READING

Cele mai tari biblioteci pe roți din toată lumea

Cele mai tari biblioteci pe roți din toată lumea

Primele biblioteci mobile au apărut la jumătatea secolului 19 în Marea Britanie. Filantropul englez, George Moore, a vrut să aducă literatura printre locuitorii de la sate și, folosindu-se de cai și trăsuri, a aprovizionat 8 sate în regiunea Cumbria. A urmat apoi industrializarea și apariția primelor mașini, lucru care a încurajat creșterea numărului de biblioteci pe roți. Menirea lor era simplă: aprovizionarea populației cu tipărituri, încurajarea lecturii și scăderea analfabetismului.

Astăzi, cu apariția internetului și digitalizarea masivă a cărților, ți-ar părea că acest tip de bibliotecă este pe cale de dispariție, însă practicile demonstrează că numărul bibliotecilor mobile este în creștere, la fel ca și numărul adepților care utilizează aceste servicii.

Iar pentru a strânge cât mai mulți cititori în jurul bibliotecilor mobile, librarii sau bibliotecarii dau dovadă de foarte multă inventivitate. Bunăoară, de la construcția unor case-librării pe roți și până la tancuri înarmate cu tipărituri. Mai jos găsești o selecție cu cele mai impresionante construcții din jurul lumii și începem cu La Maison Qui Chemine care circulă prin toată Franța. Această librărie ocazională pe roți vinde cărți second-hand la jumătate de preț, dar mai organizează și seri de lectură gratuite pentru cumpărătorii săi, majoritatea fiind din sate sau orașe mici care nu dispun de o bibliotecă.

 PC: www.lamaisonquichemine.fr
 PC: www.lamaisonquichemine.fr

O altă bibliotecă mobilă este metroul din New York, Subway Library. Vagoanele i-au fost colorate în culori stridente și ademenitoare, iar călătorii se pot delecta gratuit cu ebook-uri. Inițiativa aparține bibliotecilor publice New York, Brooklyn şi Queens.

 PC: www.subwaylibrary.com
 PC: www.subwaylibrary.com

În Lisabona circulă biblioteca mobilă Tell a story care oferă literatură clasică portugheză tradusă în limbile engleză, franceză, italiană, germană și spaniolă. Proiectul a fost pornit de Francisco Antolin, care a transformat dubița sa Renault din 1975 într-o bijuterie de bibliotecă, după ce a înțeles cât de greu îi este să găsească literatură portugheză tradusă pentru a o dărui prietenilor săi din alte părți ale lumii.

 PC: www.travelaway.me

În oraşul La Gloria din Columbia circulă o bibliotecă mobilă curioasă. Luis Soriano Bohórquez, profesor de meserie, a decis să ajute copiii din familiile defavorizate și să-i aprovizioneze cu cărți. Pentru asta, Luis încalecă cei doi măgari ai săi, Alfa şi Beto, care duc, câteodată cu greu, cărțile pe care le selectează profesorul. Biblioburro, așa și-a numit Luis modesta bibliotecă.

 PC: www.nytimes.com

La fel de curioasă este și biblioteca mobilă din Kenya care are, de fapt, patru copite. Cămilele sunt folosite pentru a transporta 7000 de cărți către triburile nomade și a început acest serviciu în 1996. Biblioteca funcționează 4 zile pe săptămână și sunt utilizate 12 cămile care duc zilnic cărți către patru așezări umane.

 PC: theyellowsparrow.com

Tot cămile sunt utilizate și în Mongolia care ajută la transportarea cărților către așezările îndepărtate, marea lor majoritate fiind în deșertul Gobi.

 PC: © Jambyn Dashdondog/Mongolian Children’s Culture Foundation/Go Help

Bibliotecile mobile în Marea Britanie circulă și pe apă. Bunăoară, the Book Barge este o corabie care datează din 1960 și are în dotare cărți second-hand. Word on the Water este o altă corabie care propune cărți la mâna a doua, proprietarii organizând concerte și seri de lectură la bord.

The Book Barge. PC: www.travelaway.me
 Word on the Water. PC: www.travelaway.me

În Norvegia tot se circulă pe apă. Epos, corabia construită din 1963, aprovizionează satele izolate de pe coasta de vest a Norvegiei cu tipărituri, având la bord peste 6000 de volume.

 PC: www.knaggen.no

BiebBus este o bibliotecă mobilă în Olanda destinată copiilor. Pe lângă numeroasele cărți, aceștia mai au și un teritoriu de joacă special amenajat.

 PC: www.inhabitat.com

Iar în Buenos Aires a fost construită o bibliotecă mobilă dintr-un Ford din anul 1979 care amintește de un tanc. Biblioteca, Weapons of Mass Instruction, are în dotare aproximativ 900 de cărți și a fost creată de artistul excentric Raul Lemesoff.

 PC: www.vimeo.com

Dacă mai cunoști biblioteci mobile de prin regiune, intră AICI și marchează-le pe hartă.

MPC: www.n8w.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE