READING

Cine a câștigat premiul Pulitzer pentru ficțiune...

Cine a câștigat premiul Pulitzer pentru ficțiune

După ce am urmărit în octombrie Comitetul Nobel și vâlva creată în jurul acordării premiului pentru literatură, iată că a venit și rândul premiului Pulitzer. Aseară, în cadrul unei conferințe susținute în New York la Universitatea Columbia, am aflat numele celor 21 de laureați ai premiului.

Așadar, Pulitzerul la categoria ficțiune a fost câștigat de autorul Colson Whitehead și cartea „The Underground Railroad” pentru „ o contopire inteligentă a realismului și alegoriei, care combină violența sclaviei și drama evadării, într-un mit care vorbește Americii contemporane.”

Pulitzerul nu este primul premiu de prestigiu acordat acestei cărți. În 2016 autorului i-a fost oferit premiul National Book Award for Fiction, iar American Library Association i-a oferit Medalia Andrew Carnegie pentru excelență. Colson Whitehead spune povestea Corei, sclavă la o plantație de bumbac din Georgia, care decide să fugă de acolo imediat ce aude de la un alt sclav de calea ferată subterană. Povestea este cu adevărat cutremurătoare, așa cum tânăra este nevoită să îndure teroare și violență în căutarea adevăratei libertăți.

Pulizerul la categoria dramă s-a dus către „Sweat” de Lynn Nottage pentru „o dramă nuanțată, dar puternică care amintește publicului de greutățile pe care încă le mai înfruntă muncitorii în căutarea visului american.”

Premiul la categoria poezie a fost câștigat de „Olio” de Tyehimba Jess pentru „o lucrare distinctă care îmbină arta de performanță cu arta mai profundă a poeziei de a explora memoria colectivă și de a provoca noțiuni contemporane de rasă și identitate.”

Celelalte premii le găsiți AICI. Nu uitați că în aprilie pentru HaiBun Reading Challenge citim o carte care a câștigat un important premiu literar. Așa că puteți împrumuta un titlu din lista de mai sus. Poftă mare la lectură!

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE