Cele mai tari librării pe apă

Probabil toți bibliofilii simt că pătrund într-o lume magică, plină de aventuri, când intră într-o librărie sau bibliotecă. Eu, bunăoară, simt același lucru pe o barcă, deși mi-i frică de apă. Acum imaginează-ți combinația asta — cărți și bărci.

Există și povești încântătoare despre cum unii au transformat o barjă veche într-o librărie, metamorfozând pasiunea pentru cărți și apă într-un mod de viață. Ați auzit vreodată de Word on the Water sau de The Book Barge?

Mai mult decât atât, astfel de librării plutitoare sunt uneori create și din necesitate. De exemplu, în unele regiuni din Scandinavia, bibliotecile publice folosesc ambarcațiunile în calitate de biblioteci mobile, deoarece este mult mai convenabil să ajungă astfel în locuri îndepărtate.

1. Librăria L’eau et les rêves (n.r. Apa și visele)

Această librărie o puteți vizita la Paris. Poți găsi aici cărți noi, dar și second-hand, deși, în general, subiectele cărților sunt despre călătorii și mare. În interiorul acestei bărci mai poți descoperi și zeci de instrumente pentru navigație. În plus, proprietarul organizează, deseori, ateliere, expoziții, concerte ș.a.

Barca ancorează, de obicei, lângă Canal de l’Ourcq, la 3 Quai de l’Oise și este deschisă de miercuri până sâmbătă, între orele 15:00 și 19:00.

 PC: www.somanyparis.com
 PC: www.somanyparis.com

2. Biblioteca Epos

Biblioteca Epos (n.r. original — Bokbåten Epos) navighează, în mod obișnuit, pe coasta de vest a Norvegiei și asigură cărți pentru localnicii din două județe — Hordaland și Møre og Romsdal. Coasta din această regiune este formată din mai multe insule, cu multe locuri îndepărtate de-a lungul fiordurilor. Este mai ușor să ajungi cu barca la ele.

Epos a fost construită în 1963 și are la bord circa 6000 de cărți. În plus, pe barcă se mai organizează și evenimente, în special pentru copii. Epos pornește în larg de două ori pe an cu un tur de 45 de zile, vizitând 150 de comunități.

 PC: www.bygdanytt.no

3. Biblioteca Bokbåten

Bokbåten, la fel ca și Epos, este o bibliotecă mobilă și asigură cărți pentru patru municipalități insulare — Haninge, Norrtälje, Österåker, and Värmdö din Suedia. În fiecare primăvară și toamnă, Bokbåten călătorește în jurul arhipelagului celor 23 de insule, aducând cărți comunităților locale. Biblioteca oferă peste 3.000 de titluri, iar vizitatorii pot împrumuta, de asemenea, audiobook-uri. Bokbåten a devenit bibliotecă mobilă în 2008, completând o listă de alte 4 astfel de bărci.

 PC: www.regionbiblioteket.se

4. Librăria Words on the Water

Despre această librărie a scris Veronica, dar trebuie să menționăm că această barjă care datează din 1920 a fost transformată în librărie în 2011 și se leagănă pe un canal din Londra. Aici se vând cărți second-hand, dar poți găsi și exemplare noi. În plus, proprietarul are grijă să organizeze lansări de carte, poetry slams și concerte.

 PC: www.somethingdifferent.london

5. Librăria The Book Barge

The Book Barge a fost deschisă de jurnalista Sarah Henshaw, în iunie 2009, cu bani împrumutați de la părinți. În mare parte, librăria vinde cărți instituțiilor private și colecționarilor, însă la vizite ocazionale, în orașe mai mari, cititorii obișnuiți se pot bucura de concerte și lansări de carte. Barca navighează la nord de Birmingham, Marea Britanie.

 PC: www.thebookbarge.com

6. The Floating Library

Această bibliotecă poate fi găsită plutind pe unul din cele 10.000 de lacuri din Minnesota. The Floating Library este, de fapt, un raft cu cărți lucrate manual pe care le poți împrumuta în mijlocul lacului. Acest proiect a fost inițiat de artista Sara Powers, iar barca de forma unui raft a fost concepută de arhitectul Molly Reichert.

 PC: www.thefloatinglibrary.org

7. Bibliotecile mobile pentru copii din Laos

În regiunile rurale din Laos mulți copii încă nu au acces la cărți. Un ONG, Community Learning International (CLI), și-a propus să schimbe situația și a lansat două bărci care vizitează 100 de sate de-a lungul râului Mekong. Fiecare barcă poate duce câte 1000 de cărți. În ziua în care barca ancorează într-un sat, toți copiii din regiune sunt eliberați de la școală și lăsați să citească toată ziua.

 PC: Pinterest

8. Librăria Logos Hope

Logos Hope este cea mai mare bibliotecă mobilă plutitoare din lume. Circa 500 de oameni, echipa și voluntarii, din aproape 50 de țări lucrează la bordul acestei librării. În plus, barca are o capacitate de 1000 de vizitatori. Barca navighează în toată lumea, promovând literatură bună și strângând bani pentru caritate.

 PC: www.almeratalks.blogspot.md

MPC: HaiBun

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE