READING

Cele mai moderne biblioteci din lume și arhitecții...

Cele mai moderne biblioteci din lume și arhitecții lor

Oamenii își iubesc bibliotecile, mai ales când statul investește bani în ele. Cu cât mai multe resurse publice vin în fondul unei biblioteci, cu atât mai mult oamenii tind să meargă acolo. Cel puțin asta arată un raport din 2012 publicat de Institute of Museus and Library Services din SUA, scriu cei de la wired.com.

De asta o bibliotecă bună și modernă este mai mult decât un depozit pentru cărți – este o comunitate. Asta poate explica bibliotecile și librăriile moderne care răsar peste tot în lume. Multe dintre ele funcționează nu doar ca un templu pentru cuvântul scris, dar ca și centre comunitare, auditorii, săli de concert și grădini publice și aceste biblioteci arată însăși ca o lucrare de artă. Noi am selectat 10 dintre ele.

Biblioteca Dokk1, Schmidt Hammer Lassen

© Adam Mørk © Adam Mørk

Biblioteca Dokk1 a câștigat recent premiul pentru cea mai bună bibliotecă publică din 2016 și este foarte ușor să înțelegi de ce. Biblioteca de 323.000 metri pătrați este cea mai mare din Scandinavia și a fost construită lângă un râu din Aarhus, Danemarca. Clădirea bibliotecii a fost realizată dintr-o serie de poligoane, oferind fațadei un aspect geometric, dur, în timp ce interiorul este spațios, aerisit cu ferestre mari și vedere spre portul orașului. Un bonus artistic al acestei biblioteci este clopotul care atârnă deasupra scării centrale și care este conectat la spitalul local. Clopotul sună de fiecare dată când se naște un copil.

Biblioteca publică Lawrence de Gould Evans

 © Mike Sinclair   © Mike Sinclair

Construită inițial în 1972, arhitecții de la Gould Evans au eviscerat și renovat biblioteca Lawrence, oferindu-i un aspect modern și proaspăt. Ei au căutat să urmărească în tot acest timp comportamentul cititorilor și au stabilit că aceștia obișnuiau să se strângă în spațiile cu cea mai multă lumină naturală. Arhitecții au transformat aceste observații în săli de lectură cu ferestre din podea până în tavan.

Yangzhou Zhongshuge de X+Living

 © Shao Feng Architectural Photography  © Shao Feng Architectural Photography

Mersul prin librăria Yangzhou Zhongshuge din China îți lasă vaga impresie că ai trece printr-un râu plin cu cărți. Arhitecții spun că au făcut asta intenționat, clădirea fiind construită pentru a evoca senzația de apă așa cum librăria chiar se află în preajma unui râu. Tomuri mari și broșate au fost amenajate pe rafturi curbate și iluminate din spate, reflectându-se pe podea ca într-o oglindă și creând un efect de tunel. Zici că ai nimerit într-o poveste.

Biblioteca Beyazit de Tabanlioglu Architects

 © Tabanlioglu Architects  © Tabanlioglu Architects

Biblioteca Beyazit din Istanbul nu este o clădire nouă. De fapt, acesta a fost construită inițial în 1506 și a servit drept o bucătărie înainte de a deveni bibliotecă de stat la sfârșitul secolului al 19-lea. Studioul turcesc de arhitectură Tabanlioglu Architects a renovat recent spatiul, păstrând pilonii vechi ai clădirii și adăugând în același timp accente moderne minimaliste, cum ar fi cutii colorate din sticlă care dețin manuscrise rare. Este un amestec uimitor de vechi și nou.

Biblioteca Vennesla de Helen & Hard Architects

 © Emile Ashley  © Emile Ashley

Biblioteca Vennesla din Norvegia arată precum un portal spre spațiul cosmic. O serie de 27 de „coaste” arcuite îmbrățișează tavanul, creând un schelet pentru clădire. Fiecare coastă are lumini integrate care-i oferă interiorului o strălucire eterată, în timp ce baza fasciculului de lumină se strecoară într-un colț dosit de lectură. Fiecare coastă a fost construită din materiale care absorb sunetul, astfel asigurând liniștea în toată încăperea.

Biblioteca Bodø de DRDH

 © David Grandorge  © David Grandorge

Noua bibliotecă publică din Norvegia este un centru cultural care oferă pe lângă cei 68.000 de metri pătrați pentru lectură și 3 săli pentru concerte. Imobilul alb de beton a fost construit pe terenul unei foste stații de autobuz și are un șir mare de ferestre din podea până în tavan cu vedere spre portul orașului.

Biblioteca publică Chicago de SOM

© Hendrich Blessing Photographers © Hendrich Blessing Photographers

Noua filială a bibliotecii Chinatown din Chicago nu are margini ascuțite. Clădirea este învelită în sticlă și are niște „aripioare” solare de umbrire menite să reducă căldura și efectul de orbire. Forma curbată a librăriei cu trei laturi a fost construită după principiile Feng Shui și proiectată să fie aliniată cu celelalte bulevarde. În interior, structura cu două etaje este centrată în jurul unui atrium umplut cu lumină.

Biblioteca Birmingham de Mecanoo

© mecanoo © Mecanoo

Din exterior, biblioteca Birmingham din Anglia arată ca o structură brutală înfășurată în dantelă metalică, dar interiorul clădirii – are peste 312.000 metri pătrați – este umplut cu linii curate și culori calde, primare. Biblioteca a devenit casă pentru aproape 400.000 de cărți adăpostite între mai multe etaje, fiecare etaj dispunând de un balcon cu vedere spre întreg teritoriul bibliotecii.

Biblioteca Halifax de Schmidt Hammer Lassen

 © Adam Mørk  © Adam Mørk

Biblioteca pilot Halifax (există altele 13) are o mărime de 156.000 metri pătrați. Situată în centrul orașului, cele patru blocuri stivuite din sticlă se intersectează și creează o construcție uimitoare. Pe acoperiș a fost amenajată o grădină pentru cititorii care vor să se bucure de verile călduroase din Nova Scoția, iar sala de lectură a bibliotecii poate fi transformată și într-o sală de concerte.

Biblioteca Conarte de Anagrama

© Caroga © Caroga

Studioul mexican de design Anagrama a proiectat o cuvetă confortabilă pentru lectură în interiorul librăriei Monterrey pentru a încuraja cititorii să lenevească și să citească. Zidurile de culoarea mării care sprijină rafturile de cărți transformă spațiul într-un cocon viu colorat. Scările din mijlocul cupolei au fost transformate în scaune căptușite cu perne și sunt extrem de confortabile pentru citit.

sursa foto: www.archdaily.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE