READING

Cele mai splendide biblioteci apărute în filme

Cele mai splendide biblioteci apărute în filme

Pentru că trăiesc înconjurată de cărți, le citesc și scriu despre ele, este evident că n-o să-mi scape nicio bibliotecă, inclusiv și cele care apar în filme, fie acestea adevărate sau fictive. Din această perspectivă, am ticluit o listă cu cele mai memorabile secvențe din filme cu biblioteci și începe aceasta cu hitul lui G.R.R.Martin, Game of Thrones, și Citadela.

1. Urzeala Tronurilor

Citadela din Game of Thrones este de departe una dintre cele mai frumoase biblioteci pe care le-am văzut în filme. Încercați să vă aduceți aminte de momentul în care Sam pășește în citadelă împreună cu Gilly și bebelușul Sam, cu speranța că va deveni următorul maester, apoi pătrunde în sala cu sutele de cărți legate cu lanțuri și, într-un final, își ridică privirea către rafturile impresionante care se ridică în zeci de niveluri circulare. Totuși, chiar dacă această bibliotecă are caracteristici arhitecturale asemănătoare mai multor civilizații – romane, egiptene, grecești, germanice, etc. – locația aceasta este inexistentă și a fost generată la calculator de către echipa condusă de designer-ul Deborah Riley. Creatorii spun într-un interviu că multe dintre bibliotecile lumii ar fi meritat să ajungă platou de filmare pentru această secvență din film, dar au preferat să evite analogiile, în parte, cele istorice, pentru a crea universul alternativ descris în cărțile lui G.R.R. Martin.

 PC: www.radiotimes.com
 PC: gameofthrones.wikia.com

2. Harry Potter și Piatra Filozofală

Biblioteca din Hogwarts îi salvează pe eroii principali din Harry Potter de mai multe ori, primele secvențe cu splendida bibliotecă apărând în filmul cu numărul unu, când cei trei tovarăși de arme descoperă cine este Nicholas Flammel și ce încearcă să ascundă profesorii de la Hogwarts la etajul trei al școlii – piatra filozofală în stare să transforme o piatră simplă în aur și să dăruiască viață veșnică posesorului acestuia. Totul se întâmplă în sectorul interzis al bibliotecii unde sunt ținute cărțile despre magia neagră. Dar spre desosebire de Citadela din Urzeala Tronurilor, biblioteca din Harry Potter există în realitate, secvența fiind filmată în Duke Humfrey’s Library la Universitatea Oxford.

 PC: www.lizandrob.co.nz

3. The Day After Tomorrow

Acest film științifico-fantastic prezintă efectele catastrofale ale încălzirii globale care duc la o scădere radicală a temperaturii acolo unde în mod obișnuit te ardea soarele și chiar dacă nu este o capodoperă cinematografică, găsești în film o splendidă bibliotecă înghețată. Mi s-a cam urât filmul pentru că oamenii au fost nevoiți să se încălzească, arzând cărțile, dar unde ai mai văzut o bibliotecă plină cu zăpadă? Secvența a fost filmată în New York Public Library.

 PC: www.bookriot.com
 PC: www.imdb.com

De altfel, New York Public Library nu este la prima sa apariție în film. Secvențe cu impresionanta bibliotecă găsiți și în filmele Mic dejun la Tiffany, dar și Ghostbusters.

4. Războiul stelelor – Episodul II: Atacul clonelor

În acest film își face apariția sala somptuoasă și colorată cu luminițe albastre numită Arhivele Jedi, biblioteca sau depozitul Ordinului Jedi în care erau păstrate toate cunoștințele despre toate galaxiile. Cea care administrează biblioteca este Jocasta Nu, librara ajutându-l pe Obi-Wan Kenobi să găsească toată informația de care are nevoie. Deși, secvența nu a fost filmată într-o bibliotecă adevărată, există mai multe presupuri că regizorul s-ar fi inspirat din imaginea culoarului lung al bibliotecii Trinity College din Dublin. George Lucas neagă acest lucru.

 PC: www.starwars.wikia.com
 Trinity College din Dublin. PC: www.airlife.ua

5. Atonement

Film câștigător al unui Oscar, Atonement are o scenă memorabilă într-o bibliotecă. Cecilia vine dintr-o familie bogată și se îndrăgostește de feciorul menajerei, Robbie. Cei doi își consumă dragostea în biblioteca familiei, fiind surprinși de sora mai mică a Ceciliei care face tot posibilul să-i vadă despărțiți. Totuși, dacă vei face abstracție de la ceea ce se întâmplă între cele două personaje, vei putea observa cât de fastuos arată cărțile amenajate minuțios pe culori și mărime.

Din seria bibliotecilor splendide personale mai face parte și cea din filmul Meet Joe Black și care aparține personajului William Parrish, în persoana lui Anthony Hopkins.

 PC: www.flickr.com

6. Kill Your Darlings

O altă scenă memorabilă în bibliotecă apare în filmul Kill Your Darlings, care spune povestea scriitorilor din Generația Beat (Lucien Carr, Allen Ginsberg, William S. Burroughs și Jack Kerouac) din perioada când fac cunoștință la colegiu. Lucien Carr sare pe masa bibliotecii de la Universitatea Columbia și citește erotic din cartea lui Henry Miller, lucru care-i scandalizează pe toți, cu excepția lui Ginsberg.

 PC: www.hollywoodreporter.com

7. What’s New Pussycat?

Într-o bibliotecă cu iz antic, Victor (Woody Allen) flirtează cu Carole (Romy Schneider), ambii stând pe două scări și răsfoind cărți. Scena este urmată de sărutul celor doi, Victor ținând în mână un volum cu poemele lui Shelley.

 PC: www.imdb.com
 PC: www.imdb.com

8. Hugo

Hugo, feciorul unui ceasornicar văduv care dispare la scurt timp, trăiește o aventură dramatică și incredibilă deopotrivă. După ce încearcă să fure dintr-un magazin de jucării, acesta o întâlnește pe Isabelle, nepoata vânzătorului. Între cei doi se înfiripă o prietenie și împreună pornesc să descifreze misterul încifrat în carnetul tatălui lui Hugo. Hugo și Isabelle ajung în Film Academy Library, o bibliotecă vintage cu tipărituri despre istoria cinematografiei. Această secvență a fost filmată în Paris, în sala de lecturi a bibliotecii Saint-Geneviève.

 PC: www.sensesofcinema.com
 PC: www.sensesofcinema.com

Acestea nu sunt unicile biblioteci colosale care și-au făcut apariția în filme. Bunăoară, amintiți-vă de Frumoasa și Bestia ori de The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore. O bibliotecă stranie găsiți și în filmul The Color of Pomegranates care atârnă pe acoperiș. Filmul Numele Trandafirului are un labirint de biblioteci, iar în Agora puteți vedea o reconstrucție a bibliotecii din Alexandria.

 The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore. PC: www.flavorwire.com

În plus, dacă-ți amintești și tu vreo celebră bibliotecă din filme, nu uita să ne scrii despre asta în comentarii. Sunt sigură că mi-a scăpat ceva, având în vedere câte filme se produc anual 🙂

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE