READING

Cititul în nori sau cum dăm lecturii altitudine

Cititul în nori sau cum dăm lecturii altitudine

Cititul și călătoriile sunt indubitabil o combinație reușită, mai ales când vrei să evadezi dintr-o rutină înrădăcinată. Rețeta se aplică cu succes în cazul maturilor, dar ce ne facem atunci când avem preconizată o vacanță cu copiii și un zbor lung înainte?

La această întrebare a dat răspuns cu succes scriitoarea britanică Jacqueline Wilson, autoare de cărți dedicate copiilor, care a decis că este timpul să transforme lectura într-o perspectivă nouă și confortabilă pentru micii cititori. Iată de ce a inițiat și implementat proiectul „Library in the sky”, care presupune selecția și stabilirea unei liste de lecturi must-read pentru adolescenți și copii, care le-ar transforma zborul într-o potențială aventură împreună cu eroii favoriți. Și dacă aceste selecții de carte s-ar transforma în cutume la bordul aeronavelor? O astfel de practică ar implica organizarea bibliotecilor la înălțime, fiecare companie avia fiind obligată să pună la dispoziția celor mici titluri de carte demne de atenția lor.

Continuând imaginara călătorie alături de scriitoarea Jacqueline Wilson, am presupus că o selecție potrivită de lecturi ar fi cam următoarea:

1. Peter Pan de J.M. Barrie – cum am putea să zburăm fără puterile magice ale micului aventurier? Pentru cei care nu știu, titlul original al cărții, publicată în 1904, este „Băiețelul care a refuzat să crească”, de unde și provine faimosul său periplu în țara copilăriei eterne.

2. Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll iarăși dăm preferință pentru o eroină temerară, aventurile căreia implică regate necunoscute și zboruri imaginare.

3. Simple povești de Rudyard Kipling o compilație de istorioare și aventuri potrivite pentru dezvoltarea imaginației și cognitivității tinerilor cititori.

4. Vrăjitorul din Oz de L. Frank Baum este încă una din operele literare, care va anima reușit zborul dumneavoastră cu picii.

Pe lângă recomandările publicului britanic, am decis că este cazul să includem în acest portofoliu și alte cărți care, pe lângă tematica specială, vor reuși să intrige și suscite atenția copiilor pentru ca voiajul să devină nu doar plăcut, ci și util. Topul nostru este continuat de:

5. Ocolul pământului în 80 de zile de Jules Verne despre acest autor nu au scris doar leneșii, deoarece este părintele literaturii științifico-fantastice centrat pe un public adolescentin, dar fiți siguri că și adulții se vor regăsi în paginile aventurilor sale.

6. Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry o carte îndrăgită de generații care atinge strunele chiar și celor mai sceptici oameni prin optimismul și dezinvoltura eroului central. Sunt sigură că pe lângă o scriitură plăcută, copiii vor putea obține și o lecție importantă despre bunătate și mărinimie.

7. Lista noastră este încheiată, fără a avea un caracter exhaustiv, de seria Harry Potter de J.K. Rowling, care cu siguranță va motiva plăcerea de lectură a copiilor dumneavoastră, lăsându-vă o oră sau două de liniște la bordul unei aeronave.

Chiar dacă un proiect de librărie în avioane are la moment un caracter utopic, nimic nu ne încurcă să alegem singuri ce vor citi copiii, atâta timp cât traversăm înalturile cerurilor. Sperăm că v-am intrigat, iar cititul în nori va deveni pentru voi o tradiție frumoasă.

PC: www.rd.com

Comentarii

comentarii


Mi-am topit inima în cerneală și am de gând să o vărs pe foaia ta, zi de zi. Nu-mi pasă dacă vei face din ea un avion spre vise. Știu că oricum voi avea bilet în primul rând. Follow on Instagram @Corinutza007

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE