioteci Hachioji și Kaminoge, amplasate în Tokyo, au în posesie peste 17,000 de cărți și 1,800 de publicații periodice. O bună parte din titluri sunt despre design, arhitectură și artă.

 PC: www.archdaily.com/ Iwan Baan
 PC: www.archdaily.com/ Iwan Baan

15. Biblioteca España, Columbia

Această bibliotecă ultra modernă are trei clădiri masive asimetrice care adăpostește centrul comunitar, o sală mare pentru conferințe și concerte și, nemijlocit, biblioteca. Cei 11,500 de metri pătrați au fost dați în exploatare în 2007 și face parte din programul guvernului columbian pentru a asigura oportunități egale economice și sociale întregii populații.

 PC: www.archdaily.com/ Sergio Gómez
 PC: www.archdaily.com/ Sergio Gómez

MPC: ebookfriendly.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE